ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

0 Το «Πουρνάρι 3» βάζει και πάλι φωτιά στον Άραχθο

Το «Πουρνάρι 3» βάζει και πάλι φωτιά στον ΑραχθοΤο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας θα κινδυνέψει από την κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος
Η κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο, παρακάμπτοντας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα απειλήσει το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.


Την απόσυρση δύο άρθρων του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την κατασκευή μεγάλου φράγματος στον Άραχθο ποταμό ζητά η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Λαναράς, «επιχειρείται με το άρθρο 52 η παραβίαση διεθνών κανόνων και πρακτικών που καθορίζουν ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστούν και δεν είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τα φράγματα που είναι άνω των 15 MW». Το όριο για να χαρακτηριστούν φράγματα ως ΑΠΕ είναι στην Ιταλία τα 3 MW, στη Γαλλία τα 8 ΜW, στην Αγγλία τα 5 MW, στην Ισπανία και το Βέλγιο τα 10 MW.

Ο Άραχθος ήδη συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο φράγματα ( «Πουρνάρι 1» και «Πουρνάρι 2»). Το τρίτο φράγμα («Πουρνάρι 2»), στη θέση του Αγίου Νικολάου, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, θα αποτελέσει «ωρολογιακή βόμβα» για την περιοχή.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια παράκαμψης θεσμοθετημένων αρχών χωροταξίας, όπως του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ή των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων (άρθρο 56)», υπογραμμίζει ο κ. Λαναράς. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η αδειοδότηση του έργου είχε ακυρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 3858/2007) καθώς το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο της Ηπείρου προβλέπει τη μη κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και στον Καλαρρύτικο.

Επιπλέον, με τη διάταξη του άρθρου 56 «δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία κατασκευής του φράγματος να μην ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία αδειοδότησης, αν η άδειά της είχε ακυρωθεί στο παρελθόν (π.χ. από το ΣτΕ). Εξετάζεται μόνον ο λόγος ακύρωσης και σε 20 μέρες επανεκδίδεται η άδεια. Με τον τρόπο αυτό το περιεχόμενο του ΠΔ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κι όποιο άλλο νομοθέτημα έχει μεσολαβήσει δεν συνεξετάζεται», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 35 συλλόγους και αδελφότητες.

Ένα ακόμα μεγάλο φράγμα στον Άραχθο, όπως καταγγέλλει ο κ. Λαναράς, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη γέφυρα της Πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων), θα επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της περιοχής η οποία βασίζεται στην ήπια τουριστική ανάπτυξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...