Αρχαίες προσωπογραφίες που χαράκτηκαν 12.000 χρόνια µε 10.000 χρόνια πριν από σήµερα ανακάλυψαν επιστήµονες σε ένα σπήλαιο του ανατολικού Τιµόρ.
Οι αρχαιολόγοι και παλαιοντολόγοι από το εθνικό ίδρυµα αγριας Ζωής της αυστραλίας, µε επικεφαλής τον δρα Κεν απλιν, αναζητούσαν στο σπήλαιο Λένε Χάρα του Τιµόρ απολιθώµατα γιγαντιαίων αρουραίων που έχουν προ πολλού εξαφανιστεί.
«Μόλις έφεξα µε τον φακό τα τοιχώµατα του σπηλαίου, είδαµε µια σειρά από εγχάρακτα ανθρώπινα προϊστορικά πρόσωπα», ανέφερε ο δρ Κ. απλιν. αυτά τα πετρογλυφικά απεικόνιζαν µετωπιαία πρόσωπα µε µάτια, στόµα, µύτη. ενα από τα πρόσωπα χρονολογήθηκε από το Πανεπιστήµιο του ....Κουίνσλαντ µε την τεχνική των ισοτόπων ουρανίου στα 12.000 χρόνια πριν από σήµερα.
οι υπόλοιπες προσωπογραφίες δεν στάθηκε δυνατό να χρονολογηθούν, αλλά εικάζεται ότι δηµιουργήθηκαν την ίδια περίοδο, δηλαδή στο τέλος του Πλειστοκαίνου.
Το σπήλαιο αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 εξαιτίας των πετρογλυφικών που ανακαλύφθηκαν και τα οποία εξεικόνιζαν µορφές ζώων, µικρά καράβια, ανθρώπινες φιγούρες.
Σύµφωνα µε την καθηγήτρια Σούζαν ο’ Κόνορ από το εθνικό Πανεπιστήµιο της αυστραλίας, αυτά τα πετρογλυφικά µπορεί να δηµιουργήθηκαν ακόµη πιο παλιά, δηλαδή πριν από 30.000 χρόνια.
Η ίδια χρονολόγησε ένα κοµµάτι ασβεστόλιθου από το σπήλαιο το οποίο ήταν εµποτισµένο µε ίχνη ερυθράς ώχρας. Στο νησί του Τιµόρ δεν υπάρχει κανένα άλλο σπήλαιο όπου να έχουν ανακαλυφθεί τέτοιες προσωπογραφίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου