ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

0 Ταινίες που βασίστηκαν σε αληθινά γεγονότα

Γιατί πολλές φορές αναρωτηθήκαμε αν όντως έχουν συμβεί στην πραγματικότητα!

Θα ξεκινήσω το συγκεκριμένο άρθρο με ένα ερώτημα. Η τέχνη μιμείται τη ζωή ή η ζωή την τέχνη; Δεδομένου ότι ο κινηματογράφος ανήκει στο πεδίο της τέχνης η ερώτηση στην προκειμένη περίπτωση είναι αν ο κινηματογράφος μιμείται τη ζωή ή η ζωή τον κινηματογράφο.

Σαφώς, για 'μένα η απάντηση δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο αλλά γκρι, γιατί πολλές φορές οι ιστορίες στο σινεμά αποτελούν πρότυπο μίμησης για εκείνους που τις έχουν δει, ενώ κάποιες άλλες στιγμές τα σενάρια βασισμένα σε αληθινά γεγονότα αποτέλεσαν πρότυπο στα μάτια του εκάστοτε σκηνοθέτη.

Αυτές είναι μερικές ταινίες που στους τίτλους τέλους η ένδειξη “based on the true story”, μας έκανε να αναρωτηθούμε, να ανατριχιάσουμε ή πολλές φορές και να κάνουμε την προσευχή μας.

THE AMITYVILLE HORROR (2005)


Η ταινία:
Ο George, η Kathy Lutz και τα τρία τους παιδιά μετακομίζουν σ' ένα σπίτι που μόλις αγόρασαν. Σχεδόν αμέσως μαθαίνουν ότι πριν από έναν χρόνο μέσα στο σπίτι είχε γίνει ένα φρικτό φονικό. Αποφασίζουν να κρατήσουν το σπίτι και να αφήσουν στο παρελθόν το απαίσιο περιστατικό, όταν περίεργα πράγματα ξεκινούν να συμβαίνουν μέσα σε αυτό.

Η πραγματική ιστορία:
Νοέμβριος του 1974, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας DeFeo πήρε την καραμπίνα και ενώ η υπόλοιπη οικογένεια κοιμότανε τους σκότωσε έναν έναν. Την επόμενη μέρα έφυγε από το σπίτι και πήγε στη δουλειά του σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την υπόθεση βρήκαν αντιφάσεις στην μαρτυρία του με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν. Ο δράστης υποστήριζε ότι είναι αθώος και ότι οι φωνές στο σπίτι του είπαν να το κάνει.

Αναπάντητα ερωτήματα όπως: Γιατί οι γείτονες δεν άκουσαν κανέναν πυροβολισμό αφού τα σπίτια ήταν σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο; Γιατί όλα τα θύματα πέθαναν μπρούμυτα και γιατί κανένας από τους 6 δεν αντέδρασε στον ήχο του πρώτου πυροβολισμού;

Το 1975 ένα άλλο ζευγάρι αγοράζει το σπίτι όπου είχε συμβεί η οικογενειακή τραγωδία, οι ίδιοι έμειναν μόνο 28 μέρες στο σπίτι, καθώς κατά την διάρκεια της παραμονής τους οι παράξενες μυρωδιές, οι δυνατοί ήχοι, οι επιθέσεις και οι περίεργοι θόρυβοι ήταν μερικά από τα τρομακτικά πράγματα που βίωσαν και που τους έκαναν να εγκαταλείψουν το σπίτι χωρίς δεύτερη σκέψη.

DAS EXPERIMENT (2001)


Η ταινία:
Σκοπός η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε περιβάλλον φυλακής. Με αντάλλαγμα δύο χιλιάδες δολάρια, είκοσι άντρες για δύο εβδομάδες βιώνουν συνθήκες εγκλεισμού. Οκτώ απ' αυτούς γίνονται φύλακες και οι υπόλοιποι κρατούμενοι μπαίνουν μέσα σε πραγματικά κελιά. Σιγά σιγά η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πείραμα και στην πραγματικότητα σβήνει και το ζητούμενο δεν είναι πια το έπαθλο αλλά η επιβίωση του ισχυρότερου.

Η πραγματική ιστορία:
Τον Αύγουστο του 1971 στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έλαβε χώρα ένα αντίστοιχο επιστημονικό ψυχολογικό πείραμα. Η πλοκή της ταινίας διαφέρει σε κάποια σημεία με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς λέγεται ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν νεκροί, όμως κατάφερε να μεταφέρει τον ίδιο ακριβώς ανθρώπινο εξευτελισμό που συντελέστηκε σ' αυτό το ακραίο πείραμα.

Στο πείραμα φυλακών του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 75 άτομα, εκ των οποίων επελέγησαν οι 24. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο δρ. Φίλιπ Ζιμπάρντο, ο οποίος σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου. Σκοπός του πειράματος ήταν να διαπιστωθούν οι επιδράσεις στην ψυχολογία των ατόμων, που θα αναλάμβαναν το ρόλο του δεσμοφύλακα και του φυλακισμένου. Ουσιαστικά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι επρόκειτο για ένα κακόγουστο παιχνίδι, με πιόνια τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτό έχοντας ως δόλωμα τα 15 δολάρια που θα κέρδιζαν για κάθε μέρα του πειράματος.

MILK (2008)


Η ταινία:
Έχοντας κουραστεί να κρύβεται επειδή είναι gay, ο Χάρβεϊ Μίλκ (Σον Πεν) παρατάει την υψηλόμισθη δουλειά του στη Γουόλ Στριτ και πηγαίνει στην περιοχή Castro του Σαν Φρανσίσκο για να μείνει με τον εραστή του, Σκότ. Στην περιοχή θα δημιουργήσει ένα φωτογραφείο, το οποίο θα γίνει σημείο συνάντησης για αρκετούς ανθρώπους της κοινότητας που στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων από τη συντηρητική κοινωνία. Ο Χάρβεϊ γίνεται η φωνή αυτής της σιωπηλής πλειοψηφίας και εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.

Η πραγματική ιστορία:
Βασισμένη στη ζωή του Αμερικανού πολιτικού Χάρβεϊ Μίλκ, ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και πρώτο δηλωμένο ομοφυλόφιλο άνδρα που εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα και στο τέλος δολοφονήθηκε από τον πολιτικό του αντίπαλο.

GOODFELLAS (1990)


Η ταινία:
Μια από τις καλύτερες ταινίες μαφίας όλων των εποχών, με τον Robert De Niro να κλέβει την παράσταση. Ο Henry Hill, από μικρός ήθελε να γίνει γκάνγκστερ και να διεισδύσει στο κύκλωμα των ισχυρών της μαφίας. Όταν τελικά τα καταφέρνει, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για έναν άλλο κόσμο με δικούς του κώδικες τιμής και ωμή βία. Πως όμως το αντιμετωπίζει ο Henry;

Η πραγματική ιστορία:
Ο Henry Hill ήταν ένας από τους γνωστούς γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν μέλος της μαφιόζικης “οικογένειας Lucchese” για πολλά χρόνια. Το 1980 έγινε πληροφοριοδότης του FBI και κατέθεσε εναντίον του αρχηγού της “οικογένειας” για να αποφύγει την πιθανή εκτέλεση του από τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας, οι οποίοι καταδικάστηκαν εκ των υστέρων σε φυλάκιση με πολλαπλές κατηγορίες.

SCHINDLER'S LIST (1993)


Η ταινία:
Ο Oskar Schindler είναι ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου στην περίοδο του Β' Παγκόσμιου πόλεμου, ο οποίος προσπαθεί να αυξήσει την περιουσία του με το να εκμεταλλεύεται τους Εβραίους κατά την διάρκεια του ολοκαυτώματος και προσλαμβάνει πολλούς ως εργάτες, λόγω του μικρότερου κόστους. Ο Σίντλερ συγκλονίζεται από τη βαναυσότητα που βλέπει γύρω του και, ενώ αρχικός στόχος του ήταν να εκμεταλλευτεί το πόλεμο για να πλουτίσει, διαθέτει σχεδόν όλη του την περιουσία για να δωροδοκήσει τους αξιωματικούς των Ες Ες προκειμένου να χαρακτηριστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Εβραίοι ως "απαραίτητοι εργάτες" και έτσι να διασωθούν.

Η πραγματική ιστορία:
Ο Steven Speilberg κατάφερε να αποδώσει στο μέγιστο τα αληθινά γεγονότα της ιστορίας του γεννημένου στη Τσεχία Oscar Scchindler, ο οποίος πραγματικά προσπάθησε να βοηθήσει πολλούς Εβραίους πεθαίνοντας άφραγκος στην Γερμανία το 1974 και σε ηλικία 66 ετών. Θάφτηκε στην Ιερουσαλήμ και στον τάφο του αναγράφεται η εβραϊκή επιγραφή “Δίκαιος μεταξύ των εθνών”.

πηγή: larisaout.gr

Ξωτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...