ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

0 Τα 70 μέτρα που δεν υλοποίησε κυβέρνηση

Τα 70 μέτρα που δεν υλοποίησε κυβέρνηση
Της Δήμητρας Καδδά

Σημαντικές παρεμβάσεις, πάνω από 70 στον αριθμό, κυρίως διαρθρωτικές, αλλά και για τη στήριξη ανέργων και φτωχών, δεν έγιναν στην... ώρα τους. Πήραν παράταση -πολλές για πολλοστή φορά- για τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο υποχρεώσεων για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν για το ελληνικό μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Πολλές από αυτές, προκαλούν και έναν σημαντικότερο κίνδυνο: να έρθουν νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο. Και τούτο διότι συνδέονται με την είσπραξη φόρων, την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής αλλά και με τον έλεγχο των δαπανών.

Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, αν τώρα το «νέο» μέτρο ήταν η παράταση της έκτατης εισφοράς αλληλεγγύης, τον Σεπτέμβριο που θα πρέπει να «κλείσει» η τρύπα των 4 δισ. ευρώ για το 2015-2016 και να επαναϋπολογισθεί το «κενό» του 2013-2014, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος. 
 
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
 

Σημαντικές παρεμβάσεις εκκρεμούν και σε κλειστά επαγγέλματα, πληρωμές προς ιδιώτες, απελευθέρωση αγορών και άλλους τομείς που πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει μία προς μία τις δεσμεύσεις της Ελλάδος που δεν τηρήθηκαν. Σε αυτές, προφανώς, δεν περιλαμβάνει τα περίπου 20 «προαπαιτούμενα» για την καταβολή της δόσης, καθώς η κυβέρνηση μετά από αγώνα δρόμου έως την τελευταία στιγμή, τα εκπλήρωσε για να λάβει τα λεφτά. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με περισσότερες από 70 άλλες δεσμεύσεις οι οποίες αποτελούν μεν όρους του μνημονίου, αλλά η τρόικα δεν τις έχει θέσει ως προαπαιτούμενα.

Τα μέτρα που δεν έγιναν:

1. Από Ιούνιο μεταφέρθηκε για Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Τα έσοδα θα είναι 2,7 δις ευρώ και έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης για 33 συντελεστές.

2. Μεταβίβαση της πλήρους ιδιοκτησίας των εμπορικά βιώσιμων ακινήτων περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ σε τέσσερις φάσεις, με βάση συγκεκριμένους ενδιάμεσους στόχους της 250 ακινήτων ανά τρίμηνο. Εκκρεμεί ΚΥΑ για το 2ο πακέτο 250 ακινήτων.

3. Έκθεση προόδου για τον αριθμό των ακινήτων από κάθε Υπουργείο / Ν.Π.Δ.Δ. περιγραφή και την τρέχουσα χρήση του. Εστάλη έκθεση προόδου στα τέλη του Ιουνίου αλλά κρίθηκε ελλιπής και υπάρχει δέσμευση για δεύτερη έκθεση τον Αύγουστο.

4. Εξασφάλιση εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις που, σωρευτικά από τον Ιούνιο του 2011, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012, 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2013, ύψους 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, 11,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016.

5. Μεταφέρθηκε από τον Ιούνιο για τον Σεπτέμβριο. Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Θα ισχύσουν για την φορολόγηση από το οικονομικό έτος 2014.

6. Να δημιουργηθεί μια μικρή οικονομική μονάδα διαχείρισης στη διοίκηση των εσόδων που θα συντονίζει. Εκκρεμεί ο επικεφαλής του τμήματος.

7. Αξιολόγηση του φοροελεγκτικού προσωπικού για τις επιδόσεις του σε εξαμηνιαία βάση. Μεταφέρθηκε για το τέλος του 2013.

8. Μεταφέρθηκε από τον Μάιο στον Σεπτέμβριο η εγκύκλιος για την εισαγωγή του σύγχρονου κώδικα συμπεριφοράς όσον αφορά σε συγκρούσεις συμφερόντων και στην προστασία των πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν διαφθορά. Η τρόικα πιστεύει ότι οι καταγγέλλοντες δεν είναι επαρκώς προστατευμένοι.

9. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για να καταστεί δυνατή η δίωξη για μεγάλα κρούσματα φοροδιαφυγής. Από τον Μάιο μεταφέρθηκε στον Σεπτέμβριο.

10. Χρήση φορολογικού μητρώου από τα υπουργεία και τις ΔΕΚΟ στις συναλλαγές με φορολογούμενους.

11. Οι αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αντικαταστήσουν τις πληρωμές σε μετρητά.

12. Διασφάλιση μιας σειράς λειτουργιών του ELENXIS. Νέα προθεσμία ολοκλήρωσης ορίστηκε για το Δεκέμβριο του 2013.

13. Να συμμορφωθούν πλήρως με την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών. Νέα προθεσμία ολοκλήρωσης ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2013.

14. Να απλουστευθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τις πληρωμές στο δημόσιο τομέα. Νέα προθεσμία ολοκλήρωσης ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2013.

15. Σχέδιο παρακολούθησης πληρωμών φόρων. Νέα προθεσμία ολοκλήρωσης ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2013.

16. Σημαντική μείωση των διαδικασιών πληρωμής οφειλών. Νέα προθεσμία ολοκλήρωσης ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2013.

17. Περαιτέρω εξορθολογισμό της διαδικασίας του προελέγχου. Νέα προθεσμία ολοκλήρωσης ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2013.

18. Στον ΕΟΠΥΥ υποχρέωση των υπολόγων για έκθεση δεσμεύσεων με τη θέσπιση κυρώσεων σε φορείς που δεν υποβάλλουν απαιτούμενων δεδομένων. Δεν υπάρχουν πειθαρχικά μέτρα για τους υπολόγους «λόγω της απροθυμίας των αρχών να εισαγάγουν οποιαδήποτε πειθαρχικά μέτρα έως ότου κάποια μητρώων δεσμεύσεων είναι πλήρως στελεχωμένα».

19. Έκθεση για την ηλεκτρονική πύλη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

20. Επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών πληρωμής οφειλών σε ιδιώτες.

21. Διασφάλιση της διοικητικής ικανότητας για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών. Μεταφέρεται στον Σεπτέμβριο.

22. Η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι δεν σωρεύονται νέες οφειλές.

23. Η κυβέρνηση θα αυξήσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία προς το Κοινοβούλιο με εκθέσεις για την κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή σε φορολογικά μέτρα, των προσλήψεων, τις κύριες πηγές των δημοσιονομικών κινδύνων κλπ. Από τον Ιούνιο μεταφέρθηκε στον Δεκέμβριο.

24. Κινητικότητα για σωρευτικά 12.500 εργαζόμενους. Μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο.

25. Πλήρη σχέδια στελέχωσης για 450.000 εργαζόμενους. Για τον Σεπτέμβριο.

26. Η κυβέρνηση θα προσλάβει έναν νέο υπάλληλο για κάθε έξοδο. Δεν εφαρμόζεται γιατί δεν έγιναν οι έξοδοι

27. Αν τα σχέδια απολύσεων- κινητικότητας δεν είναι πλέον σε καλό δρόμο οι αρχές δεσμεύονται να μειώσουν την αναλογία 1:1 προσλήψεις με εξόδους.

28. Λεπτομερή σχέδια προσλήψεων για το 2013.

29. Στρατηγική για τους ανθρώπινους πόρους.

30. Αξιολόγηση στελεχών. Ο αριθμός των συμβούλων θα μειωθεί και να περιοριστεί, και κάθε σύμβουλος θα έχει μια συγκεκριμένη περιγραφή εργασίας. Νέα προθεσμία Σεπτέμβριος.

31. Σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το σχέδιο νόμου δεν απεστάλη εγκαίρως προς την Τρόικα.

32. Πρόοδος στις ηλεκτρονικές προμήθειες.

33. Όλες οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά. Το 30% παραμένει σε έντυπη μορφή. Παράταση για Δεκέμβριο.

34. Ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει ότι ο αριθμός των γιατρών μειώνεται κατά 10% το 2013. Προς επικύρωση.

35. Μείωση κατά 15% των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων. Νέα προθεσμία τον Ιανουάριο του 2014.

36. Πλήρη κάλυψη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους γιατρούς, τα εξωτερικά ιατρεία. Νέα προθεσμία Σεπτέμβριος 2013.

37. Ολοκλήρωση της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το ποσοστό κάλυψης είναι 70%. Νέα προθεσμία τον Σεπτέμβριο.

38. Επιβολή της εφαρμογής των οδηγιών συνταγογράφησης μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

39. Αύξηση στο μερίδιο των γενόσημων φαρμάκων στο σύνολο των εξωτερικών ιατρείων Για Σεπτέμβριο.

40. Όλα τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται τουλάχιστον τα 2/3 των φαρμακευτικών προϊόντων με δραστική ουσία, με τις κεντρικές διαδικασίες προσφορών. Καλύπτουν το 25% του συνόλου.

41. Σχέδιο για οικονομίες κλίμακας και τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας για ασθενείς. Υπό αναθεώρηση.

42. Περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της τήρησης βιβλίων των ιατρικών προμηθειών και των συστημάτων τιμολόγησης. Για Σεπτέμβριο.

43. Η ΤτΕ δεσμεύεται να ζητήσει από τις τράπεζες να παρέχουν τυποποιημένα τριμηνιαάια στοιχεία ισοζυγίου και σχέδια χρηματοδότησης.

44. Η ΤτΕ θα αναπτύξει, σε συνεργασία με το ΕΤΧΣ και θα δημοσιεύσει μνημόνιο κατανόησης Σχέδιο Μνημονίου υπάρχει αλλά δεν έχει υπογραφεί.

45. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν επηρεάζει τον ανταγωνισμό στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Νομοθεσία έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

46. Για την στήριξη της αγοράς εργασίας σχέδιο δράσης μέχρι τον Μάϊο 2013. Είναι σχεδόν έτοιμο και περιμένει την τελική τροποποίηση και την υπογραφή από τον Υπουργό Εργασίας.

47. Επέκταση της μαθητείας και της επαγγελματικής κατάρτισης. Από τον Ιούνιο μεταφέρθηκε για Σεπτέμβριο.

48. Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, π.χ. σε σχέση με την φροντίδα των παιδιών και των Ηλικιωμένων (Μάιος 2013).

49. Το Υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης σε μία «Πράσινη Βίβλο». Σεπτέμβριος 2013.

50. Μελέτη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ξεκινήσει σε πιλοτική βάση τον Ιανουάριο του 2014 και ενεργητικών και παθητικών πολιτικών.

51. Πρόσβαση ασφάλισης στους ανασφάλιστους πολίτες. Σχέδιο δράσης, Ιανουάριος 2014.

52. Εφαρμογή νόμου 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων, βάση δεδομένων προς Κτηματολόγιο ΑΕ.

53. Μελέτη για το κόστος των αστικών διαφορών. Οκτώβριος 2013.

54. Βέλτιστες πρακτικές για τη χρήση της υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας.

55. Έκθεση ΡΑΕ για ΑΠΕ.

56. Σύναψη γραπτών συμβάσεων μεταξύ των χονδρεμπόρων και πρατηρίων καυσίμων. Νομοθεσία για την εγκατάσταση των εισροών-εκροών. Νομικές εκκρεμότητες παραμένουν.

57. Έναρξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση των δικαιωμάτων μετάδοσης.

58. Νομοθεσία (και αναγκαίες πράξεις), που εξασφαλίζει ίσους όρους πρόσβασης σε όλους τους φορείς παροχής υπηρεσιών οδικής μεταφοράς επιβατών.

59. Νέες παρεμβάσεις για κλειστά επαγγέλματα Προθεσμία για κάποια επαγγέλματα Σεπτέμβριος 2013.

60. Αιτιολόγηση και η αναλογικότητα των απαιτήσεων που περιορίζουν ορισμένες δραστηριοτήτων σε παρόχους με ειδικά επαγγελματικά προσόντα. Σεπτέμβριος 2013.

61. Σχέδιο κώδικα αναθεώρηση νομοθετικού διατάγματος 3026/1954. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων να διευκολύνει την εκ νέου είσοδο στο επάγγελμα του δικηγόρου, να καταργεί περιορισμούς ηλικίας, εμπορικών επικοινωνιών, και την αναφορά σε «αποκλειστικότητας» για τους δικηγόρους για την έρευνα των βιβλίων ενυπόθηκων δανείων και κτηματολογίου. Θα διευκρινίζει τη φύση των δικηγορικών αμοιβών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι αμοιβές θα καθορίζεται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία για τις εμφανίσεις δικαστήριο, τα τέλη θα πρέπει να προσδιορίζεται μέσω των τελών αναφοράς. Εξάλειψη κάθε είδους των κατώτατων μισθών για τους μισθωτούς δικηγόρους που εργάζονται στον ιδιωτικού τομέα.

62. Προεδρικό Διάταγμα, που καθορίζει ένα σύστημα προπληρωμένων ποσών για κάθε διαδικαστική πράξη ή η εμφάνιση στο δικαστήριο από δικηγόρο, η οποία δεν συνδέεται με «ποσό αναφοράς».

63. Αποσύνδεση στις εισφορές που καταβάλλονται από τους δικηγόρους από τα ποσά αναφοράς.

64. Επαρκής σύνδεση μεταξύ των αρχών για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Για Σεπτέμβριο.

65. Παρεμβάσεις απλοποίησης χρηματοδότησης για έργα που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. Νέα ημερομηνία: Σεπτέμβριος του 2013.

66. Στρατηγική καταπολέμησης της απάτης στον τομέα των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Από Ιούνιο για Σεπτέμβριο του 2013.

67. Στόχοι αποκρατικοποιήσεων που χάθηκαν για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ΛΑΡΚΟ, Αεροδρόμιο Αθηνών, ΕΑΣ (εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων), ΕΛΠΕ, Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ, Μικρά λιμάνια και μαρίνες, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ψηφιακό Μέρισμα, Εγνατία Οδός, ΟΛΘ, Ο.Λ.Π., Κασσιώπη, Αφάντου, Πώληση για 28 κτίρια και Παλιούρι (δεσμευτική υποβολή προσφορών).

68. Σειρά παρεμβάσεων για ενίσχυση της ΕΛΣΤΑΤ.

69. Απελευθερώσεις κλειστών επαγγελμάτων που μεταφέρονται για τους επόμενους μήνες.

70. Υποχρέωση παροχής στοιχείων προς την τρόικα αλλά και προς το κοινό.


Πηγή

RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...