ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

0 Τζουράσικ ψάρι αρπάζει πτερόσαυρο


Η επίθεση αποτυπώθηκε σε ένα εκπληκτικό απολίθωμα που εντοπίστηκε στη Γερμανία
Τζουράσικ ψάρι αρπάζει πτερόσαυρο
Το ψάρι έχει αρπάξει τον πτερόσαυρο ο οποίος προηγούμενως είχε αρπάξει ένα μικρότερο ψάρι. Credit: PLoS ONE
Ενα εκπληκτικό εύρημα ανακάλυψαν ερευνητές στη Γερμανία. Σε μια περιοχή της Βαυαρίας εντόπισαν ένα απολίθωμα στο οποίο αποτυπώνεται μια σκηνή ηλικίας 120 εκατομμυρίων ετών. Πρωταγωνιστές είναι ο ασπιδόρυγχος (aspidorhynchus), ένα ψάρι με μήκος περίπου 60 εκατοστά που διέθετε ένα μακρύ ρύγχος που το χρησιμοποιούσε ως όπλο και ένα μικρό είδος πτεροσαύρου. 


Το απολίθωμα δείχνει το ψάρι να έχει πραγματοποιήσει ένα μακροβούτι καταφέρνοντας να αρπάξει τον πτερόσαυρο ο οποίος την ώρα της επίθεσης έτρωγε ένα μικρό ψάρι. Οπως φαίνεται ο πτερόσαυρος ήταν απασχολημένος με την επίθεση στο μικρό ψάρι (το ψάρι ανήκε στο είδος των λεπτολεπιδών) και έμεινε εκτεθειμένος στον ασποδόρυγχο που παραμόνευε και πετάχτηκε από το νερό αρπάζοντας τον πτερόσαυρο.

Τυχαία και μοιραία επίθεση

Οι ειδικοί έχουν εντυπωσιαστεί από το εύρημα αφού, εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος απολιθώματος, η ίδια η επίθεση δεν είναι συμβατή με όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες. Δεν πιστεύουν ότι ο ασπιδόρυγχος είχε στο διαιτολόγιο του πτεροσαύρους και συμπεραίνουν ότι μάλλον του επιτέθηκε κατά λάθος.

«Συνήθως αυτά τα δύο ζώα δεν έχουν καμία επαφή και σχέση μεταξύ τους.Τα ψάρια δεν είναι πολύ έξυπνα και έτσι κάποιες φορές κάνουν επιθέσεις που αποδεικνύονται μοιραίες για αυτά. Παραδείγματος χάριν, ορισμένες φορές τα  ψάρια επιτίθενται σε κάποιο άλλο ψάρι που είναι τόσο μεγάλο ώστε δεν μπορούν να το καταπιούν και τελικά χάνουν τη ζωή τους αφού πνίγονται στην προσπάθειά τους να το φάνε. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση» αναφέρει ο Ερμπερχαρντ Φρέι, παλαιοζωολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Καρλσρούης που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ψάρι κατάφερε να πιάσει τον πτερόσαυρο αλλά δεν μπορούσε να τον εξοντώσει και πολύ περισσότερο να τον καταναλώσει. Έτσι τα δύο ζώα πάλεψαν για λίγη ώρα έξω από νερό και στη συνέχεια το ψάρι κατάφερε να τραβήξει μέσα στο νερό τον πτερόσαυρο αλλά τελικά κανένα από τα δύο ζώα δεν κατέφερε να επιβιώσει.
Το ψάρι έχει αρπάξει τον πτερόσαυρο και προσπαθεί να τον εξοντώσει.

Στην εικόνα Α κοντινό πλάνο του στόματος του πτεροσαύρου. Στην εικόνα Β γράφημα με το εσωτερικό του στόματος του πτεροσαύρου στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται τα απομεινάρια του μικρού ψαριού (λεπτολέπιδου) που είχε φάει λίγο πριν τον αρπάξει ο ασπιδόρυγχος.

http://www.apocalypsejohn.com/2012/03/blog-post_4463.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...