ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

0 Λίθωψ-οι ζωντανές πέτρες

Το φυτό με το όνομα "Λίθωψ" (Lithops) είναι ένα γένος παχύφυτων και ανήκει στην οικογένεια Aizoaceae. Το όνομα του φυτού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "λίθος", που σημαίνει πέτρα και την λέξη "όψη", που σημαίνει πρόσωπο. Αναφέρεται στην ιδιαίτερη εμφάνιση του φυτού. Μοιάζει σαν πέτρα. 
Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά ονομάζεται "ζωντανή πέτρα" ή "χαλικόφυτο". Η εμφάνισή του είναι ο τρόπος προστασίας του. Η ανάμειξη με τις πέτρες του περιβάλλοντός του με τις οποίες μοιάζει βοηθά για να μην φαγωθεί. 
Τα φυτά λίθωψ είναι ενδημικά στη Νότια Αφρική. Το σώμα τους αποτελείται από ένα ζευγάρι φύλλων που συγκρατούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υγρασία, η οποία τους είναι απαραίτητη στο ξηρό περιβάλλον που αναπτύσσονται. Τα φύλλα είναι παχιά για να αποθηκεύουν αρκετό νερό, ώστε τα φυτά να επιβιώνουν αρκετούς μήνες χωρίς βροχή.
Το εντυπωσιακό σε αυτά τα φυτά είναι ο χρωματισμός των φύλλων τους. Δεν είναι πράσινα, όπως σχεδόν σε όλα τα ανώτερα φυτά, αλλά έχουν διάφορες αποχρώσεις: κρεμ, γκρι, πράσινο, ροζ και καφέ και σχέδια όπως βούλες και κόκκινες γραμμές.
Η πλειοψηφία των φυτών ανθίζουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και την αρχή του χειμώνα.
Οι "ζωντανές πέτρες" είναι από τα πιο συναρπαστικά φυτά στον κόσμο, τα οποία μανιωδώς αναζητούν οι συλλέκτες παχυφύτων. Ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1811, όταν ο John Burchell εξερευνητής της Νότιας Αφρικής , βοτανολόγος και καλλιτέχνης θέλησε να μαζέψει από το έδαφος ένα βότσαλο με περίεργο σχήμα. Αποδείχθηκε όμως ότι το βότσαλο ήταν αυτό το εκπληκτικό φυτό.
Πηγές 1 2 3
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...