ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

0 Το ορυχείο αλατιού Wieliczka-ένα υπόγειο μνημείο πολιτισμού


Στη νότια Πολωνία, στην μητροπολιτική περιοχή της Κρακοβίας, στην πόλη Wieliczka, βρίσκεται ένα ορυχείο αλατιού. Τώρα θα μου πείτε τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει ένα ορυχείο;; Κι όμως αυτό το ορυχείο είναι εκπληκτικό!!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το ορυχείο αυτό λειτουργούσε από τον 13ο αιώνα μέχρι το 2007. Σε αυτό παραγόταν επιτραπέζιο αλάτι και ήταν το δεύτερο παλαιότερο ορυχείο στον κόσμο. Το 1119, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο "λευκό χρυσό" της περιοχής. Το 1950 μετατρέπεται σε μουσείο και αρχίζει να δέχεται επισκέπτες.

Φωτογραφία kyweb
Σήμερα το αλατορυχείο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του αλατωρυχείου έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες, με συνοδεία πάντοτε ξεναγού. Δεκάδες αγάλματα κι έναν ολόκληρο καθεδρικό ναό έχουν αφήσει πίσω τους οι ανθρακωρύχοι. 
Σκαλισμένα σε ορυκτό αλάτι!!  Στα παλιά γλυπτά του ορυχείου προστίθενται νέα, φτιαγμένα από σύγχρονους καλλιτέχνες.
Φωτογραφία Ispiros Consulting Group
Φωτογραφία Ispiros Consulting Group
Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το ορυχείο ετησίως. Έχει βάθος 327 μέτρα 2.040 αίθουσες και μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα. Το ορυκτό αλάτι έχει γκρι χρώμα, μοιάζει περισσότερο με γρανίτη και δεν είναι λευκό, κρυσταλλικό, όπως οι περισσότεροι επισκέπτες περιμένουν να δουν.
Φωτογραφία Andrzej Barabasz
Φωτογραφία teachandlearn
Το ορυχείο περιλαμβάνει ακόμα μια υπόγεια λίμνη. Για τους επισκέπτες έχει δημιουργηθεί ένα τουριστικό μονοπάτι μήκους 3,5 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει ιστορικά αγάλματα, μυθικές φιγούρες σκαλισμένα σε ορυκτό αλάτι. 
Φωτογραφία Akumiszcza
Φωτογραφία kyweb
Υπάρχουν πολυέλαιοι, των οποίων τα κρύσταλλα είναι κι αυτά φτιαγμένα από ορυκτό αλάτι, που έχει διαλυθεί και ανασυσταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια καθαρή γυάλινη εμφάνιση.
Φωτογραφία kyweb
Φωτογραφία kyweb
Στο τέρμα του τουριστικού μονοπατιού υπάρχει ένας καθεδρικός ναός, ίσως το πιο εντυπωσιακό δημιούργημα των ανθρακωρύχων απ' όσα υπάρχουν στο ορυχείο. Πλούσια διακοσμημένο το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα", του οποίου η κατασκευή διήρκεσε πάνω από 30 χρόνια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού.  Ο προθάλαμος χρησιμοποιείται για ιδιωτικές εκδηλώσεις, γάμους και γιορτές.
Φωτογραφία Ispiros Consulting Group
Φωτογραφία kyweb
 Αξιόλογα θρησκευτικά γλυπτά βρίσκονται στο ναό, όπως ο Μυστικός Δείπνος, ο Ιησούς που εμφανίστηκε στους μαθητές του μετά την Σταύρωση, η Αγία Βαρβάρα (προστάτιδα των ανθρακωρύχων) κ.ά.
Το 1978, το ορυχείο Wieliczka χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ "Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς".
Φωτογραφία kyweb
Φωτογραφία kyweb
Πηγές 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...