Όταν πριν από τρία χρόνια το διαστημικό σκάφος Cassini κατέγραψε μια "μυστηριώδη" εξαγωνική δομή στον πλανήτη Κρόνο, κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για "φουσκωμένα σύννεφα" που έδιναν την ψευδαίσθηση κάποιου ακίνητου εξάγωνου σχηματισμού στον βόρειο πόλο του γιγάντιου πλανήτη (στη φωτογραφία)...
Από το 1980, έχουν φωτογραφήσει το περίεργο εξάγωνο!
Σχεδόν 30 χρόνια μετά ο οπτικός και υπέρυθρος φασματογράφος χαρτογράφησης του Cassini απαθανάτισε για πρώτη φορά ολόκληρο το εξάγωνο, όταν το διαστημικό σκάφος βρισκόταν πάνω από τον πόλο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006. Ακολούθησε νέα φωτογράφηση το 2007.
Πώς είναι ο εξάγωνος σχηματισμός του Κρόνου.
Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, το εξάγωνο καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 25.000 χιλιομέτρων –δυο φορές το πλάτος της Γης- και φαίνεται σαν ένα "άνοιγμα" ανάμεσα στα σύννεφα που εκτείνεται τουλάχιστον 75 χιλιόμετρα κάτω από τις ορατές κορυφές των σύννεφων του πλανήτη.
Το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Kevin Baines, από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, δήλωσε αναφερόμενος στο εξάγωνο: "Είναι ένα πολύ παράξενο χαρακτηριστικό που αναπτύσεται με αυστηρά γεωμετρικό τρόπο, με έξι σχεδόν ίσες ευθείες πλευρές. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε κανέναν άλλον πλανήτη".
Η θέση της Nasa
O Tony DelGenio του Ιν��τιτούτου Goddard της NASA που συμμετείχε στην αποστολή του Cassini, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: "Για μένα το πιο περίπλοκο χαρακτηριστικό που βγαίνει από τις νέες παρατηρήσεις του Casini είναι το επίμονο εξάγωνο στα περιστρεφόμενα σύννεφα. Το 2006 όταν δημοσιεύθηκαν οι χαμηλότερης ανάλυσης φωτογραφίες του βόρειου πόλου έγινε από πολλούς η υπόθεση ότι ήταν ένα ασταθές πρόσκαιρο χαρακτηριστικό που θα εξαφανίζονταν σύντομα. Αλλά το εξάγωνο επιμένει να βρίσκεται εκεί έναμιση χρόνο μετά", επισημαίνει.
Σε ανακοίνωσή της το 2007, η NASA ανέφέρε ότι αυτή η ιδιομορφία "μπορεί να είναι ένα ασυνήθιστα δυνατό πλανητικό κύμα που περιβάλλει τον πόλο και εκτείνεται βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου