ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

0 Ο τουρισμός των 4 εποχών

Οι περισσότερες ιδέες για τον τουρισμό στο Αιγαίο περιορίζονται ακόμα στα κλισέ της δεκαετίας...
του ’60 με την γραφική λευκή κυκλαδοχώρα, τη ρετσίνα και τον ήλιο. Στο ίδιο ‘concept’ κινείται και η διαφημιστική προβολή των νησιών εδώ και χρόνια: ανεμόμυλοι, μύθοι και ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα. 
 
Εφόσον προωθείται τουριστικά μόνο το καλοκαίρι, στον ενάμισι μήνα της περίφημης «σεζόν» όσοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό καλούνται να βγάλουν τα σπασμένα μιας ολόκληρης χρονιάς, κάτι που είναι μαθηματικώς αδύνατον. 
 
Έτσι, τα ενοίκια των χώρων παραμένουν σε αδικαιολόγητα ύψη, οι τιμές στον κατάλογο ανεβαίνουν ενώ η ποιότητα και η εξυπηρέτηση παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στους δημοφιλείς προορισμούς, ή κυρίως εκεί κάτι που είναι ακόμα χειρότερο για τον επισκέπτη.
 
Επιπλέον, από τον Οκτώβριο και μετά τα δρομολόγια των πλοίων αραιώνουν, τα ταχύπλοα 
αποσύρονται, οι τουρίστες αποχωρούν και τα νησιά πέφτουν σε χειμερία νάρκη –χωρίς να έρχεται αληθινός χειμώνας όμως αφού στο Αιγαίο ο καιρός παραμένει γενικά καλός μέχρι και τις αρχές του Γενάρη. Τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να γίνουν δημοφιλής προορισμός για ταξιδιώτες κάθε ηλικίας, από όλον τον κόσμο, όλο το χρόνο. Στο Αιγαίο και οι τέσσερις εποχές είναι υπέροχες και είναι για όλους.

Θεματικός τουρισμός για παιδιά και οικογένειες ή για σχολεία

Η «απάντηση» του πολιτισμού στην ψυχαγωγία των θεματικών πάρκων έρχεται μέσα από έξυπνες προτάσεις που συνδυάζουν το ταξίδι με τα ωραιότερα φυσικά τοπία και τα πιο σημαντικά μνημεία του Αιγαίου. Τα προγράμματα μπορούν να συνδυάζουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδρομές.
Εξερεύνηση στα ηφαίστεια του Αιγαίου (Σαντορίνη – Νίσυρος).
Περιπλάνηση στα κάστρα των Ιπποτών. Στη Ρόδο υπάρχει το Μεσαιωνικό Ρόδο που διοργανώνει κυνήγι θησαυρού και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θεματικά πολιτιστικά.
Ανακαλύπτοντας ορυκτά και πετρώματα στη Μήλο και την Κίμωλο, στη Σαντορίνη, στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο σμύριδας στη Νάξο.
Μαθήματα ιστορίας στη Δήλο, στο Ασκληπιείο της Κω, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.
Βόλτα στα μονοπάτια της Κέας, της Σίφνου, της Άνδρου, της Κω, της Νισύρου
Η μαγεία της αρχιτεκτονικής. Από τη Σύμη ως τη Νίσυρο και από τη Ρόδο ως τα χωριά της Τήνου.
«Στα ίχνη του…» Ελύτης, Γαϊτης, Χαλεπάς και άλλοι. Διαδρομές που ακολουθούν τα ίχνη μεγάλων καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων που αγάπησαν τα νησιά και εμπνεύστηκαν από το Αιγαίο με συνοδούς καθηγητές φιλολογίας και καλλιτεχνικών.
Μεγάλες ναυμαχίες και ναυάγια. Θεματικές εκδρομές με παραδοσιακά ξύλινα σκάφη στα ιστορικά σημεία με ξεναγούς ιστορικούς και αρχαιολόγους.
Αστρονομία. Παρατήρηση του νυχτερινού έναστρου ουρανού από ταράτσες και υψώματα στα νησιά με τη βοήθεια ειδικών και φυσικά με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος θα μπορούσε να είναι και μόνιμος σε κάποια σημεία πχ στη Σαντορίνη.

*Με παρόμοια θεματολογία αλλά φυσικά με διαφορετικό περιεχόμενο και δομή θα μπορούσε να δημιουργηθεί παρόμοια βεντάλια δράσεων για seniors άνω των 55.

Αθλητικός τουρισμός

Για τον αθλητικό τουρισμό στο Αιγαίο υπάρχουν πολύ καλές προτάσεις και όχι μόνο οι αυτονόητες.

Aναρρίχηση (Τήνος, Κάρπαθος), πεζοπορία, biking, κατάδυση (σε πολλά νησιά), parapente, ιππασία στην αμμουδιά, ψάρεμα με παραδοσιακές τεχνικές, και φυσικά ιστιοπλοϊα, wind surf, kite surf.

Γαστρονομία

Συμμετοχή στις τοπικές γιορτές που γίνονται σε όλα τα νησιά κάθε μήνα (του μελιού τον Μάιο, της τομάτας τον Ιούνιο, της ρακής τον Σεπτέμβριο, ο τρύγος τον Οκτώβριο) και παράλληλες διοργανώσεις όπως φεστιβάλ γαστρονομίας με καλεσμένους επώνυμους σεφ από όλον τον κόσμο, workshops, γευσιγνωσία, μαθήματα μαγειρικής, διαγωνισμοί και παζάρι με προϊόντα.

Ο οινοτουρισμός (δρόμοι του κρασιού) αποτελεί επίσης ξεχωριστή κατηγορία.

Δημιουργικότητα

Το Αιγαίο είναι το αρχιπέλαγος που αγάπησαν οι καλλιτέχνες σε όλες τις εποχές. Εβδομαδιαία προγράμματα που συνδυάζουν τη διαμονή σε αγροτουριστικά καταλύματα και παραδοσιακούς ξενώνες (υπάρχουν σε όλα τα νησιά) με παράλληλα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ποίησης, λογοτεχνίας, μουσικής, φωτογραφίας, κεραμεικής, μαρμαρογλυπτικής, ξένων γλωσσών αλλά και yoga, τάι τσι κτλ. Παρόμοια προγράμματα γίνονται στην Τουρκία, υπάρχει μάλιστα και σχετικό site. (http://www.yoga-holidays-turkey.com/)

Άρθρο της Μαρίας Αθήνη, δημοσιογράφου, σεναριογράφου
 
http://parapona-rodou.blogspot.com/2011/05/4_08.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...