ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

0 Τυρί κασέρι...μπασκί...από τα χέρια σας..

 Ένα καταπληκτικό κασέρι,φτιαγμένο στο σπίτι σας,από τα χέρια σας, είναι αυτό που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα...Γευστικό και με ιδιαίτερο άρωμα αρέσει σε όποιον το δοκιμάσει...
Και-το κυριότερο-εύκολο να γίνει από όλους...Χρόνια έφτιαχνα αυτό το κασέρι όταν είχα τις κατσίκες και ήταν ο κυριότερος λόγος που λυπήθηκα όταν τις έδωσα(το γάλα δεν το πολυπίνουμε).... Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε σάντουιτς ή να το τρίψετε πάνω σε μακαρόνια ή να συνοδεύσετε φαγητά όπως και με το κασέρι του εμπορίου(αν και είναι σίγουρο πως δεν θα θέλετε να το "χαλαλίσετε"...)Η συνταγή από τον ξάδελφό μου,τον Αλέκο,ο οποίος εξακολουθεί απτόητος να εκτρέφει ζώα,με τον πιο υποδειγματικό μάλιστα τρόπο...Αυτός μου έδωσε γάλα για να φτιάξω τούτο το τυράκι...
 Για ένα μικρό κεφάλι κασέρι θα χρειαστείτε περίπου τρία κιλά γάλα...Εγώ χρησιμοποίησα γάλα πρόβειο μαζί με κατσικίσιο(μισό-μισό)...Βάζω,λοιπόν,το γάλα σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά για να πάρει βράση...
...και μέχρι να γίνει αυτό διαλύω σε ένα ποτήρι νερό 1 κουταλιά του γλυκού ξινό...
 ...και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό(μέτρια αλατισμένο...εσείς μπορείτε να βάλετε περισσότερο)...
 ...το ανακατεύω ώστε να διαλυθούν καλά...
 ...και μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει...
 ...ρίχνω το διάλυμα(ο Αλέκος ρίχνει κατευθείαν το ξινό μέσα στο φουσκωμένο γάλα και μετά το αλάτι,εγώ όμως το έχω συνηθίσει έτσι)...
...και το ανακατώνω μέχρι να δω να κόβεται το γάλα,οπότε σβήνω τη φωτιά...




 ...και ρίχνω στην κατσαρόλα δύο ποτήρια νερό...
 ...κατόπιν σε ύφασμα τσαντίλα...
 ...δεμένο από τις δύο μεριές...
...ρίχνω το κομμένο τυρί...
...και σηκώνοντας την τσαντίλα το στραγγίζω(δεν χρειάζεται απαραίτητα να κρεμάσετε την τσαντίλα γιατί το τυρόγαλο δεν είναι παχύ όπως από τα τυριά με το άβραστο γάλα...
...αμέσως μετά στρίβω καλά το πάνω μέρος της τσαντίλας και ...
...καπακώνω το τυρί με ένα ταψάκι...
...κι από επάνω βάζω ένα πολύ βαρύ αντικείμενο..
...μετά από 1-2 ώρες περίπου ανοίγω την τσαντίλα(το τυρί είναι συμπαγές)...
...το βάζω σε σχάρα με ένα ταψάκι ή πιάτο από κάτω(πρέπει να παίρνει αέρα από όλες τις μεριές)...
...και το αλατίζω...
...από τις δύο μεριές με χοντρό αλάτι(την ποσότητα τη ρυθμίζετε ανάλογα με το πόσο αλατισμένο το τρώτε)...
...το σκεπάζω με σίτα ώστε να παίρνει αέρα σε μέρος σκιερό,μέσα στην κουζίνα και περιμένω υπομονετικά,γυρίζοντας το από καιρό σε καιρό,μέχρι να...κιτρινίσει...
...ενώ το τυρόγαλο δεν το πετάω αλλά το αποθηκεύω και το δίνω στα ζώα ανακατωμένο με πίτουρο(κότες,γουρούνια...)...
...την επόμενη μέρα το κασέρι έχει ήδη κιτρινίσει λίγο...
...και την επόμενη(δεύτερη μέρα) ακόμη περισσότερο...
...και την τρίτη μέρα το κασέρι είναι έτοιμο... 




Μπορείτε να το συντηρήσετε στην κατάψυξη ή κερώνοντάς το(να επαναλάβω πως το κέρωμα πρέπει να είναι καλό χωρίς κενά)...Χρησιμοποιήστε το ...κατά βούληση...Σας εύχομαι...
                                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ....

http://vasanakia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...