ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

1 Νίσυρος: απόκοσμη αλλά και τόσο γήινη μαζί



 
Πώς συνδυάζεται το σεληνιακό τοπίο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, την πλούσια βλάστηση και την ηφαιστειακή λάβα; Η Νίσυρος μας αποκαλύπτει πως όταν ανακατευτεί το θειάφι με τα χρώματα του Αιγαίου το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει «εκρηκτικά» όμορφο.




 Το εναλλακτικό νησί των Δωδεκανήσων έχει glam χωρίς να είναι glamorous, όπως άλλα νησιά της Ελλάδας, και είναι κοσμικό με την ευρύτερη έννοια του όρου, αφού ως υποθαλάσσιο ηφαίστειο είναι μέρος του κόσμου εδώ και 150.000 χρόνια και ύστερα από αλλεπάλληλες εκρήξεις άρχισε να αναδύεται τμηματικά από τη θάλασσα. Δείτε 15 λόγους για να επισκεφτείτε τo νησί των Δωδεκανήσων που σε ξαφνιάζει όσο λίγα στην Ελλάδα.

 
1. Ο Στέφανος
Ο πρώτος βασικός λόγος για να επισκεφτείτε το νησί είναι ο Στέφανος. Και όταν λέμε Στέφανος δεν εννοούμε κάποιον ντόπιο του νησιού αλλά τον περίφημο κρατήρα που έχει διάμετρο 300 μέτρα, βάθος 30 μέτρα και ξεχωρίζει γιατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους επισκέψιμους υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο. Το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο, αποτελεί στάνταρ αξιοθέατο του νησιού με τις δυνατές εναλλαγές στα τοπία.

2. Το Mανδράκι

Η πρωτεύουσα-λιμάνι του νησιού, όπου θα βρείτε πολλά αξιόλογα αξιοθέατα, μουσεία  και βοτσαλωτές πλατείες. Κάντε μία βόλτα στο Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη του 12ου αιώνα π.Χ. και τη μεγαλοπρεπή Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής που χρονολογείται στο 1600 και βρίσκεται μέσα στο ενετικό κάστρο.


 

 
3. Το Παλαιόκαστρο
Δείτε τα εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη του Κάστρου που είναι φτιαγμένα από το ηφαιστειακό πέτρωμα του νησιού με συνολικό εμβαδόν 130 περίπου στρεμμάτα και περίμετρο σχεδόν 2 χιλιόμετρα.

4. Η πλατεία της Ηλικιωμένης

Εκεί θα πάτε για να πιείτε μία σουμάδα στο καφενείο Ανδρίκος και να χαζέψετε τον XL φίκο. Η σουμάδα είναι ένα παραδοσιακό αναψυκτικό από απόσταγμα πικραμύγδαλων, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και την περίφημη κουκουζίνα που είναι απόσταγμα από σταφύλι ή σύκα και έχει παρόμοια γεύση με την ρακή.


 

 
5. Ο Εμπορειός
Περπατώντας στα στενά του παλαιότερου ορεινού οικισμού του νησιού θα νιώσετε σα να έχετε μπει σε χρονομηχανή. Τα ερειπωμένα παλιά σπίτια ήταν κάποτε αρχοντικά και διέθεταν μαγευτική θέα στο Αιγαίο. Εκεί θα δείτε και το Κάστρο της Παντονίκης, ενώ αν θέλετε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα θα πάτε στο ιστορικό καφενείο στην πλατεία με τη θέα στην καλντέρα.

6. Το φυσικό σπα

Στην είσοδο του Εμπορειού μια πετρόχτιστη, λίγο κλειστοφοβική είναι η αλήθεια, καμάρα οδηγεί σε ένα φυσικό χαμάμ με ιαματικές ιδιότητες.


Ο κρατήρας Στέφανος

 

 
7. Τα μονοπάτια
Το νησί ενδείκνυται για ατελείωτο περπάτημα. Περιηγηθείτε στα μονοπάτια του νησιού και παρατηρήστε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τα δίπατα νισυριακά σπίτια με τα έντονα χρώματα να σπάνε το λευκό και τα ιδιαίτερα ξύλινα μπαλκόνια.

8. Το ψαροχώρι Πάλοι

Περιτριγυρισμένο από ερείπια ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής εποχής, το γραφικό χωριό Πάλοι είναι ένα από τα must αξιοθέατα του νησιού και ιδανικό μέρος για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες.


 
9. Τα Ιπποκράτεια Λουτρά
Πηγαίνοντας προς τους Πάλους, δίπλα από το εκκλησάκι της Θερμιανής, θα βρείτε τα ιαματικά λουτρά που αναβλύζουν ζεστό νερό σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 έως 60 βαθμούς. Η πηγή της Θερμιανής είναι γνωστή από την αρχαιότητα, ενώ στα ερείπια των λουτρών βρέθηκε μία επιγραφή που αποδεικνύει πως εκεί βρισκόταν παλαιό θεραπευτήριο του Ιπποκράτη με ιαματικά λουτρά.



10. Η Νικειά
Ο ορεινός οικισμός, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και την πανοραμική θέα προς την Καλδέρα. Δεν είναι τυχαίο πώς η Πόρτα, η περίφημη βοτσαλωτή πλατεία της Νικειάς έχει βραβευθεί σαν μια από τις καλύτερες πλατείες της Ευρώπης.


Ερειπωμένα σπίτια στον οικισμό Εμπορειό

11. Το πανηγύρι στην Παναγία Σπηλιανή κάθε Δεκαπενταύγουστο
Ξεκινάει στις 6 και κορυφώνεται στις 15 Αυγούστου και είναι ένα από τα ωραιότερα όλου του Αιγαίου. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η ζεστή φιλοξενία, η αναβίωση των εθίμων και το αυθεντικό κέφι με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.



12. Οι παραλίες
Η καλύτερη παραλία για να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ και να απομονωθείτε είναι αυτή της Παχιάς Άμμου, ενώ στα Χοχλάκια, στο Μανδράκι, θα εντυπωσιαστείτε από τις μεγάλες μαύρες κροκάλες (βότσαλα) και τα χρώματα που αλλάζουν ανάλογα με το φως της ημέρας. Αν πάλι, το μαύρο δεν είναι το χρώμα που αναζητάτε σε μία παραλία θα πάτε στην  Άσπρη Άμμο ή στις Λυές κοντά στους Πάλους που διαθέτει φυσικά, ψιλή λευκή άμμο.

Παραλία Παχιά Άμμος

Photo: credit flickr.com
13. Το Γυαλί
Το μικρό νησάκι δίπλα στη Νίσυρο με τις μοναδικές στην Ελλάδα εγκαταστάσεις εξόρυξης ελαφρόπετρας. Το Γυαλί μοιάζει με ένα ατελείωτο γλυπτό και διαθέτει και μικρές παραλίες για μπάνιο.



14. Η ντόπια κουζίνα
Τα πιτθιά, όπως λέγονται οι ρεβυθοκεφτέδες, οι μπουκουνιές (χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με λίπος), ο καπαμάς (κατσίκι γεμιστό) και το ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί που ονομάζεται "τυρί της τυριάς", είναι λόγοι για να εξερευνήσετε τις ταβέρνες του νησιού. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα ξεροτήγανα, οι δίπλες, οι λουκουμάδες, τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες, η μουσταλευριά, τα γλυκά κουταλιού (νεράντζι, κυδώνι, ντοματάκι), οι παστελλαριές (σύκα ανοιγμένα, με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι) και το αγνό μέλι.



15. Το low budget προφίλ της
Μπορεί τα πράγματα που έχετε να κάνετε στη Νύσιρο να είναι πολλά αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι χαμηλού κόστους ή ακόμα και ανέξοδα, προσελκύοντας ταξιδιώτες που ψάχνουν εκείνα τα διαφορετικά στοιχεία που κάνουν έναν προορισμό απλά ξεχωριστό.

Photos: credit visualphotos.com
http://www.thea.gr/

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...