Νόστιμο και εύγευστο, το χταπόδι δεν έχει πολλές θερμίδες
και είναι φτωχό σε χοληστερίνη.
Είναι λίγο βαρύ βέβαια,
ανάλογα με τον τρόπο που θα μαγειρευτεί ~
όσο περισσότερα καρυκεύματα και σάλτσες,
τόσο πιο δύσπεπτο γίνεται,
γι αυτό προσοχή όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι!
Εδώ ένας κλασσικός τρόπος για να φτιάξουμε το χταπόδι
Υλικά:
1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1 φλυτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Μισό ματσάκι μάραθο ή άνιθος ψιλοκομμένος
Αλάτι
1 πακέτο κοραλλάκι (ή κοφτό μακαρονάκι)
Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε
και το στεγνώνουμε καλά.
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο, μην το αφήσετε να ξεπαγώσει εντελώς ~
μισοπαγωμένο κόβεται πολύ πιο εύκολα!
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
και σωτάρουμε ελαφρά το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για λίγο σε δυνατή φωτιά
να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα και 1 κούπα ζεστό νερό,
χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί ~
ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού,
αν τα πλοκάμια είναι χοντρά θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα.
Μόλις μαλακώσει το χταπόδι,
ρίχνουμε ακόμα μια κούπα ζεστό νερό
και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το αλάτι,
το κοραλλάκι και το μάραθο (ή τον άνιθο).
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να χυλώσει το φαγητό.
Σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι
και απολαμβάνουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου