ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

0 Αποστολή στη... Bruges! Μεσαιωνικό «παραμύθι» στα σύνορα του Βελγίου

Λαχταριστή σοκολάτα, άφθονα λίτρα βελγικής μπύρας, ενδιαφέροντα μουσεία και αξιοθέατα, όλα «χωράνε» σε μια μικρή βελγική πόλη με εντυπωσιακή Μεσαιωνική ομορφιά, στα βορειοδυτικά του Βελγίου. Φύγαμε για μια… αποστολή στη Μπριζ!

Στα βορειοδυτικά του Βελγίου, στη ζώνη της Φλάνδρας, 90 χλμ. από τις Βρυξέλλες και κοντά στη Βόρεια θάλασσα ( http://bit.ly/Bruges_map ), βρίσκεται μια μικρή αλλά «μαγική» πόλη, σημαντικό λιμάνι της χώρας και με παραμυθένια, μεσαιωνική ομορφιά.


Η Μπριζ, ίσως έγινε γνωστή για πολλούς, μετά την ταινία του 2008 «Αποστολή στην Μπριζ» (In Bruges) που ανέδειξε τις ομορφιές της άριστα διατηρημένης μεσαιωνικής πολιτείας, όμως η ιστορία της πηγαίνει αρκετά πίσω στο χρόνο, καθώς μνημονεύεται από τον 7ο αι. με την ονομασία Municipium Brungence, ενώ τον 9o αι. ο Βαλδουίνος Α΄ της Φλάνδρας την οχύρωσε και την όρισε πρωτεύουσα της επικράτειάς του. Στη συνέχεια η πόλη εξελίχθηκε σε λιμάνι με ζωηρή κίνηση και σε ακμαίο κέντρο παραγωγής δαντελών και λινών υφασμάτων.
Το 2002, η Μπριζ ορίστηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ το ιστορικό της κέντρο κατέχει εξέχουσα θέση στη λίστα της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/996 ) μεταξύ των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Γύρω από τη Burg, την κεντρική πλατεία της πόλης με το χαρακτηριστικό καμπαναριό, απλώνεται το Markt, η αγορά, περιστοιχισμένη από όμορφα κτήρια, μαγαζάκια με σοκολάτες και γλυκά, υπαίθριους πάγκους με τοπικά εδέσματα, καφέ και εστιατόρια.
Νομίζετε ότι η Μπριζ «τελειώνει» εδώ; Κι όμως! Ακολουθούν 10+1 ακόμη λόγοι που θα σας κάνουν να θέλετε να την επισκεφτείτε… όσο πιο σύντομα γίνεται…

1: Tο «πράσινο κανάλι»
Η Μπριζ είναι μια πόλη σε ένα δίκτυο από κανάλια που τη συνδέουν με τη βόρεια θάλασσα. Από όλα τα κανάλια στο κέντρο της πόλης, το Groenerei, το «πράσινο κανάλι», είναι το πιο ρομαντικό. Μπορείτε να το θαυμάσετε καλύτερα από τη γέφυρα Peerdebrug, στην Peerdenstraat. Βλέποντάς προς τη γέφυρα Meebrug, το κανάλι είναι γεμάτο με δέντρα στο πλάι του και αναρριχητικά φυτά, κομψά αρχοντικά του 17ου αιώνα, πτωχοκομεία και τον εντυπωσιακό πύργο του καθεδρικού ναού.

2: Περιοχή Sint Anna
Τα πλήθη που συρρέουν στην κοντινή πλατεία Burg και στο κέντρο της πόλης, συχνά παραβλέπουν την περιοχή Sint Άννα με την όμορφη εκκλησία, στη βόρεια γωνιά της πόλης. Εδώ βρίσκεται το μουσείο voor Volkskunde ( www.brugge.be/internet/nl/musea/bruggemuseum/volkskunde/index.htm ) και το εστιατόριο De Karmeliet ( www.dekarmeliet.be ) καθώς και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες μικρές εκκλησίες της πόλης. Η πιο ιδιαίτερη από αυτές είναι η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, του 15ου αιώνα.

3: Πλατεία Burg
H κεντρική πλατεία της πόλης, ήταν το διοικητικό κέντρο της μεσαιωνικής Μπριζ και αποτελεί ένα υπαίθριο «μουσείο» γοτθικής αρχιτεκτονικής, καθώς πουθενά δεν εκφράζεται καλύτερα το μεγαλείο και ο πλούτος της μεσαιωνικής Μπριζ. Πολλά από τα κτίρια ξαναχτίστηκαν το 16ο αιώνα ή αργότερα, αλλά το Stadhuis, το παλαιότερο δημαρχείο του Βελγίου, χρονολογείται από το 1376. Η αίθουσα Gothic Hall στον πρώτο όροφο, έχει ένα υπέροχο ξύλινο ταβάνι.

4: Χαρταετοί στην παραλία του Zeebrugge
Μια μέρα με αέρα, τίποτα δεν καθαρίζει το μυαλό καλύτερα από μια απόδραση στην παραλία στο Zeebrugge, το παλιό λιμάνι της πόλης, μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τη Μπριζ. Κάντε μια βόλτα στους αμμόλοφους, αλλά όταν έρθει η παλίρροια και πιάσει αέρας, η περιοχή γίνεται μια παιδική χαρά με χαρταετούς. Μπορείτε να αγοράσετε κι εσείς ένα χαρταετό στην πόλη ή κατά μήκος της προκυμαίας. Μπορείτε επίσης να κάνετε μαθήματα kite-surfing στο Icarus Kite Centre ( http://icarussurfclub.be ).

5: Σοκολατερί
Το Βέλγιο αποτελεί συνώνυμο της σοκολάτας και μάλιστα στη Μπριζ υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στη σοκολάτα ( www.choco-story.be/ENG/museum.htm ). Πού όμως μπορείτε να αγοράσετε τις καλύτερες σοκολάτες; Σας προτείνουμε το Chocolate Line ( http://thechocolateline.be/index.asp?taal=en ) και το Spegelaere (92, Ezelstraat) που προτιμούνται από πολλούς ντόπιους. Στο Spegelaere μπορεί να μη βρείτε περίτεχνες συσκευασίες, αλλά είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, που πουλά ίσως τις καλύτερες τρούφες στη Μπριζ, υπέροχα γλυκά και το σήμα κατατεθέν του: marzipan, καλυμμένα με σοκολάτα!

6: Νυχτερινή ζωή και «ζωντανά» bars
Λέγεται ότι υπάρχουν περισσότερα μπαρ στη Μπριζ από τις νύχτες του χρόνου. Το ξύλινο De Vissinge (2 Blekersstraat) είναι το πιο παλιό και το De Versteende Nacht (Langestraat 11), ένα από τα πιο πολυσύχναστα αργά το βράδυ, όταν παίζει ζωντανή τζαζ. Αλλά εκείνο που έχει την πιο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα είναι το De Republiek ( www.derepubliek.be ), δίπλα στον καλύτερο κινηματογράφο της πόλης, με μεγάλο χώρο στο εσωτερικό ή έξω στην αυλή, όπου θα βρείτε πολλές μπύρες και κοκτέιλ.

7: Ζυθοποιείο De Halve Maan
Η μπύρα είναι… σοβαρή υπόθεση στη Μπριζ και η επιλογή της ιδιαίτερα σημαντική. Από τις εκατοντάδες μπύρες του Βελγίου, δεν υπάρχουν πιο παραδοσιακές από αυτές του ζυθοποιείου De Halve Maan, στην κεντρική Μπριζ, που αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση. Υπάρχουν καθημερινά ξεναγήσεις, ενώ σερβίρεται επίσης φαγητό στην παλιά αίθουσα ζύμωσης και στην αυλή. Περισσότερα στο: www.halvemaan.be .

8: Μουσείο Καλών Τεχνών Groeninge
Το κορυφαίο μουσείο της πόλης, φιλοξενεί μία από τις καλύτερες συλλογές τέχνης της Ευρώπης του 15ου και του 16ου αιώνα. Θα δείτε έργα του Hans Memling -του γερμανικής καταγωγής καλλιτέχνη, στον οποίο υπάρχει επίσης αφιερωμένο μουσείο στην πόλη- αλλά και των Gerard David και Hieronymous Bosch. Αλλά τίποτα δεν είναι σαν τα εντυπωσιακά έργα του Jan van Eyck, του οποίου η ζωγραφική με θρησκευτικά θέματα, απεικονίζει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Μπριζ στο απόγειό της. Περισσότερα στο: www.brugge.be .

9: Kruispoort
Στο τέλος του 13ου αιώνα, η Μπριζ πλαισιωνόταν από χοντρούς τοίχους και ένα κανάλι που λειτουργούσε ως τάφρος και ως σύνδεση με τη θάλασσα. Το κανάλι παραμένει μέρος του δικτύου Γάνδης-Οστάνδης που εξυπηρετεί πολλά εμπορικά πλοία. Τα τείχη γκρεμίστηκαν το 1780, αλλά τέσσερις από τις οκτώ πύλες έχουν διασωθεί, με καλύτερα διατηρημένη την Kruispoort που χτίστηκε το 1402 και δίνει μια ιδέα για το ύψος και το πάχος των τοίχων. Τέσσερις ανεμόμυλοι βρίσκονται στο προπύργιο στα βόρεια.

10: Βασιλική του Ιερού Αίματος
Στην πλατεία Burg, στη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Ιερού αίματος, βρίσκονται μερικές σταγόνες από το αίμα του Ιησού, τις οποίες σύμφωνα με τον θρύλο έφερε κάποιος προσκυνητής που βρέθηκε στην σκηνή της Σταύρωσης. Το αίμα είχε παραμείνει στεγνό για αιώνες και υγροποιήθηκε μόλις έφτασε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον από το 1300, η φιάλη εκτίθεται σε πομπή γύρω από την πόλη. Περισσότερα στο: www.holyblood.com .

11: Λίμνη Minne
Η λίμνη Minne και το πανέμορφο πάρκο της –όπου το καλοκαίρι διοργανώνονται υπαίθριες συναυλίες και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις- είναι από τις ωραιότερες πρώτες εικόνες της πόλης που θα αντικρύσετε. Από τη γέφυρα της λίμνης, χτισμένη το 1740, μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική εικόνα ολόκληρης της πόλης.

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...