ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

0 Η Κοκκινοσκουφίτσα - (Red Riding Hood) - ΠΑΜΕ CINEMA

Δεν πιστεύω να νομίζει κανείς σας ότι πρόκειται για το κλασικό παραμύθι έτσι όπως σας το έλεγε η γιαγιά σας; Όχι ε, μπράβο σας! Τα μόνα κοινά στοιχεία που βρήκα εγώ ήταν: η κόκκινη κάπα της πρωταγωνίστριας, η γιαγιά κι ο… λύκος. Αν και ως προς το λύκο έχω μια ένσταση, αλλά σας αφήνω να το δείτε πρώτα και μετά μπορείτε να μου πείτε τα σχόλιά σας.
Το θέμα: Η Βάλερι (η Κοκκινοσκουφίτσα –επιτέλους μάθαμε το όνομά της) είναι ερωτευμένη με τον Πίτερ, έναν νεαρό συγχωριανό της κι αυτός είναι ερωτευμένος μαζί της. Ελα όμως που οι γονείς της θέλουν να την παντρέψουν με έναν άλλο νεαρό που έχει και προίκα. Τα παίρνει λοιπόν και η Κοκκινοσκουφίτσα στο κρανίο κι αποφασίζει να το σκάσει με τον καλό της. Δεν προλαβαίνει όμως, γιατί ο κακός ο λύκος σκοτώνει την αδερφή της –ναι είχε κι αδερφή η Κοκκινοσκουφίτσα-και μένει να παρηγορήσει το υπόλοιπο σόι. Και κάπου εδώ μπαίνουμε στη ζώνη του λυκόφωτος. Ο λύκος στην πραγματικότητα δεν είναι λύκος, αλλά λυκάνθρωπος κι αφού οι κάτοικοι του χωριού είδαν κι απόειδαν σου λένε πάμε να τον σκοτώσουμε τον άτιμο. Φυσικά δεν τον σκότωσαν γιατί δεν μιλάμε για ταινία μικρού μήκους, οπότε αποφασίζουν να φωνάξουν τον πατέρα Σόλομον, ο οποίος είναι εξπέρ στο κυνήγι λυκανθρώπων και λέει στο χωριό ότι κατά τη διάρκεια του ματωμένου φεγγαριού ο λύκος κυνηγά ανθρώπινη ζωή κι όχι τα γουρουνάκια που του άφηναν οι χωρικοί κάθε μήνα. Επίσης, τους λέει ότι ο λυκάνθρωπος μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Κι αρχίζουν όλοι να υποψιάζονται όλους.
Η ταινία: Από το πρώτο δεκάλεπτο προσπαθούσα να βρω ποιος στην ευχή είναι ο λύκος. Είχα υποψιαστεί πάνω από το μισό καστ και σιγά σιγά απέρριπτα πιθανότητες. Αυτό νομίζω μου κράτησε και το ενδιαφέρον σε όλη την ταινία. Γιατί αν αφαιρέσω το σασπένς και κάτσω και σκεφτώ όλα αυτά που έβλεπα, μάλλον δεν θα έχω και πολύ ωραία πράγματα να πω.
Ας ξεκινήσουμε από την Κοκκινοσκουφίτσα την οποία όλοι ξέρουμε σαν ένα πολύ γλυκό, καλό κι αθώο κοριτσάκι. Εδώ, η Κοκκινοσκουφίτσα είναι μια τσαπερδόνα, που σκοτώνει κουνελάκια για την πλάκα της κι έχει μπλέξει ολίγον τα ερωτικά της. Γιατί το λέω αυτό; Λοιπόν, είπαμε ότι αυτή είναι ερωτευμένη με τον Πίτερ, αλλά οι γονείς της την προξενεύουν με τον Χένρι, με τον οποίο Χένρι μαθαίνουμε ότι ήταν ερωτευμένη η αδερφή της, η οποία αδερφή της όμως ήταν ετεροθαλής αδερφή του Χένρι, γιατί η μανούλα την είχε κάνει την κουτσουκέλα. Η Κοκκινοσκουφίτσα σε βραζιλιάνικο!
Πάμε τώρα στο λύκο. Συγγνώμη στο λυκάνθρωπο! Εντάξει είναι φανερό ότι η σκηνοθέτις μας είχε ενθουσιαστεί όταν έκανε το «Λυκόφως» που ήθελε να το ξανακάνει και στην Κοκκινοσκουφίτσα. Ωραίο το στοιχειωμένο δάσος, ωραίο το σκοτεινό, ομιχλώδες σκηνικό, αλλά τα έχουμε ξαναδεί σχεδόν αυτούσια. Δηλαδή κάποια στιγμή έλεγα τώρα θα πεταχτεί από κάπου κι ο Εντουαρντ το βαμπίρ. Το παράκανε θεωρώ η κυρία Χάρντγουικ. Θα μου πεις και τι να έβαζε έναν απλό λύκο, τη στιγμή που είχε ανασχηματίσει όλη την ιστορία; Ας τον κρατούσε το λυκάνθρωπο, αλλά πραγματικά ήθελα κάπου να δω μια ουσιαστική διαφορά από το «Λυκόφως».
Ιδιαίτερες ερμηνείες δεν υπάρχουν παρ’ όλο το λαμπερό καστ. Η Αμάντα Σέυφριντ ταιριάζει πάρα πολύ στην εικόνα που ήθελαν να δώσουν στην Κοκκινοσκουφίτσα, έχει μια απόκοσμη ομορφιά. Η Τζούλι Κρίστι μας δίνει μια εκδοχή της γιαγιάς πιο…τσαμπουκαλεμένη κι ο Γκάρι Ολντμαν δεν είναι έξω από τα νερά του ως πατέρας Σόλομον – ο οποίος εγώ τελικά δεν πολυκατάλαβα, ήταν στ’ αλήθεια παπάς;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείτε έτσι κι αρχίσετε να ψάχνετε ποιός είναι ο λύκος. Θα βγει ο Σέρλοκ Χολμς από μέσα σας. Αλλά μην περιμένετε να δείτε κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Η ταινία είναι σαν να έχεις βάλει στο μπλέντερ "Λυκόφως", "Βαν Χέλσινγκ", "Σκοτεινό Χωριό" και όλο αυτό πασπαλισμένο με λίγη "Κοκκινοσκουφίτσα".

Σκηνοθεσία: Catherine Hardwicke
Σενάριο: David Johnson
Παίζουν: Amanda Seyfried, Gary Oldman, Julie Christie, Virginia Madsen, Billy Burke


Y.Γ 1: Παίδες, επειδή εκτός από movie freak είμαι και φοιτήτρια που ξεκινάει εξετάσεις, από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου δεν θα έχουμε προτάσεις για σινεμά. Θα έχουμε όμως προτάσεις για dvd στη στήλη μας Home cinema. Εκτός κι αν ξεκλέψω λίγο χρόνο και δω τίποτα, οπότε...το νου σας! ;)

Υ.Γ 2:  Σας θυμίζω ότι για οποιεσδήποτε απορίες έχετε σχετικά με τον κινηματογράφο, μπορείτε να μου στέλνετε τις ερωτήσεις σας στο alexia.cinema@gmail.com  Κάποιες θα δημοσιευθούν. Τα λέμε τη Δευτέρα με πρόταση για dvd!


Αλεξάνδρα Βέττα
Ανοιχτή Ματιά στον Κόσμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...