ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

0 Τα μυρμήγκια παραδίδουν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής!!!

Σε αντίθεση με τους δρόμους των ελληνικών πόλεων, οι λεωφόροι των μυρμηγκιών δεν ασφυκτιούν από μποτιλιαρίσματα. Αντί να μουτζώνουν, τα κοινωνικά έντομα βοηθούν το ένα το άλλο να βρουν το βέλτιστο τρόπο μετακίνησης.

Ο Ντερκ Χέλμπινγκ, ειδικός σε θέματα συλλογικής νοημοσύνης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, δημιούργησε στο εργαστήριο μια λεωφόρο που εκτεινόταν από μια μυρμηγκοφωλιά μέχρι ένα δοχείο με σιρόπι. Ο δρόμος ήταν χωρισμένος σε δύο λωρίδες διαφορετικού πλάτους...

Αρχικά, η στενότερη λωρίδα εμφάνισε κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα έντομα όμως βρήκαν γρήγορα διέξοδο. Όταν ένα μυρμήγκι επέστρεφε στη φωλιά μέσω του μποτιλιαρισμένου δρόμου και έπεφτε πάνω σε ένα άλλο μυρμήγκι στην αντίθετη κατεύθυνση, το έσπρωχνε για να το ρίξει στην πλατύτερη, ελεύθερη λωρίδα.
Η κυκλοφορία έτσι αποκαταστάθηκε και τα μυρμήγκια μπορούσαν να μετακινηθούν στον ελάχιστο χρόνο, ακόμα κι αν η εναλλακτική διαδρομή ήταν μεγαλύτερη σε μήκος.
Οι ερευνητές δημιούργησαν και ένα υπολογιστικό μοντέλο της κίνησης των μυρμηγικών με πιο πολύπλοκα οδικά δρόμων και λωρίδες με ποικίλα πλάτη. Η προσομείωση έδειξε ότι τα μυρμήγκια, ακόμα και όταν διοχετεύονταν τεχνηέντως σε μακρύτερες διαδρομές, κατόρθωναν να φθάνουν γρήγορα στην τροφή τους.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό New Scientist, υποδεικνύει ότι μια αποτελεσματική λύση για την αποσυμφόρηση των (ανθρώπινων) δρόμων θα ήταν η ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα σε οχήματα που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Η μαθηματική περιγραφή της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς των μυρμηγκιών θα μπορούσε ακόμα να αξιοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη δρομολόγηση των δεδομένων στο Διαδίκτυο.
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...