Το 1917 η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κάηκε από μεγάλη πυρκαγιά. Όταν τον επόμενο χρόνο άρχισαν αναστηλωτικές εργασίες κάτω από το χώρο του ιερού ανακαλύφθηκε ένα από κρυμμένα μυστικά της πόλης, η Κρύπτη, η οποία σήμερα αν και....
βρίσκεται μέσα στην εκκλησία αποτελεί αρχαιολογικό χώρο που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η κρύπτη του ναού του Αγίου Δημητρίου, μετά την ανακάλυψή της (1918), παρέμεινε αρχαιολογικός χώρος. Μετά το 1950 μερικά από τα γλυπτά που διασώθηκαν από την πυρκαγιά τοποθετήθηκαν από τον Στ. Πελεκανίδη στους χώρους που περιβάλλουν την Κρήνη, σε μία προσπάθεια διευθέτησης του χώρου. Κατά το διάστημα 1985 - 88 έγιναν ανασκαφικές εργασίες στα βόρεια διαμερίσματα της Κρύπτης, εργασίες συντήρησης και οργανώθηκε η έκθεση αρχαιοτήτων που διασώθηκαν από την πυρκαγιά ή βρέθηκαν στις ανασκαφές.
Η είσοδος της κρύπτης βρίσκεται δίπλα από τον δεξιό πεσσό του ιερού βήματος και οδηγεί στο χώρο εκείνο που σύμφωνα με την παράδοση φυλακίσθηκε, μαρτύρησε και τάφηκε ο Άγιος Δημήτριος. Πρόκειται για το ανατολικό τμήμα του μεγάλου ρωμαικού λουτρού που βρισκόταν κοντά στην αγορά και το στάδιο για την εξυπηρέτηση των αθλητών.
Μια μικρή πόρτα στα δεξιά του ιερού σε μεταφέρει σε ένα κόσμο μυστηριακό. Η κρύπτη ήταν ο χώρος
των ρωμαϊκών λουτρών, τα οποία μπορεί σήμερα να βρίσκονται κάτω από την παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου αλλά εκείνη την εποχή βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο που περνούσε πίσω από το σημερινό ιερό.
Το μαρμάρινο Κιβώριο που βρίσκεται στο κέντρο της κρύπτης είναι το σημείο όπου έρεε το αγίασμα και το μύρο, από αγωγούς που ξεκινούσαν από το φρέαρ και από το κιβώριο του Αγίου καταλήγοντας στη μαρμάρινη φιάλη, η βάση της οποίας φαίνεται μπροστά στο Κιβώριο.
Στα μεσοβυζαντινά χρόνια η κιονοστήρικτη κρήνη των λουτρών μετατράπηκε σε κρήνη αγιάσματος από όπου έρεε το Άγιο Μύρο.
Μιά επίσκεψη είναι απαραίτητη.. Και μην διστάσετε αν βρείτε το πορτάκι κλειστό, σπρώξτε και η κρύπτη είναι μπροστά σας.....
visaltis.blogspot.
Πληροφορίες κειμένου :
.trivago.gr/
yougles.com/ Στα μεσοβυζαντινά χρόνια η κιονοστήρικτη κρήνη των λουτρών μετατράπηκε σε κρήνη αγιάσματος από όπου έρεε το Άγιο Μύρο.
Μιά επίσκεψη είναι απαραίτητη.. Και μην διστάσετε αν βρείτε το πορτάκι κλειστό, σπρώξτε και η κρύπτη είναι μπροστά σας.....
visaltis.blogspot.
Πληροφορίες κειμένου :
.trivago.gr/
.inad.gr/i
http://anti-ntp.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου