ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

0 Κάθε χρόνο πετιούνται 2 δισ. τόνοι τροφίμων

Στα σκουπίδια καταλήγουν τα μισά από αυτά παράγονται

Συγκλονιστικά είναι τα νούμερα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από βρετανικά μέσα ενημέρωσης και τα οποία αναφέρουν ότι τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται ετησίως στον κόσμο, δηλαδή από 1,2 ως 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, πετιούνται στα σκουπίδια.

«Ποσοστό μεταξύ του 30 και του 50%" από τους 4 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο δεν φτάνει ποτέ στο ανθρώπινο στομάχι», εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης αυτής του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών (IMeche).

Η έκθεση με τίτλο «Global Food: Waste Not, Want Not» καταγγέλλει την μη προσαρμογή των υποδομών και των συστημάτων αποθήκευσης και τις πολύ αυστηρές περιοριστικές ημερομηνίες πώλησης.


Οι συντάκτες της έκθεσης επικρίνουν επίσης την συμπεριφορά των καταναλωτών, αναφερόμενοι κυρίως στις προσφορές «στο ένα δώρο το δεύτερο» ή στην αξίωση «για αισθητική τελειότητα» του προϊόντος στα μάτια των αγοραστών.

Επισημαίνουν ότι κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έως και τα μισά από τα τρόφιμα που αγοράζονται πετιούνται από τον ίδιο τον καταναλωτή.

Αυτή η καθαρή απώλεια δεν περιορίζεται στα απορρίμματα που προέρχονται από τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται, προσθέτουν στην έκθεσή τους, καθώς η σπατάλη είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα της διατροφικής αλυσίδας: 550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σπαταλώνται μάταια για να απομακρυνθούν αυτά τα χαμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον δρ. Τιμ Φοξ του IMeche, «είναι συγκλονιστική η ποσότητα των τροφίμων που πάει χαμένη στον κόσμο. Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαίτερα αυτούς που πεινάνε».

Μεταξύ του 2010 και του 2012, 860 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

«Είναι επίσης μια άχρηστη σπατάλη όσον αφορά τις εκτάσεις γης, το νερό και τους ενεργειακούς πόρους, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και την διανομή των τροφίμων αυτών», σημείωσε ο δρ. Φοξ.
Οι ειδικοί εισηγούνται στην έκθεσή τους την βελτίωση των μεθόδων και των υποδομών με μια ταυτόχρονη αλλαγή στην αντίληψη του καταναλωτή, το οποίο θα επέτρεπε την προσφορά 60 ως 100% περισσότερης τροφής χωρίς να αυξηθεί η παραγωγή, αποδεσμεύοντας ταυτοχρόνως εκτάσεις και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Το 2075 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δηλαδή θα υπάρχουν

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...