ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

0 Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέρατε για τους Βίκινγκς: Κοινωνικός και όχι βάρβαρος λαός

Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέρατε για τους Βίκινγκς: Κοινωνικός και όχι βάρβαρος λ
Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι μελετώντας τα πολύπλοκα κοινωνικά δίκτυα στα αιωνόβια ισλανδικά έπη ισλανδική, πλέον ανατρέπουν τη στερεότυπη εικόνα των Βίκινγκ ως απόκοσμο , βίαιο και άγριο λαό.

Συγκεκριμένα οι Παντραιγκ Μακ Κάρον και Ραλφ Κένα από το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών προέβησαν σε λεπτομερή ανάλυση των σχέσεων που περιγράφονται στα αρχαία ισλανδικά χειρόγραφα προκειμένου να ρίξουν νέο φως στην κοινωνία των Βίκινγκ.
Στην νέα αυτή μελέτη, ο Μακ Κάρον και ο Κένα χρησιμοποίησαν μεθόδους από τη στατιστική φυσική στα κοινωνικά δίκτυα, μελετώντας τα σημεία σύνδεσης μεταξύ των ατόμων και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, σε οικιακό, κοινωνικό αλλά και επεκτακτικό επίπεδο.


Οι ακαδημαϊκοί χρησιμοποίησαν ως βάση για την έρευνά τους, τα μακριά περιπετειώδη μυθιστορήματα των Ισλανδών που περιγράφουν τη ζωή στον οικισμό της Ισλανδίας πριν από χίλια χρόνια.

Αν και η αληθοφάνεια των ιστοριών αυτών τίθεται συχνά υπό αμφισβήτηση, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να περιέχουν μυθιστορηματικές στρεβλώσεις των πραγματικών κοινωνιών , και η έρευνα των Μακ Κάρον και Κένα ενισχύει αυτή την υπόθεση.

Μελετώντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τουλάχιστον 1.500 χαρακτήρων που εμφανίζονται στο 18 έπη της εποχής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με τα ευρωπαϊκά ηρωικά έπη, ενώ σε ένα βαθμό σχετίζονται με τα πραγματικά κοινωνικά δίκτυα.

Οπως δήλωσε ο καθηγητής Ραλφ Κένα: «Αυτή η ποσοτική έρευνα είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις για συγκριτικές μελέτες των αρχαίων κειμένων , τα οποία επικεντρώνονται στην ποιοτικές πτυχές και όχι στα άτομα και τα γεγονότα.

Η νέα αυτή προσέγγιση εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις και αποκαλύπτει ότι τα Ισλανδικά έπη έχουν κοινά στοιχεία και νοοτροπία με τα κοινωνικά δίκτυα του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...