ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

0 Το πρώτο ατελιέ στον πλανήτη ηλικίας 100.000 ετών


Σε μια σπηλιά στη Νότιο Αφρική βρέθηκαν ευρήματα ηλικίας 100 χιλιάδων ετών τα οποία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη σπηλιά αποτελούσε ένα οργανωμένο εργαστήριο δημιουργίας χρωμάτων. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν βαφές, όπως ώχρα, εργαλεία λείανσης και σπάτουλες που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής. Η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή αποδεικνύεται ότι οι Homo sapiens της εποχής εκείνης ήταν πολύ πιο κοντά στον σύγχρονο άνθρωπο από όσο πιστεύαμε.


Η σπηλιά των χρωμάτων

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στη σπηλιά Blombos που βρίσκεται σε μια ακτή 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέηπ Τάουν και στην οποία γίνονται ανασκαφές τα τελευταία 20 χρόνια φέρνοντας στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα για τους Homo sapiens που ζούσαν εκεί πριν από 100.000 χρόνια. Η τελευταία ανασκαφή έφερε στο φως μια σειρά από ευρήματα που δείχνουν ότι εκτός από εστία διαβίωσης η σπηλιά χρησιμοποιούνταν και ως εργαστήριο παραγωγής βαφών.

Εντοπίστηκαν χρωστικές ουσίες (κόκκινες και κίτρινες), κοχύλια που λειτουργούσαν ως παλέτες, και διάφορα εργαλεία όπως σπάτουλες με τα οποία οι άνθρωποι της εποχής επεξεργάζονταν και έκαναν χρήση των βαφών που έφτιαχναν.

Πιο παλιός απ' ό,τι πιστεύαμε ο «σύγχρονος» άνθρωπος

«Είναι απόδειξη ότι οι πρόγονοι μας είχαν σύνθετη σκέψη. Είναι σημαντική ανακάλυψη επειδή γυρίζει ακόμη πιο πίσω το ρολόι του χρόνου σε σχέση με το πότε οι Homo sapiens άρχισαν να μετατρέπονται σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο άνθρωπο. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι εκείνοι οι άνθρωποι πριν από 100 χιλιάδες έτη σκέφτονταν σίγουρα με σύγχρονο τρόπο, με ένα τρόπο γνωσιακά ανεπτυγμένο. Είναι πιθανό οι Homo sapiens να χρησιμοποιούσαν τις χρωστικές ουσίες για να βάψουν τα σώματα τους ή για να ζωγραφίσουν πάνω σε δέρματα, πάνω σε αντικείμενα ή σε τοίχους» δήλωσε στο BBC ο Κρίστοφερ Χένσιλγουντ καθηγητής του Πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.
 Πηγή
http://logioshermes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...