ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

0 Το ηλιόψαρο mola mola

Το mola mola είναι ένα ψάρι που ανήκει στην οικογένεια molidae. Είναι το βαρύτερο γνωστό από τα οστεώδη ψάρια στον κόσμο. 
Είναι το ηλιόψαρο του ωκεανού. 


Το μέσο βάρος ενός ενήλικου ψαριού είναι 1.000 κιλά και το μέσο μήκος του 1,8 μέτρα. Έχουν παρατηρηθεί ηλιόψαρα με μήκος 3,3 μέτρα και βάρος 2.300 κιλά.

Η σπονδυλική στήλη του έχει λιγότερους σπονδύλους από οποιοδήποτε άλλο είδος ψαριού. Αν και κατάγεται από οστεώδεις προγόνους, ο σκελετός του έχει περισσότερους χόνδρους παρά οστά, που είναι ελαφρύτεροι. Αυτό του επιτρέπει να αυξάνεται σε μεγέθη ανέφικτα για άλλα είδη ψαριών.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του το ουραίο πτερύγιο εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από μια όμορφη ψευδο-ουρά. Χωρίς πραγματική ουρά να του δίνει ώθηση στην κίνηση προς τα εμπρός, εξοπλισμένα μόνο με μικρά θωρακικά πτερύγια, βασίζεται για την κίνησή του στα ραχιαία και τα πίσω πτερύγια.

Φωτογραφία   Fred Hsu
Ζει σε τροπικά και εύκρατα νερά σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Τρέφεται κυρίως με μέδουσες και επειδή αυτού του είδους η διατροφή είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να μπορεί να διατηρεί ή να αναπτύσσει τον μεγάλο όγκο του. Καταναλώνει επίσης καλαμάρια, καρκινοειδή και μικρά ψάρια.  Τα θηλυκά του είδους μπορούν να γεννήσουν περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε είδος σπονδυλωτού.
Συχνά κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια του νερού με αποτέλεσμα να συγχέεται το προεξέχον ραχιαίο πτερύγιό του με αυτό του καρχαρία. Ωστόσο είναι διαφορετική η κίνηση του πτερυγίου τους. 

Φωτογραφία  Siebrand
Τα ενήλικα περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής σε βάθη μεγαλύτερα από 200 μέτρα.

Έχει λίγους φυσικούς εχθρούς, όπως το θαλάσσιο λιοντάρι, ή όρκα και ο καρχαρίας.

Το ηλιόψαρο μπορεί να ζήσει μέχρι 10 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Δεν έχει προσδιοριστεί η διάρκεια ζωής του στο φυσικό του περιβάλλον.

Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στη Ταΐβάν θεωρείται λιχουδιά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η πώληση ψαριών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται από την οικογένεια molidae.

Φωτογραφία  Nol Aders
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...