Στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρεί ο Δήμος Ρόδου. Αντικείμενο της σύμβασης θα είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η άρση της επικινδυνότητας τμήματος των εξωτερικών όψεων του κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου με φορέα εκτέλεσης το Δήμο Ρόδου και φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα διατεθεί σε πρώτη φάση ποσό ύψους 200.000 ευρώ, ενώ ποσό ακόμα 200.000€ θα καλυφθεί με μέριμνα του Δήμου Ρόδου από τη ΣΑΤΑ ή από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Για την συνολική αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου απαιτούνται μεγαλύτερα κονδύλια τα οποία όμως δεν διαθέτει ο Δήμος Ρόδου. Για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να αναθέσει σε ιδιώτη την διαχείριση του Εθνικού Θεάτρου.
Το θέμα της προγραμματικής σύμβασης θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου.
Όπως αναφέρεται και στη σχετική εισήγηση το Εθνικό Θέατρο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων.
Ο ρόλος του Εθνικού Θεάτρου στην ιστορία της Δωδεκανήσου, ως σύμβολο και χώρος συγκέντρωσης και δημιουργίας, είναι αναμφισβήτητα σημαντικός και πολύπλευρος.
Δεδομένου ότι με την πάροδο των ετών έχει παρατηρηθεί έντονη γήρανση των υλικών και αυξημένη υγρασία στις όψεις του κτηρίου, κατόπιν συνεννόησης των αρμοδίων υπηρεσιών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Συντήρηση εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου" προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
Με την υπ' αριθμό 161/2011 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Ρόδου έτους 2011 στο οποίο περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο έργο.
Η Διεύθυνση Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης και Αρχαιολογικών Χώρων προχώρησε στη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης του έργου αυτού που αφορά την άρση της επικινδυνότητας και αποκατάσταση τμήματος των εξωτερικών όψεων του κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου μέχρι την οριστική αποκατάσταση και επαναλειτουργία του.
Οι επεμβάσεις αποκατάστασης αναφέρονται αποκλειστικά στις περιμετρικές κάθετες επιφάνειες του κτηρίου και αφορούν κυρίως το κέλυφος και τα επιμέρους δώματα. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση των βλαβών λόγω διάβρωσης, η δημιουργία ανθεκτικού κελύφους στις διαβρωτικές επιδράσεις και η επισκευή σε πρώτη φάση της εξωτερικής στατικής ικανότητας του κτηρίου.
Οι επιβαλλόμενες προς τούτο βασικές επεμβάσεις είναι:
Η αποκατάσταση της στατικής αντοχής του κτηρίου εξωτερικά, με επισκευή τόσο των κάθετων, όσο και των οριζόντιων δομικών στοιχείων, οπλισμένου σκυροδέματος και ειδικά του σιδηροπλισμού έναντι διαβρωτικών παραγόντων, αλλά και των επιχρισμάτων.
Η στεγανοποίηση των επιμέρους δωμάτων, με την ορθή διευθέτηση των ομβρίων υδάτων.
Οι βασικές αυτές επεμβάσεις επιφέρουν παράλληλες εργασίες αντικατάστασης δομικών στοιχείων και ανακαίνισης των όψεων και συγκεκριμένα:
-Την επισκευή και απομάκρυνση κουφωμάτων και το προσωρινό κλείσιμο των αντίστοιχων ανοιγμάτων.
-Την αποκατάσταση των φθορών στη λίθινη πεσσοστοιχία της νότιας όψης.
-Την εκτεταμένη αντικατάσταση επιχρισμάτων και την ανακατασκευή των γείσων περιμετρικά.
-Την τοπική ανακατασκευή των δαπέδων περιμετρικά των φερόντων στοιχείων.
-Την επισκευή της μόνωσης των δωμάτων.
-Τον εξωτερικό χρωματισμό όπου απαιτείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου