ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

0 Εκατομμύρια κουτάβια- μούμιες στην αρχαία Αίγυπτο!


 Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ζώα νεαρής ηλικίας, κυρίως σκύλοι και τσακάλια, που είχαν σκοτωθεί και μουμιοποιηθεί, βρίσκονται μέσα στις στοές, που έχουν έρθει στο φως στη Σακάρα της Αιγύπτου, που ήταν η νεκρόπολη της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας.


 Γνωστές ως «Κατακόμβες των σκύλων» αυτές οι λαβυρινθώδεις στοές είχαν αποκαλυφθεί τον 19ο αιώνα αλλά ουδέποτε ανασκάφηκαν πλήρως. Κάτι που επιχειρεί σήμερα ομάδα βρετανών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ προσπαθώντας να ρίξει φως στο μυστηριώδες αυτό εύρημα.



 Οι κατακόμβες χρονολογούνται στο 747 με 730 π.Χ. και ήταν αφιερωμένες στον Ανουβη, που είχε κεφάλι τσακαλιού και ήταν ο θεός των νεκρών. Οσο για τα ζώα, ύστερα από την εξέταση που έχει γίνει στα κατάλοιπά τους, φαίνεται ότι τα περισσότερα ήταν μόλις μερικών ωρών ή ημερών όταν τα σκότωσαν και τα μουμιοποίησαν. Δεδομένου μάλιστα του τεράστιου αριθμού αυτών των κουταβιών, οι ερευνητές θεωρούν ότι ίσως να εκτρέφονταν κατά χιλιάδες σε αγροκτήματα γύρω από την αρχαία Μέμφιδα.


 «Δεν πρόκειται ακριβώς για ζώα θυσίας», λέει ωστόσο ο επικεφαλής των ερευνών Πωλ Νίκολσον. Και προσθέτει πως«Η αφιέρωση ενός ζώου – μούμιας στον θεό θα πρέπει να ήταν μία ευσεβής πράξη. Κι αυτό γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι το ζώο ενεργούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ του ανθρώπου και των θεών».


 Για τον ίδιο τα ευρήματα αυτά είναι αποκαλυπτικά για τη σχέση που είχαν οι άνθρωποι αυτήν την εποχή και σε αυτή την περιοχή με τα ζώα και πάντως διαφορετική από αυτή που πιστευόταν ως τώρα. «Στην πραγματικότητα, τίποτε σχεδόν δεν είναι γνωστό για αυτές τις κατακόμβες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκολσον αφήνοντας για το μέλλον μία πιο ασφαλή ερμηνεία.


 Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι κατακόμβες «εμφανίστηκαν» το 1897 σε ένα χάρτη της νεκρόπολης της Σακάρα, τον οποίο δημοσίευε ο γάλλος αιγυπτιολόγος Ζακ ντε Μοργκάν. Σ΄ αυτό το χάρτη υπήρχε και ένα σχέδιο για τις Κατακόμβες των σκύλων, χωρίς όμως άλλες πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανακαλύφθηκαν.


Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...