ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

0 Οι ναοί Khajuraho στην Ινδία

Ο ναός Lakshmana 
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ινδία, βρίσκεται στο Khajuraho, μια πόλη στο ινδικό κρατίδιο του Madhya Pradesh, 620 χλμ. νοτιοανατολικά από το Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας. Στο Καζουράχο βρίσκεται η μεγαλύτερη ομάδα μεσαιωνικών ναών του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού, που είναι γνωστοί για τα γλυπτά με τα οποία είναι διακοσμημένοι, τα οποία έχουν θέμα τους ερωτικές σκηνές.
Οι ντόπιοι κάτοικοι γνώριζαν από παλιά την ύπαρξη των ναών. Οι Άγγλοι όμως την ανακάλυψαν τον 19ο αιώνα μετά από υποδείξεις των κατοίκων της περιοχής.
 
Οι ναοί χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας Chandella, σε χρονικό διάστημα 200 χρόνων, από το 950-1150 π.Χ. Αρχικά, υπήρχαν περισσότεροι από 80 ναοί ινδουϊστών, εκ των οποίων μόνο 22 διατηρούνται έως σήμερα, διάσπαρτοι σε μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
Οι ναοί Khajuraho είναι κατασκευασμένοι από ψαμμίτη. Οι κατασκευαστές δεν χρησιμοποίησαν κονίαμα.  Οι πέτρες και οι σύνδεσμοι συγκρατούνται από τη βαρύτητα. Οι κίονες και τα επιστύλια χτίστηκαν με ογκόλιθους που ζύγιζαν μέχρι 20 τόνους.
Τα γλυπτά των ναών απεικονίζουν ανθρώπους, ανθρώπινα σώματα και τις αλλαγές αυτών, τα γεγονότα της ζωής. Περίπου το 10% των γλυπτών έχουν θέματα αισθησιακά και συχνά σεξουαλικά. Δεν απεικονίζουν θεότητες, αλλά μάλλον σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ανθρώπων.
Ο ναός Dulhadeo 
 Φωτογραφία Marcin Białek
Φωτογραφία Rajenver
Φωτογραφία Rajenver
Οι ερωτικές απεικονίσεις προορίζονταν για συγκεκριμένα τμήματα των ναών. Τα υπόλοιπα τμήματα καλύπτονται από απεικονίσεις άλλων πτυχών της ζωής, κοσμικής και πνευματικής.  Τα γλυπτά απεικονίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και δραστηριότητες άλλων όντων. Για παράδειγμα, απεικονίζονται γυναίκες την ώρα που βάφονται ή να χτενίζουν τα μαλλιά τους, μουσικοί, αγγειοπλάστες, αγρότες κ.ά.
Ο ναός Devi Jagadambi
 Φωτογραφία Marcin Białek  
 Φωτογραφία Rajenver
 Φωτογραφία Rajenver
 Φωτογραφία Rajenver
 Ο Ναός Kandariya Mahadeva είναι ο μεγαλύτερος και διακοσμημένος με πολλά γλυπτά, που είναι από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ινδικής τέχνης. Είναι ινδουιστικός ναός και χτίστηκε περίπου το 1.000 π.Χ. Ο κύριος πύργος του ναού, η κορυφή του (Sikhara, κατά τους Ινδουιστές είναι το πιο σημαντικό και ορατό μέρος του ναού) έχει ύψος 31 μέτρα και συμβολίζει το όρος Kailash των Ιμαλαίων, εκεί όπου κατοικεί ο θεός Σίβα. Περιβάλλεται από 84 μικρούς πυργίσκους. Μέσα στο ναό υπάρχει μια μαρμάρινη αναπαράσταση του θεού Σίβα. Το εξωτερικό του είναι διακοσμημένο με περισσότερα από 646 αγάλματα. Τα ερωτικά στοιχεία δεν καλύπτουν όλο το ναό και δεν συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα 226 που βρίσκονται στο εσωτερικό του ναού.
Σήμερα, οι ναοί αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα του Ινδικού αρχιτεκτονικού στυλ κι έχουν κερδίσει δημοτικότητα λόγω της απεικόνισης της σεξουαλικής ζωής,  κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η Ομάδα των μνημείων Khajuraho έχει καταχωρηθεί στη λίστα της UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, και θεωρείται ότι είναι ένα από τα «επτά θαύματα» της Ινδίας. Οι ναοί αντιπροσωπεύουν μια μοναδική καλλιτεχνική δημιουργία, τόσο για την εξαιρετικά πρωτότυπη αρχιτεκτονική τους όσο και για την διακόσμησή τους με τα εκπληκτικής ποιότητας γλυπτά.
Οι ναοί Varaha και Lakshmi 
Ο ναός Nandi
Ο ναός Chaturbhuja 
Ο ναός Vishvanath 
Πηγές 1 2
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...