ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

1 Τα υποτιμημέν​α όσπρια

Φακές, φασόλια, ρεβίθια, αρακάς, κουκιά, λούπινα, λαθούρι κ.α., τα υποτιμημένα στις μέρες μας όσπρια αποτελούσαν κάποτε τη κύρια βάση της διατροφής μας.

Ειδικότερα στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πολλά χρόνια μετά την λήξη του, τα όσπρια δεν έλειπαν ποτέ από.. το μεσογειακό τραπέζι.

Το εθνικό μας φαγητό, η φασολάδα, δυστυχώς στις μέρες μας έχει αντικατασταθεί από καινούργιες γαστρονομικές συνήθειες και το οικογενειακό τραπέζι κατακλύζεται όλο και περισσότερο από βλαβερές, ανθυγιεινές τροφές...

Η ποιότητα της ζωής και κατά συνέπεια η ποιότητα της διατροφής μας βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω των ξέφρενων ρυθμών της καθημερινότητάς μας.
Ζούμε στην εποχή του γρήγορου και έτοιμου φαγητού (fast food), και τα όσπρια όλο και πιο σπάνια βρίσκονται στο τραπέζι μας.

Κι όμως..η θρεπτική τους αξία είναι ανεκτίμητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς όλα τα όσπρια περιέχουν 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια περίπου και αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων.

Επίσης αποτελούν πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχουν φυτικές ίνες (κυρίως διαλυτές) που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε μεγάλες ποσότητες απαντά στα όσπρια και το φιλικό οξύ, απαραίτητο για την πρόληψη καρδιοπαθειών και κάποιων μορφών καρκίνου, καθώς επίσης υψηλά ποσοστά φωσφόρου και πρωτεΐνης (πράγμα που τα κάνει ακατάλληλα για νεφροπαθείς).

Ακόμη, όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι πλούσια σε ασβέστιο, ενώ οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια αποτελούν πλούσια πηγή σιδήρου.

Τα όσπρια γενικά, θεωρούνται από μεγάλη μερίδα του κόσμου "βαριά", καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί πολλές φορές να προκαλέσει δυσπεψία ή να επιβαρύνει οργανισμούς που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σπαστική κολίτιδα.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της κατανάλωσης των οσπρίων θα πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτούν ένα διαιτολόγο - διατροφολόγο για να αντιμετωπίσουν τον ερεθισμό που προκαλείται.

Είναι μεγάλο λάθος να εξαφανιστούν τα όσπρια από το τραπέζι μας μιας και η κατανάλωσή τους δεν μπορεί παρά μόνο ευεργετική να χαρακτηριστεί για τον οργανισμό.

Δεν σημαίνει βεβαίως πως ανεξέλεγκτα  μπορούμε να τρώμε σε μεγάλες ποσότητες όσπρια, διότι "μέτρον άριστον" κι αυτό ισχύει για όλους τους τομείς και για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Ωστόσο πρέπει να γίνει συνείδηση πως δεν θα υποκύπτουμε στις επιθυμίες των παιδιών που προτιμούν πάντα τις νόστιμες λιχουδιές από τις θρεπτικές.

Πρέπει επίσης να τα μάθουμε να τρώνε τα πάντα και όχι τα μεν εις βάρος των δε.

Εν κατακλείδι, τα όσπρια σε συνδυασμό με φυτικές ή ζωικές τροφές αποτελούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια που προφυλάσσει τον οργανισμό από ασθένειες οι οποίες είναι αποτέλεσμα των ρυθμών της εποχής μας.

Και βέβαια, ποιος μπορεί ν αρνηθεί πως μια ζεστή αχνιστή φασολάδα στην καρδιά του χειμώνα δεν αποτελεί μία από τις γευστικότερες γαστρονομικές απολαύσεις της ζωής μας....

τεσσα
http://tampouloukia.blogspot.com/

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...