ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

0 Ρόδος: Η κατάρρευση τμήματος τζαμιού, άλλο ένα σημάδι της κρίσης

Ρόδος: Η κατάρρευση τμήματος τζαμιού, άλλο ένα σημάδι της κρίσηςΜέχρι και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρρέασε η καταστροφή του μνημείου
Η δυνατή βροχή κατέστρεψε τμήμα του τζαμού τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου.
 
Απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομίας, έλλειψη πόρων, ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας σε... κρίση. Ολα αυτά συνυπάρχουν στην περίπτωση της κατάρρευσης του προστώου (του ημιυπαίθριου στεγασμένου χώρου μπροστά στην είσοδο του κτιρίου) του τζαμιού του «Ρετζέπ Πασά» στην πλατεία Δωριέως στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Το θέμα πήρε διαστάσεις στον τοπικό Τύπο, έφτασε μάλιστα να επηρρεάσει ακόμα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στις 19 Δεκεμβρίου, δύο από τις τέσσερις κολόνες του προστώου μέρους του τζαμιού κατέρρευσαν, ως συνέπεια των δυνατών βροχοπτώσεων που επικρατούσαν εκείνες τις μέρες στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων. Ενα μέρος του μνημείου, που στέκει στην θέση του ήδη από το 1588 και που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι παρόμοιας αρχιτεκτονικής σύνθεσης με το «Μπλε Τζαμί» της Κωνσταντινούπολης, καταστράφηκε. «Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τζαμιού είναι ο θόλος ο οποίος είναι καλυμμένος με φύλλα μολύβδου. 
Το ίδιο το κτίσμα του τζαμιού είναι ένα τύμπανο 16 πλευρών» λέει ο κ. Χάρης Λαμπρίδης αρχιτέκτονας- μηχανικός και προϊστάμενος της διεύθυνσης προστασίας της μεσαιωνικής πόλης του Δήμου Ρόδου. «Το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν υποστυλωμένο εδώ και πολλά χρόνια γιατί παρουσίαζε προβλήματα στατικότητας», λέει ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του δήμου για το συγκεκριμένο κτίσμα υπάρχει μελέτη «εγκεκριμένη μάλιστα από το υπουργείο Πολιτισμού -στο οποίο άλλωστε ανήκει και το κτίσμα- ήδη από το 2004. Το κόστος της αποκατάστασης του συγκεκριμένου τζαμιού υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που ειδικά στην συγκεκριμένη συγκυρία είναι δύσκολο να βρεθεί» λέει ο κ. Σαββής και συμπληρώνει πως μέσα στα επόμενα σχέδια του δήμου είναι η ανακαίνιση της πλατείας στην οποία βρίσκεται το τζαμί.

Το κομμάτι του προστώου όπως ήταν πριν την κατάρρευση

Το τζαμί χτίστηκε την περίοδο 1587-88
 
 Η κατάρρευση τμήματος του τζαμιού δεν έκανε μόνο εντύπωση στην τοπική κοινωνία αλλά προκάλεσε και την αντίδραση της Τουρκίας με ενέργειες από την πλευρά του τοπικού Προξενείου, ενώ το θέμα έφτασε ακόμα και σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών . «Πρόκειται καθαρά για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» λέει ο κ. Σαββής. «Ισα ίσα, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα μουσουλμανικά κτίσματα τα οποία αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πόλης» λέει ο κ. Σαββής αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα του «τζαμιού του Σουλεϊμάν» το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και λειτουργεί ακόμα και σήμερα ως τζαμί.

«Σε πρώτη φάση πιστεύω πως το προστώο θα μπορούσε να ξανατοποθετηθεί. Ομως η συνολική αποκατάσταση του τζαμιού πρέπει να αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού» σχολιάζει ο κ. Λαμπρίδης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει ανακηρυχθεί ολόκληρη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από την Unesco. «Καταρχάς πρέπει να γίνει κάτι με ακίνητα που ανήκουν στο Ταμεία Αρχαιολογικών Πόρων, πολλά από τα οποία έχουν νοικιαστεί σε ιδιότητες και τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Επίσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό ή το δίκτυο των αποχετεύσεων της παλιάς πόλης. Ολα αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ειδικά σε μια περίοδο που επιθυμούμε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες. 
 
 Πηγή: εφημερίδα «Ροδιακή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...