ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

1 Όμορφη πρόταση αναγνώστη για αυτοοργάνωσ η – αποκέντρωση – δημιουργία οικισμών

Γεια σας.
Είμαι 25 χρόνων και εδώ και καιρό μια ιδέα τριγυρνάει στο μυαλό μου. 19 χρόνια τα πέρασα στα θρανία και έμαθα ένα σωρό πράγματα, όμως έχω ένα πρόβλημα. Δεν βλέπω που μπορώ να τα χρησιμοποιήσω, και, ακόμα περισσότερο, ακόμα και όταν/αν βρω μια δουλειά σχετική με αυτά που σπούδασα, δεν βλέπω να με γεμίζει σαν άνθρωπο. 
 Δεν είμαι ο μόνος, πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου μου λένε ακριβώς το ίδιο. Κατά έναν παράξενο τρόπο που όμως με κάνει και χαμογελάω, ακούω ένα σωρό ανθρώπους με μεταπτυχιακά να μου λένε “Ώρες ώρες σκέφτομαι να γίνω ψαράς”. Φαινόμενα που άκουγα και πριν την κρίση, αλλά τώρα εντάθηκαν. 
Δεν πιστευω ότι φταει η κρίση για αυτήν την “τάση” μιας μερίδας μορφωμένων νέων, μάλλον φταίει ο γενικότερος δρόμος που πήρε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Λοιπόν φίλοι μου, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε σ αυτόν τον στραβό δρόμο που έχει πάρει η “ανάπτυξη” αλλά δεν υπάρχει και λόγος να πετάξουμε στα σκουπίδια της γνώσεις που τόσα χρόνια αποκτήσαμε.
Η ιδέα που σκέφτομαι καιρό λοιπόν είναι η εξής: Μια ομάδα νέων ανθρώπων, που δε βλέπουν μέλλον ή ουσία στη ζωή στις πόλεις, ανθρώπων που σπούδασαν και κουράστηκαν, ανθρώπων με δεξιότητες που θέλουν να τις αξιοποιήσουν κάπου, να μετοικήσουν σε ένα χωριό της Ελλάδας. Ένα χωριό που είτε θα έχει ελάχιστους κατοίκους, είτε θα είναι εγκαταλελειμένο. Στην πρώτη περίπτωση μάλλον θα χρειαστεί να αγοραστούν τα σπίτια, στη δευτερη μάλλον θα υπάρξουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν με κάποια αρμόδια υπουργεία και μια πιο εκτεταμένη ανακαίνιση. Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι πολύ ρευστά, καθώς δεν έχω κανένα πρόγραμμα να προτείνω ακόμη, θέλω μόνο να δώ την ανταπόκριση και αν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι σαν κι εμένα οι οποίοι θα έμπαιναν στον τρομερό κόπο μιας τέτοιας διαδικασίας. Είναι κάτι που εγώ θα το έκανα ευχαρίστως.
Νομίζω πως η δυναμική αυτού του σχεδίου είναι πολύ μεγάλη.
Κατ αρχάς θα μπορούσε με την ολοκλήρωση του να δώσει μια διέξοδο σε σας που είστε απογοητευμένοι απ τη ζωή στην πόλη, αλλά δεν έχετε και που άλλου να πάτε και τι να κάνετε. Έχετε μεράκι με τους φυσικούς ρυθμούς ζωής και τη φύση, άλλα δεν έχετε επιλογές.
Δεύτερον, ο καθένας με τις δεξιότητες του θα βοηθούσε στο να οργανωθεί η νέα ζωή εκεί. Οι μηχανικοί για τις ανακαινίσεις, ηλεκτρολόγοι, γεωπόνοι, ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητα του θα μπορούσε να βοηθήσει κατά τη διαδικασία της μετοίκησης.
Τρίτον, ένας οικισμός με νέους και μορφωμένους ανθρώπους θα μπορούσε, ως κοινότητα, να κάνει θαυματα. Εκτός από τον τουρισμό και το ενδιαφέρον που θα προσέλκυε και που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί όχι μόνο στην Eλλάδα αλλά και στο εξωτερικό (παράδειγμα, το χωριό Φιλεττινο στην Ιταλία,http://www.pame.gr/news/kosmos/xorio-italia-autonomisi-euro.html#.ΤπμΣψρ2ςο), υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που δεν χρειάζεται να είσαι κοντά σε αστικά κέντρα για να τα εξασκήσεις. Π.χ. το ΙΤ, οι καλές τέχνες, η γεωπονία και άλλα.
Έτσι για αστείο (σοβαρά όμως) έχω ήδη βρει το μελλοντικό δάσκαλο του χωριού, οπότε και πιτσιρίκια αν έχετε μη διστάσετε!
Θα είναι μια πολύ επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, και μόνο άνθρωποι με όρεξη και μεράκι θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Το σημαντικό είναι να μεζευτούμε 50-100 άνθρωποι με τον ίδιο σκοπό και να γίνει η αρχή. Τα υπόλοιπα θα ‘ρθουν από μόνα τους. Για την ώρα, θέλω να επικοινωνησουνε μαζί μου άνθρωποι που έχουνε το ίδιο πάθος και:
#Έχουνε χρόνο και διάθεση να ασχοληθούνε με τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας όπου θα παρουσιάζουμε τον σκοπό, θα δείχνουμε τα υποψήφια μέρη, και θα περιέχει επίσης φόρουμ για συζήτηση σχετικών θεμάτων όπως των υπέρ και κατά καθε μέρους, πιθανούς τρόπους οργάνωσης της μετοίκησης, νομικά θέματα, κτλ.
#Μπορούν να παρέχουν ιδέες και φωτογραφίες για πιθανά μέρη, καθώς και όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι αυτά. Π.χ. το ιδιοκτησιακό καθεστός του τόπου και τον σπιτιών, την γύρω περιοχή, άλλοι κοντινοί κατοικημένοι οικισμοί, κατάσταση των δρόμων, εάν υπάρχουν κοντινές εκτάσεις κατάλληλες για καλλιέργεια καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστός αυτών.
#Έχουν τα μέσα και την διάθεση να ψάξουν για το νομικό καθεστός των οικισμών υπό συζήτηση. Δηλαδή να ψάξουν μέσω αρμοδίων υπουργείων (Τουρισμού, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και ο,τιδήποτε άλλο σχετικό) τι ισχυει για τα μέρη αυτά και κατά πόσο είναι νομικά δυνατή μια μαζική ανακατασκευή και μετοίκηση σε αυτά.
#Αργότερα θα χρειάσουμε και δικηγόρους που θα μπορούν να συμβουλεύσουνε σχετικά με τη σύσταση μια εταιρίας με την ίση συμμετοχή όλων όσων συμμετέχουν στη μετοίκηση, ώστε με ασφάλεια να διαχειρίζονται από κοινού τα σεβαστά έξοδα που θα προκήψουνε.
#Kαι τελευταίο μα πιο σημαντικό: ΞΕΡΟΥΝΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΝΑΚΤΙΚH ΔΟΥΛΕΙΑ και, τουλάχιστον στην αρχή, στερήσεις, αναποδιές, επίπονες ανακαινίσεις, χτίσιμο, διαμονή στο υπαίθρο μέχρι να φτάσουν τα σπίτια σε κατοικίσιμο στάδιο, καλλιέργεια, κάλους στα χέρια, υπομονή ή χρήματα ώστε να τη βγάλουνε μέχρι να βγει ή πρώτη σοδειά, δημιουργία απ την αρχή μιας βιώσιμης οικονομίας, και γενικά καμία σχέση με τις ανέσεις της πόλης (Επίσης αν το χωριό είναι εγκαταλελειμένο έλλειψη ρευματος και νερό από πηγάδια για σεβαστό χρονικό διάστημα).
Και μια ενδιαφέρουσα κίνηση του Υπουργείου Πολιτισμού
http://www.ltcnews.gr/epikairotita/politiki/touristikes-ependisis-se-1-000-egkatalelimmena-choria/
Περιμένω τις απόψεις σας και τις ιδέες με μέιλ στο:npgeor ή στα σχόλια του άρθρου.
Αναγνώστης
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Ρίξε μια ματιά εδώ:
    http://www.facebook.com/home.php?ref=home#!/topic.php?uid=75362504823&topic=10882
    και...εφ' όσον το μέιλ που γραφεις δεν ειναι πλήρες για να σου στείλω μηνυμα εγώ - επικοινώνησε αν θελεις εσύ στο ΦΒ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...