ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

0 Οι νεκρές πόλεις της Συρίας

Στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ των πόλεων Aleppo και Hama βρίσκονται 700 περίπου εγκαταλειμμένοι οικισμοί. Χρονολογούνται από το 10 - 7ο αιώνα μ.Χ.  και είναι απομεινάρια της Χριστιανικής Βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Ανάμεσα σε αυτές τις σημαντικές νεκρές πόλεις περιλαμβάνεται ο ναός του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, η Serjilla και η al Bara. O ναός του Αγίου Συμεών του Στυλίτη είναι η αρχαιότερη σωζόμενη Βυζαντινή εκκλησία και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Φωτογραφία ShaneAH
Είναι χτισμένες σε περιοχές με πετρώματα ασβεστόλιθου, που είναι γνωστές ως "Όρεινοί Όγκοι Ασβεστόλιθου". Αυτά τα αρχαία ερείπια καλύπτουν μια περιοχή πλάτους 20-40 χλμ. και μήκους 140 χλμ. Εγκαταλείφθηκαν από τον 8ο - 10ο αιώνα. Τα μνημεία και τα κτίρια όμως διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση: κατοικίες, ειδωλολατρικοί ναοί, χριστιανικές εκκλησίες και ιερά, ταφικά μνημεία, λουτρά, δημόσια κτίρια κ.λ.π. Αυτό είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της απουσίας της ανθρώπινης παρουσίας.
Φωτογραφία Heretiq
Φωτογραφία illustir
Ο Chris Wickham, καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε έγκυρη έρευνά του, ισχυρίζεται ότι οι οικισμοί κατοικούνταν από ευημερούντες βοσκούς, οι οποίοι δεν είχαν ιδιαίτερα αστικά χαρακτηριστικά.
Φωτογραφία Pilar Torres
Φωτογραφία Odilia
Τα εντυπωσιακά ερείπια είναι το αποτέλεσμα της ευημερίας των αγροτών, που επωφελούνταν από ένα ισχυρό διεθνές εμπόριο ελαιολάδου. Αναφέρει επίσης ότι δεν ήταν απλώς ευημερούντες οικισμοί αγροτών, αλλά πόλεις που άκμασαν, καθώς βρίσκονταν κατά μήκος των μεγάλων εμπορικών δρόμων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Φωτογραφία Hovic
Φωτογραφία Varun Shiv Kapur
Όταν η περιοχή κατακτήθηκε από τους Άραβες, οι διαδρομές του εμπορίου άλλαξαν και οι πόλεις αυτές έχασαν την πηγή της οικονομικής ευημερίας τους.
Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις πόλεις τους και κατευθύνθηκαν σε άλλες, οι οποίες άκμαζαν υπό την κυριαρχία των Αράβων.
Φωτογραφία Hovic
Φωτογραφία Bernard Gagnon
Από το 2011 αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ, σύμφωνα με την οποία οι οικισμοί αυτοί αποτελούν εξαιρετική μαρτυρία του τρόπου ζωής, της αρχιτεκτονικής και των πολιτιστικών παραδόσεων των αγροτικών πολιτισμών, που αναπτύχθηκαν στη Μέση Ανατολή την εποχή εκείνη.
Φωτογραφία Hovic
Φωτογραφία Bertramz
Τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν τις νεκρές πόλεις ελεύθερα, παρά το γεγονός ότι διενεργούνται ανασκαφές και έρευνες.
Δυστυχώς η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής δεν έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα και την αρχαιολογική αξία των οικισμών αυτών.
 Πάντα όμως καλοδέχονται τους επισκέπτες.
Φωτογραφία Odilia
Φωτογραφία ShaneAH
Πηγές  1 2
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...