Τα Κύθηρα, μακριά από τα μεγάλα συμπλέγματα νησιών, ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και μεταξύ Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους, κατορθώνουν να συγκεντρώσουν στα λίγα τετραγωνικά τους χιλιόμετρα, όλη την Ελλάδα! Είναι ένα νησί γεμάτο ιστορία, θρύλους και ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές
Βρίσκονται στη Νότια Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και της Ελαφονήσου και βορειοδυτικά της Κρήτης, μακριά από τα συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Επτανήσων, αλλά κατορθώνουν και συνδυάζουν τον εκτυφλωτικό ήλιο του Αιγαίου, με την πλούσια ευφορία των Επτανήσων.
Η γεωγραφική θέση του νησιού, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και την ιστορία του, ενώ σύμφωνα με τις μυθολογικές περιγραφές, στα Κύθηρα γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Στο νησί υπάρχει πλήθος από αξιοθέατα, με κυριότερο τα πολυάριθμα και διάσπαρτα -σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο- παραδοσιακά χωριά και το όμορφο, λοφώδες φυσικό τοπίο.
Η Χώρα και τα γύρω μέρη
Σε αυτό το νησί των 3.354 κατοίκων -γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo)- όπου κι αν πάτε θα βρείτε χωριά (63 συνολικά) και… κρυμμένους φυσικούς θησαυρούς. Η Χώρα, είναι μια κλασική αιγαιοπελαγίτικη πρωτεύουσα με λευκά σπιτάκια, στενά σοκάκια και με το ενετικό της φρούριο να δεσπόζει από ψηλά, αποτελώντας το καλύτερο σημείο για να απολαύσετε εντυπωσιακή θέα.
Σε μικρή απόσταση, απέναντι από το Καψάλι, θα δείτε τη βραχονησίδα Χύτρα ή Αυγό, στα νότια της οποίας βρίσκεται μια εντυπωσιακή θαλάσσια σπηλιά με εκπληκτικά χρώματα. Για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται να έχει δικό του σκάφος ή να πάει με κάποιο από τα καΐκια της περιοχής.
Στα νότια του νησιού, λίγο ανατολικότερα της Χώρας, θα συναντήσετε το χωριό Κάλαμος και πολύ κοντά, τρεις όμορφες παραλίες του νησιού, η (μια από τις δύο) πολυσύχναστη Φυρή Άμμος, ο Χαλκός (μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού) και η Βρουλέα.
Βόρεια της Χώρας, στο κέντρο του νησιού, απλώνεται το φαράγγι του Τσάκωνα, ανάμεσα στα χωριά Μητάτα και Βιαράδικα. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν λαξευμένες στους βράχους κρυφές εκκλησίες καθώς και δύο πηγές, μία για κάθε χωριό. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα και αρκετές διακλαδώσεις το φαράγγι καταλήγει στην περιοχή της Παλαιόπολης.
Ανατολική πλευρά και παραλίες
Στην ανατολική άκρη των Κυθήρων βρίσκεται ο Αυλαίμωνας, ένα από τα γραφικότερα ψαροχώρια του νησιού, με ένα μικρό μεσαιωνικό κάστρο στο λιμάνι του, ενώ λίγο πιο νότια θα συναντήσετε την Παλαιόπολη, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη και μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού (όπου λέγεται ότι γεννήθηκε η Αφροδίτη) και βορειότερα, το Διακόφτι, με τα γαλαζοπράσινα νερά και το αρχαίο ναυάγιο που έγινε πριν από μερικά χρόνια λίγα μέτρα έξω από το λιμάνι και αποτελεί πλέον ένα από τα σύγχρονα εκθέματα του νησιού.
Και η κουβέντα για τις παραλίες στα Κύθηρα δεν τελειώνει ποτέ! Γιατί είναι πολλές και πανέμορφες. Εμείς θα θέλαμε ακόμη να αναφέρουμε το Καλαδί, που κατά πολλούς είναι η καλύτερη βοτσαλωτή παραλία του νησιού και το σήμα κατατεθέν του και βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Παλαιόπολη. Η παραλία χωρίζεται σε τρία μέρη όπου το τρίτο και πιο εντυπωσιακό είναι μια μικρή σπηλιά που οδηγεί σε μια πολύ μικρή παραλία. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να οδηγήσετε μερικά μέτρα χωματόδρομο και μετά να κατεβείτε περίπου 120 λίθινα σκαλοπάτια.
Από την απέναντι μεριά του νησιού, στα δυτικά, το χωριό Μυλοπόταμος είναι από τα πιο ενδιαφέροντα, με πολλών ειδών φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, οι Μύλοι, ο διατηρητέος ενετικός οικισμός Κάτω Χώρα με το ενετικό κάστρο, ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Πέτρου. Μην παραλείψετε να πιείτε έναν καφέ και να φάτε γλυκό στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια, στο παραδοσιακό καφενείο και να δείτε το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα στην «Κάτω Χώρα». Ο Μυλοπόταμος έχει κηρυχτεί παραδοσιακός οικισμός στο σύνολό του και σήμερα όλα τα σπίτια και τα κτήρια ανακατασκευάζονται με σεβασμό στην παράδοση.
Πολύ κοντά στο χωριό υπάρχει ένα εντυπωσιακό σημείο, όπου τα νερά σχηματίζουν έναν καταρράκτη ύψους 20 μέτρων, γνωστό ως καταρράκτη της Φόνισσας ή Νεράιδα. Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό τοπίο με τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια και ρυάκια, μέσα σε μια ρεματιά χαρακτηρισμένη φυσικού κάλλους. Μπορείτε να κολυμπήσετε στη μικρή καταπράσινη λιμνούλα που σχηματίζει ο καταρράκτης, αν και τα νερά είναι πάρα πολύ κρύα.
Γύρω από τον καταρράκτη θα βρείτε τους εγκαταλελειμμένους νερόμυλους και τις υπόλοιπες μικρές λίμνες που σχηματίζονται από την διαμόρφωση του εδάφους, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, ενώ διαπερνώντας την ρεματιά μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Καλάμι, μετά από περίπου 15 λεπτά αρκετά δύσκολης πεζοπορίας.
Ανάμεσα περίπου στο Μυλοπόταμο και τη Χώρα, βόρεια της τελευταίας, βρίσκεται το χωριό Δρυμώνας, απ’ όπου πάει κανείς στην πανέμορφη παραλία Μελιδόνι, έναν μικρό κολπίσκο με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά και με θέα προς τη Χύτρα. Στο Μελιδόνι μπορείτε επίσης να φτάσετε με σκάφος από το λιμανάκι του Καψαλιού.
Aν βρεθείτε στα Κύθηρα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το τοπικό ηδύποτο «Φατουράδα», με τα κανελλογαρύφαλα, ή άρωμα και γεύση φυσικών φρούτων και τα λαδοπαξίμαδα που παρασκευάζονται με το εξαιρετικό λάδι του νησιού. Επίσης φάτε ψάρια και θαλασσινά από τους ντόπιους ψαράδες, κολοκυθανθούς γεμιστούς, ομελέτα με ντόπια λουκάνικα και χταποδάκι ψητό στο φούρνο.
Μια συμβουλή και μια πρόταση:
-για να φτάσετε σε κάποιες από τις παραλίες των Κυθήρων, θα χρειαστείτε όχημα τύπου τζιπ, γι’ αυτό καλύτερα να μιλήσετε με κάποιον ντόπιο, είτε κάποιον από την εταιρεία ενοικιάσεως του αυτοκινήτου σας.
-Μαζέψτε θυμάρι που υπάρχει άφθονο στο νησί, ακόμη και δίπλα στους δρόμους. Αυτός ο όμορφος θάμνος με τα μικροσκοπικά μοβ άνθη ευωδιάζει παντού.
Πώς θα πάτε:
Στη Κύθηρα μπορείτε να πάτε με αεροπλάνο ή με πλοίο από τον Πειραιά, σε περίπου 6.30 ώρες. Επίσης μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι το Γύθειο ή τη Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί πάλι με πλοίο σε 8.30-9.30 ώρες.
Πού θα μείνετε:
Για τη διαμονή σας στα Κύθηρα επιλέξτε από τα καταλύματα στην ιστοσελίδα www.kythera.gr/wheretostay/ .
Πού θα φάτε:
Για το φαγητό σας στα Κύθηρα, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα www.kythera.gr/whattodo/food.php .
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr
http://www.clickatlife.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου