Αυτά είναι τα βασικότερα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας οι ξηροί καρποί.
Μια χούφτα ξηροί καρποί τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα αρκεί. Προϋπόθεση, βέβαια, τόσο τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια όσο και τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, οι πασατέμποι και οι ηλιόσποροι που θα τρώτε να είναι ανάλατα.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΜΥΓΔΑΛΑ
- Πρόκειται για μια θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε (28-30 γραμμ. αμύγδαλα, δηλαδή μία χούφτα, αποδίδουν 165 θερμίδες, 9 γραμμ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μας προμηθεύουν με το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε).
- Η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος είναι πολύ χαμηλή.
- Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
- Μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, χωρίς να μειώνουν όμως και την «καλή».
- Είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων (μία χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχουν 2,5 γραμμ. ω-3 λιπαρά οξέα).
- Οι πολυφαινόλες των καρυδιών αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, διαδικασία που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης.
- Μία χούφτα καθαρισμένα καρύδια δίνει 185 θερμίδες.
Τόσο τα αράπικα όσο και τα Αιγίνης:
- Είναι θαυμάσιες πηγές νιασίνης και φολικού οξέος (βιταμίνες του συμπλέγματος Β).
- Βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερίνης σε υγιείς ενήλικες.
- Προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.
- Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες δηλαδή που συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης.
- Μία χούφτα αράπικα φιστίκια ή Αιγίνης δίνει 160 και 167 θερμίδες αντίστοιχα.
- Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
- Είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Μία χούφτα φουντούκια δίνει 177 θερμίδες.
- Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε και Κ και μαγνησίου.
- Πιθανώς το πινολενικό οξύ που περιέχουν να καταπολεμά την παχυσαρκία.
- Μία χούφτα κουκουναρόσποροι δίνει 190 θερμίδες.
- Για να μη σας παχαίνουν οι ξηροί καρποί, πρέπει να αφαιρείτε τις θερμίδες τους από το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνετε.
- Οι ξηροί καρποί έχουν θέση σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, αρκεί να αντικαθιστάτε με αυτούς μια άλλη τροφή.
- Μπορείτε να τους καταναλώνετε ως δεκατιανό ή απογευματινό γεύμα, να τους προσθέτετε σε σαλάτες, μακαρονάδες, στα δημητριακά του πρωινού σας ή σε γιαούρτι με μέλι.
- Καλύτερα να τους αγοράζετε με το τσόφλι τους και να τους καθαρίζετε εσείς. Αν, πάλι, τους προτιμάτε ξεφλουδισμένους, τότε πρέπει να προσέχετε να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι, γιατί με το χρόνο τα λιπαρά τους οξειδώνονται και ταγγίζουν.
- Αποφεύγετε τους αλατισμένους, καβουρδισμένους και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γιατί αυτές οι διαδικασίες αλλοιώνουν της ευεργετικές τους ιδιότητες.
http://www.elliniki-ygeia.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου