ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

0 Πώς να μετατρέψει μια παλέτα σε κήπο

Βρείτε μία παλέτα
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι-προφανώς-να βρείτε μια παλέτα. Μπορείτε να βρείτε στα σκουπίδια, στα σουπερμάρκετ ή ακόμη και σε καταστήματα (πχ ηλεκτρικών). Απλά ζητήστε να σας δώσουν μία, ούτος η άλλος για πέταμα τις έχουν. Μην πάρετε την πρώτη παλέτα που θα βρείτε. Ψάξτε για μία με όλες τις σανίδες σε καλή κατάσταση, να μην έχει καρφιά που εξέχουν, δεν είναι σάπια, κλπ. Αν έχετε πρόθεση να φυτέψτε φαγώσιμα κοιτάξτε να μην έχει υποστεί επεξεργασία και να είναι φυσική.

Συλλέξτε τις προμήθειες σας
Για την κατασκευή θα χρειαστείτε την παλέτα που βρήκατε, 2 μεγάλες σακούλες χώμα, ετήσια λουλούδια ή αρωματικά βότανα, ένα κομμάτι αδιάβροχο ύφασμα κηπουρικής (όσο είναι το μέγεθος της παλέτας, μπορείτε να το προμηθευτείτε σε κατά τόπους θερμοκήπια), ένα καρφωτικό, συνδετήρες, και γυαλόχαρτο.


Σουλουπώστε την παλέτα σας
Είναι κάποια σανίδα λίγο χαλαρή; Καρφώστε την στη θέση της. Προεξέχει κάποιο καρφί; Καρφώστε τα έτσι ώστε να μην προεξέχουν. Έχει κάποια τραχιά σημεία; Τρίψτε τα με γυαλόχαρτο.

Ξεκινήστε!
Αποφασίστε ποια πλευρά της παλέτας θα είναι το κάτω μέρος όταν θα έχει  ολοκληρωθεί και θα ακουμπά στον τοίχο. Εσείς θα πρέπει να καλύψετε το κάτω, πίσω και τις πλευρές με ύφασμα κηπουρικής, αφήνοντας τους χώρους μεταξύ των περσίδων και την κορυφή ακάλυπτα.

Βάλτε την μπροστινή πλευρά της παλέτας προς τα κάτω. Απλώστε το ύφασμα πάνω από την πλάτη. Κόψτε δύο όμοια κομμάτια που είναι αρκετά μεγάλα για να πάνε από το επάνω άκρο του πίσω μέρος της παλέτας μέχρι και να καλύψει και τον πάτο αφήνοντας αρκετά εκατοστά περιθώριο και τυλίξτε



Κρατήστε τα δύο κομμάτια υφάσματος μαζί σαν να ήταν ένα κομμάτι ύφασμα.
Διπλώστε την πάνω άκρη (γύρω στα 2,5 εκατοστά) και κεντράρετε το στην κορυφή στο πίσω μέρος της παλέτας και καρφώστε το με το συρραπτικό. Τεντώστε το και συρράψτε το κατά μήκος του πάνω μέρος της παλέτας.

Όταν το πάνω μέρος του υφάσματος έχει συρραφτεί με ασφάλεια στην κορυφή, στρώστε και τεντώστε το προς το κάτω μέρος της παλέτας και επαναλάβετε την διαδικασία στο κάτω μέρος χωρίς όμως να καλύψετε τον πάτο, θα αφήστε μια ουρά υφάσματος.

Τραβώντας τώρα την ουρά του υφάσματος  και διπλώνοντας το συρράψτε το κατά μήκος στον πάτο της παλέτας. Η συρραφή πρέπει να γίνεται κάθε 5 εκατοστά περίπου σε όλη την παλέτα.

Τώρα για τις πλευρές. Αρχίστε κοντά στο κάτω μέρος και διπλώστε το προς τα μέσα σαν να ήταν περιτύλιγμα για δώρο. Διπλώστε την άκρη του υφάσματος κάτω και συνεχίστε την συρραφή. Το ύφασμα θα πρέπει να είναι τεντωμένο, αλλά να μην κινδυνεύει να σχιστεί. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά της παλέτας.



Πρέπει τώρα να έχετε μια παλέτα καλυμμένο γύρω από τις πλευρές, το πίσω μέρος και κάτω. Τοποθετήστε περισσότερους συνδετήρες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης του στην πίσω πλευρά της παλέτας, και οπουδήποτε αλλού νομίζετε ότι το ύφασμα θα πρέπει να κρατηθεί σταθερό και να μην εισέλθει χώμα.

Τώρα για το διασκεδαστικό μέρος - Φύτευση!

Φέρτε την παλέτα κοντά στο τελικό σημείο όπου θα τοποθετηθεί και ξαπλώστε την με την πλάτη προς τα κάτω. Θα φυτέψετε τα φυτά σας ενώ είναι επίπεδη στο έδαφος.

Πρώτα φυτέψτε τα φυτά που θα είναι στην κορυφή. Φυτέψτε τα πάντα πολύ καλά σφιχτά και όχι χαλαρά. Τώρα που έχετε καλύψει την κορυφή, αδειάστε ολόκληρο το πρώτο τσουβάλι  χώμα στο πάνω μέρος της παλέτας. Σπρώξτε το χώμα στην παλέτα μεταξύ των περσίδων και ομαλοποιήστε το έτσι ώστε η επιφάνεια να είναι επίπεδη. Επαναλάβετε με το δεύτερο χώμα.

Πιέστε το χώμα στον κοιλότητα, έτσι ώστε να υπάρχει ένα μικρό κενό αμέσως κάτω από κάθε άνοιγμα. Φυτέψτε τα φυτά σας έτσι ώστε να είναι πολύ στενά προσαρμοσμένος στο άνοιγμα. Επαναλάβετε με το άλλο άνοιγμα. Τώρα πιέστε το χώμα σε εκείνα τα λουλούδια που μόλις φυτευτεί Επαναλάβετε για όλα τα υπόλοιπα ανοίγματα. Επαναλαμβάνω πως το χώμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι χαλαρό.

Όταν τελειώσετε τη φύτευση, θα πρέπει να έχετε τα φυτά τα οποία καλύπτουν πλήρως κάθε εκατοστό (δηλαδή δεν πρέπει κανένα κενό για χώμα να πέσει έξω). Πρέπει επίσης να υπάρχει χώμα πολύ καλά πατημένο σε κάθε  μέρος της παλέτας, όπου δεν υπάρχουν φυτά.

Φροντίδα της παλέτας σας
Τώρα, θα σας πω τι πρέπει να κάνετε, και τι καταλήγω να κάνω (το οποίο είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνετε). Θα πρέπει να αφήσετε την παλέτα επίπεδα στο έδαφος για μια-δυο εβδομάδες (ποτίζοντας όταν χρειάζεται), έτσι ώστε οι ρίζες να μπορέσουν να αρχίζουν να αυξάνονται  και να κρατήσουν όλα τα φυτά στη θέση τους. Επειδή όμως δεν μπορώ ποτέ να περιμένω, γι 'αυτό πάντα σηκώνω την παλέτα λίγες ημέρες μετά τη φύτευση. Λίγο χώμα καταλήγει να πέφτει, αλλά φαίνεται να είναι εντάξει. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα, αν αφεθεί να κατακαθίσει και να σηκωθεί όρθια μετά από μερικές εβδομάδες.



Ποτίζετε την παλέτα σας τακτικά επειδή στεγνώνει γρήγορα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο κάτω μέρος δύο ανοίγματα, φαίνεται να είναι το πιο ξηρό. Λιπάνετε με υδροδιαλυτό λίπασμα προσθέτοντας το στο πότισμα (ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για την ποσότητα και τη συχνότητα).
Πηγή: www.lifeonthebalcony.com
 http://smarteconomy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...