Για πρώτη φορά στα χρονικά, ανθρώπινα κύτταρα δέρματος μετατρέπονται σε λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα, μετά από μια επιστημονική "επιτυχία" αμερικανών ερευνητών.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC, είχαν προηγουμένως δείξει το εφικτό της νέας μεθόδου, κάνοντας επιτυχή πειράματα σε ποντίκια, πριν πετύχουν κάτι ανάλογο με τα ανθρώπινα κύτταρα.
Με την τεχνική αυτή καθίσταται δυνατή για το μέλλον δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων προς μεταμόσχευση σε ασθενείς με διάφορες νευρολογικές παθήσεις.
Οι νέοι νευρώνες θα προέρχονται από το δέρμα του ίδιου του ασθενούς και έτσι θα είναι πολύ καλύτερα ανεκτοί από τον εγκέφαλό του και θα υπάρχουν έτσι πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκληθούν όγκοι.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένους ιούς, για να εισάγουν τέσσερις διαφορετικούς «μεταγραφικούς παράγοντες» σε εμβρυικά δερματικά κύτταρα. Οι παράγοντες αυτοί παίζουν ρόλο-κλειδί στην «ανάγνωση» του γενετικού υλικού (DNA) και τη συνακόλουθη κωδικοποίηση των πρωτεϊνών μέσα στο κύτταρο.
Η εισαγωγή αυτών των «μεταγραφικών παραγόντων» είχε ως συνέπεια ένα μικρό ποσοστό των δερματικών κυττάρων να μετατραπούν σε κύτταρα που λειτουργούν όπως ακριβώς και οι νευρώνες (δηλαδή τα εγκεφαλικά κύτταρα).
Παρόλο που το ποσοστό απόλυτης επιτυχίας της τεχνικής αυτής στους ανθρώπους αγγίζει για την ώρα το 2-4%,(ενώ το αντίστοιχο στα ποντίκια ήταν 8%) υπάρχουν πολλές πιθανότητες η μέθοδος αυτή να γίνει πιο αποδοτική, δηλαδή να οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων νευρώνων από μια συγκεκριμένη ποσότητα δερματικών κυττάρων.
Πηγή : Cosmo
http://araxtoikailight.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου