ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

0 Οι πολύχρωμες Αλκυόνες

Οι Αλκυόνες είναι μια ομάδα μικρών και μεσαίου μεγέθους, πολύχρωμων πουλιών, που ανήκουν στην τάξη των κορακιόμορφων. Υπάρχουν περίπου 90 είδη αλκυόνας, τα οποία βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. 
Το σώμα τους είναι μικρό κι έχουν κοντά και λεπτά πόδια. Το κεφάλι τους είναι δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με το σώμα, με ισχυρό ράμφος που είναι οξύ στην άκρη. Το φτέρωμά τους παρουσιάζει ποικιλία φωτεινών χρωμάτων. Το πράσινο και το μπλε είναι τα πιο συνηθισμένα.
Φωτογραφία JJ Harrison
Η Αφρικάνικη αλκυόνα-νάνος (Ispidina lecontei) είναι το μικρότερο είδος, η οποία κατά μέσο όρο ζυγίζει 10,4 γραμμάρια κι έχει μήκος 10 εκατοστά. Το μεγαλύτερο είδος είναι η Γιγάντια αλκυόνα (Megaceryle maxima) η οποία κατά μέσο όρο ζυγίζει 365 γραμμάρια κι έχει μήκος 45 εκατοστά. 
Φωτογραφία Frank Vassen 
Οι αλκυόνες τρέφονται με μια ποικιλία ειδών. Κάποια είδη είναι εξειδικευμένα στην "αλίευση" των ψαριών. Καρκινοειδή, βατράχοι και άλλα αμφίβια, σκουλήκια, μαλάκια, έντομα, αράχνες, σαρανταποδαρούσες, ερπετά (συμπεριλαμβάνονται και φίδια) ακόμα και πουλιά και θηλαστικά αποτελούν μέρος της διατροφής τους.
Φωτογραφία Jakob Wijkema
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο "αλιεύουν" τα ψάρια. Κάθονται σ΄ένα κλαδί παρατηρώντας τα νερά κι όταν εντοπίσουν το θήραμα ορμούν και το αρπάζουν με το δυνατό ράμφος τους. Επιστρέφοντας στο κλαδί χτυπούν τη λεία τους δεξιά-αριστερά, πάνω στο κλαδί. Σκοπός είναι να το σκοτώσουν και κυρίως να σπάσουν τα αγκάθια και τα κόκαλα. 
Φωτογραφία JJ Harrison
 Οι αλκυόνες έχουν άριστη όραση. Μάλιστα, έχουν διόφθαλμη όραση και θεωρείται ότι έχουν καλή αντίληψη των χρωμάτων. Τα μάτια τους καλύπτονται με μια μεμβράνη, η οποία τα προστατεύει όταν βουτούν στο νερό. Η κίνηση των ματιών τους είναι περιορισμένη. Προκειμένου να εντοπίσουν το θήραμά τους γυρνούν το κεφάλι τους.
Φωτογραφία nigel kiteley2011
Μπορούν να σταθμίσουν την διάθλαση και την αντανάκλαση του νερού όταν κυνηγούν το θήραμά τους, καθώς επίσης και να υπολογίσουν με ακρίβεια το βάθος του.
Φωτογραφία Renier Maritz
Στα περισσότερα είδη δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Είναι είδη μονογαμικά συνήθως. Τα αυγά της αλκυόνας είναι λευκά και γυαλιστερά. Και τα δύο φύλα επωάζουν τα αυγά.
Φωτογραφία markaharper1
Αρκετά είδη αλκυόνας θεωρούνται απειλούμενα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Η απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω της αποψίλωσης των δασών είναι η κυριότερη απειλή.
Φωτογραφία Manjith Kainickara
Οι αλκυόνες αποτελούν μέρος του λαϊκού πολιτισμού σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στο Βόρνεο, οι Dusun πιστεύουν ότι ένα είδος αλκυόνας, το Ceyx erithaca, είναι κακός οιωνός. Άλλη φυλή στο ίδιο νησί, θεωρούν το είδος Lacedo pulchella καλό οιωνό. Η Ιερή αλκυόνα μαζί με άλλα είδη του Ειρηνικού λατρευόταν από τους Πολυνήσιους, οι οποίοι πίστευαν ότι, το πτηνό είχε τον έλεγχο της θάλασσας και των κυμάτων.
Φωτογραφία Ryan Cheng 
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το πουλί ήταν η Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aίολου, που ο Δίας μεταμόρφωσε σε πτηνό μετά την αυτοκτονία της λόγω του θανάτου του αγαπημένου της, Κύηκα. Μάλιστα επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους. Οι ζεστές αυτές μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν γι' αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες.
Φωτογραφία Snowmanradio
Φωτογραφία Mdf
Φωτογραφία coniferconifer 
Φωτογραφία J.M.Garg
Φωτογραφία Bommer60
Φωτογραφία Louis Dewame
Φωτογραφία Pete Walkden
Φωτογραφία Len Blumin
Φωτογραφία T. Ramesh pandi
Φωτογραφία markaharper1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...