ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

0 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία


Ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα "το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας".

Για το εθνικό αναπηρικό κίνημα η 3η Δεκεμβρίου είναι το αποκορύφωμα μιας συνολικής προσπάθειας, που καταβάλλει καθημερινά προκειμένου να αναδείξει τα θέματα αναπηρίας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους...

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά μια νέα δημόσια πολιτική για την αναπηρία. Βάσει μελετών προκύπτει ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄εαυτή αναπηρία, ενώ υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της αναπηρίας και του βαθμού φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Το ένα έκτο περίπου του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ είναι άτομα με αναπηρία, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό. Τα άτομα με αναπηρία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ανενεργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό. Ωστόσο, με λίγο περισσότερη βοήθεια, εκατομμύρια ευρωπαίων με αναπηρία θα μπορούσαν να εισέλθουν ή να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.

Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στοχεύει κυρίως στην αύξηση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρο του Αθλητικού κινήματος κ. Γιώργο Φουντουλάκη, η αυριανή ημέρα είναι μια μέρα διαδήλωσης για τα άτομα με αναπηρία, για κοινωνική ένταξη και ισότητα. Το κράτος αδιαφορεί, επισημαίνει ο κ. Φουντουλάκης, υπάρχει έλλειψη υποδομής για προσβασιμότητα στους αναπήρους. Οι ράμπες είναι ελάχιστες και οι Έλληνες δεν έχουν παιδεία. Πρώτη φορά φέτος, λέει ο κ. Φουντουλάκης, πείστηκε η κρατική τηλεόραση να προβάλλει όλο και περισσότερα παραολυμπιακά αθλήματα.

Η παραολυμπιονίκης Ανθή Καραγιάννη, με σημαντικά προβλήματα όρασης, είπε πως η τεχνολογία βοηθάει την καθημερινότητα της, όταν και όπου υπάρχει.

Οι περισσότερες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο δεν είναι προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σημειώνει κάνοντας έκκληση για περισσότερο ενδιαφέρον από την πολιτεία.

''Θα έπρεπε να μπορούμε να κατανοούμε τα πάντα στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα τις ιστοσελίδες τις Πολιτείας, όπως υπουργεία, είμαστε και εμείς ισότιμοι πολίτες'', τόνισε η 28χρονη Ανθή.

Ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου ''Αναπηρία Τώρα'' κ. Νίκος Βουλγαρόπουλος είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Πολιτείας είναι πως πρέπει επιτέλους να ανακαλυφθούν πολιτικές χαμηλού κόστους, για τα άτομα με αναπηρίες, και υψηλής χρηστικής σημασίας. Τόνισε επίσης πως το υψηλό κόστος εξοπλισμού των αναπήρων, όπως τροποποίηση αυτοκινήτου και αναπηρικού αμαξιδίου, που κυμαίνεται από 60.000 ευρώ και 5.500 ευρώ, αντίστοιχα, καθιστούν την αναπηρία ''πολυτέλεια για λίγους''. Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να παρέχει απλόχερα υποδομή στα άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλους τους τομείς, τόνισε ο κ.Βουλγαρόπουλος.

Ο βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, που έχασε το φως του σε ηλικία δέκα ετών από έκρηξη χειροβομβίδας, θύμα της έντονης παιδικής του περιέργειας, τόνισε πως το ζήτημα της αναπηρίας είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερεύοντος κοινωνικό. "Όσοι δεν έχουν συνηθισμένη κοινωνικότητα, είναι οι άλλοι, γεγονός που πρέπει να αλλάξουμε, να εξασφαλίσουμε σε κάθε πρόσωπο να μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να του φέρνουμε εμπόδια, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να χαίρονται την ομορφιά της ζωής, στην εργασία, στην μεταφορά στην αντιμετώπιση, πρέπει να μετατρέψουμε το άτομο με αναπηρία από αποδέκτη σε συμμετοχικό πολίτη".

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την οργή του απέναντι στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, ο οποίος στο πλαίσιο των μέτρων που εξήγγειλε για την ανταγωνιστικότητα, συμπεριέλαβε την μείωση των προσλήψεων ατόμων με ειδικές ανάγκες από 8% σε 4%, και χαρακτήρισε τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, έναν οργανισμό που κακαρίζει χωρίς να γεννάει αυγά.

Τέλος η κυβέρνηση ανακοίνωσε με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας την κατάρτιση Προγράμματος Επιχορήγησης 800 νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ) καθώς και την κατάρτιση Ειδικού Τριετούς Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση, που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για AμεΑ που θα συμμετέχουν στα νέα προγράμματα.


i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...