ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

0 Οι τελευταίες στιγμές ένος άστρου! Καθώς καταπίνεται από μία μαύρη τρύπα...

  Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και φωτεινότερες εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ως σήμερα- αν σκεφτεί κανείς ότι η ισχυρή ενέργειά της διέσχισε 3,8 δισ. έτη φωτός μέχρι να φθάσει στη Γη και τα σημάδια της παρέμειναν ορατά για δυόμισι μήνες.

   Η ακτινοβολία που εξέπεμψαν οι τελευταίες στιγμές του άστρου, καταγράφηκαν την περασμένη Άνοιξη από το Τηλεσκόπιο Burst Alert του διαστημικού ερευνητικού σκάφους Swift, το οποίο συλλαμβάνει οποιαδήποτε έκρηξη ακτινοβολίας συμβεί στον ουρανό. Οι εκλάμψεις που εντοπίζει συνήθως προέρχονται από την κατάρρευση κάποιου γηραιού άστρου- είναι δηλαδή μεμονωμένες και σύντομες.


  Η συγκεκριμένη όμως, με την την κωδική ονομασία Sw1644-57, είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πιο περίεργο ήταν ότι παρουσίασε τέσσερις εκλάμψεις μέσα σε τέσσερις ώρες. Ηταν αυτό ακριβώς που έβαλε τους ερευνητές σε σκέψεις. «Ταίριαζε απόλυτα με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε αν ρίχναμε ένα άστρο μέσα σε μια μαύρη τρύπα» είχε πει στο BBC ο Αντριου Λίβαν, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και επικεφαλής της ομάδας.
  Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε πώς καταγράφηκαν οι εκλάμψεις:

Εντυπωσιακή ακτινοβολία!

   Αυτό που εντυπωσίασε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, ήταν τα  χαρακτηριστικά της ακτινοβολίας που συνέλαβε το Swift. «Η μόνη εξήγηση που ταιριάζει στο μέγεθος, στην ένταση, στη χρονική κλίμακα και στη διακύμανση αυτού του γεγονότος είναι ότι μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του συγκεκριμένου Γαλαξία τράβηξε μέσα της ένα μεγάλο άστρο και το συνέθλιψε» επεσήμανε ο κ. Λίβαν σε σχετική πανεπιστημιακή ανακοίνωση.

  Ο Γαλαξίας στον οποίο οι ειδικοί εντόπισαν το "κύκνειο άσμα" του άστρου, βρίσκεται προς τον αστερισμό του Δράκοντα και απέχει 3,8 δισ. έτη φωτός από τη Γη. Ο κ. Λίβαν θεωρεί ότι το συμβάν έγινε ορατό σε εμάς επειδή το ηλιακό μας σύστημα έτυχε να βρίσκεται προς την κατεύθυνση όπου εκτοξεύθηκε η ενέργεια. «Αφού συνέθλιψε το άστρο η στροβιλιζόμενη μαύρη τρύπα δημιούργησε δύο πίδακες ακτινοβολίας, ένας εκ των οποίων εκτοξεύθηκε κατ’ ευθείαν προς τη Γη».
  Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε την καλλιτεχνική απεικόνιση της NASA, από τη στιγμή που η μαύρη τρύπα "καταπίνει" το άστρο:













Όταν ένα άστρο πέσει σε μαύρη τρύπα...

   Όταν ένα άστρο «καταπίνεται» από μια μαύρη τρύπα δέχεται τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις που κυριολεκτικά το συνθλίβουν. Αρχικά επιμηκύνεται παίρνοντας ένα «σχήμα μπανάνας» όπως το αποκαλούν οι ειδικοί. Τότε η εσωτερική άκρη του, που βρίσκεται προς την πλευρά της τρύπας, περιστρέφεται πολύ πιο γρήγορα από την εξωτερική, με αποτέλεσμα το άστρο να επιμηκύνεται ακόμη περισσότερο και να παίρνει σχήμα δίσκου ο οποίος «τυλίγεται» γύρω από την τρύπα.

  Καθώς μέρος της μάζας του αρχίζει να πέφτει μέσα σε αυτήν, το άστρο συμπιέζεται ακόμη περισσότερο και απελευθερώνει τεράστια ακτινοβολία κι ετσι η μαύρη τρύπα γίνεται ορατή. Το φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται μίνι-κβάζαρ, είναι εξαιρετικά σπάνιο, αφού υπολογίζεται ότι συμβαίνει μια φορά κάθε εκατό εκατομμύρια χρόνια σε έναν γαλαξία.

http://www.pyles.tv/News/diastima/black_hole_star.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...