ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

1 Ηλεκτρονικές συνταγές γιατρού!!!

Πως θα συνταγογραφούνται φάρμακα και εξετάσεις με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, που έχει τη δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων. Θα ελέγχονται οι προτιμήσεις σε φάρμακα και φαρμακεία, καθώς και η χορήγηση σε κάθε ασθενή.

Το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να εξοικονομήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, από τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης και εικονικής συνταγογράφησης, με το νέο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνταγές θα καταχωρούνται από τους .....
γιατρούς ηλεκτρονικά, θα εκτελούνται επίσης ηλεκτρονικά από τους φαρμακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά, από τους ασφαλιστικούς φορείς. Πρόκειται για ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ και έχει αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων στα αντίστοιχα, ασφαλιστικά ταμεία.
Το έργο υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και αναμένεται η εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ. Πιλοτικά στη χώρα μας θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και το κόστος του υπολογίζεται ήδη σε 800.000 ευρώ.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην πράξη
Πρόκειται για μια εφαρμογή στο διαδίκτυο και ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ένα κομπιούτερ από τη μεριά του γιατρού και μία σύνδεση στο internet.
Ο γιατρός μπαίνει στο σύστημα, δίνει τον κωδικό του και αρχίζει να γράφει τη συνταγή. Βάζοντας στη θέση του ΑΜΚΑ τον ΑΜΚΑ του ασθενούς, αυτόματα βγαίνουν τα υπόλοιπα στοιχεία του ασθενούς που αφορούν στη διεύθυνση, στον αριθμό μητρώου του, στο Ταμείο που είναι ασφαλισμένος και σε μια σειρά άλλα στοιχεία, στα οποία θα πρέπει ο γιατρός να κάνει έναν μικρό έλεγχο αν πράγματι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αμέσως μετά, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να γράψει τη διάγνωση του νοσήματος και εδώ υπάρχουν δυο τρόποι. Είτε χρησιμοποιώντας τη διεθνή κωδικοποίηση ICD-10, είτε με ελεύθερη διάγνωση. Αμέσως μετά διαλέγει τα φάρμακα που αρμόζουν στην περίπτωση του ασθενούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ειδική πρόβλεψη αν τα φάρμακα βρίσκονται εντός της λίστας που υπάρχει στο συγκεκριμένο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα να ελέγξει οποιαδήποτε άλλα στοιχεία του φαρμάκου, να δει για παράδειγμα μέχρι και αν υπάρχει κάποιο άλλο βιοϊσοδύναμο φάρμακο φτηνότερο και σε περίπτωση που η πολιτεία θέλει να δώσει κάποια κίνητρα για τη συνταγογράφηση φθηνότερων γενοσήμων, να μπορεί να το επιλέξει.
Τέλος, επιβεβαιώνει τη συνταγή. Ο ασθενής στη συνέχεια, παίρνει την εκτυπωμένη συνταγή και με αυτή πηγαίνει στο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή και την καταχωρεί στη βάση δεδομένων.
Διασταυρώσεις στοιχείων
Στην πρώτη φάση μάλιστα το πρόγραμμα αφορά την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων, ενώ στη δεύτερη φάση θα αφορά το σύνολο των ιατρικών πράξεων και των νοσηλίων.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, "το σύστημα έχει τη δυνατότητα να κάνει διασταυρώσεις που θα μας δείχνουν προτιμήσεις γιατρών σε συγκεκριμένα σκευάσματα και άρα εξαρτήσεις από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες".
Και συνέχισε: "Έχει επίσης τη δυνατότητα να κάνει διασταυρώσεις των νοσημάτων με τα συγκεκριμένα φάρμακα που δίνονται από το γιατρό και άρα να δει αν υπάρχει ζήτηση, επίσης προτιμήσεις και σχέσεις γιατρών με συγκεκριμένα φαρμακεία και μια σειρά άλλα σενάρια".
Σημειώνεται πως η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.
Το ύψος της δαπάνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατευθυνόμενη, η προκλητική, η παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς. Το μερίδιο των παραπάνω στη δαπάνη ισοδυναμεί με το 20-25% του συνόλου της.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

alfanea.blogspot.com

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...