ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

0 Στα ίχνη του μυστικού της μακροζωΐας των Ικαριωτών

Η Ικαρία, όπως είναι γνωστό, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο.

Το κλειδί, στο οποίο συγκλίνουν οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις, είναι ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Ικαρίας, που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Φαίνεται ότι η μακροχρόνια υιοθέτηση μεσογειακού τύπου διατροφής, σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και τη χαλιναγώγηση του στρες, έχουν σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως οι ακριβείς μηχανισμοί να έχουν διευκρινιστεί.

Οι μηχανισμοί αυτοί απασχολούν, μεταξύ άλλων, και τους καθηγητές Καρδιολογίας κ.κ.Χρ. Στεφανάδη, Χρ. Πίτσαβο και τους επίκουρους καθηγητές κ.κ. Κ. Τούτουζα και Κ. Τσιούφη, που παρουσίασαν σήμερα, Πέμπτη, την ατζέντα του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Επεμβατικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία του Mount Sinai Hospital των ΗΠΑ. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν αύριο, Παρασκευή.

Στο πλαίσιο των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, οι επιστήμονες της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ξεκίνησαν μια μελέτη καταγραφής των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών, καθώς και των συνηθειών και του τρόπου ζωής των κατοίκων της Ικαρίας μέσης και προχωρημένης ηλικίας.

Από τα ηλικιωμένα άτομα, όσοι ακολουθούν συχνότερα μεσογειακού τύπου δίαιτα είχαν σε μικρότερη συχνότητα παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καλύτερη διατασιμότητα της αορτής, δηλαδή καλύτερη αγγειακή ηλικία, καθώς και βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή. Τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν από τα χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς ηλικιωμένων.

«Αν γίνει εφικτός ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι συνήθειες του τρόπου ζωής να επηρεάσουν το κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε πληθυσμούς μεσηλίκων και ηλικιωμένων», σημείωσαν οι ειδικοί, «θα αποκτήσουμε ένα εργαλείο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τους υπάρχοντες πόρους περίθαλψης, ιδιαίτερα στους κατοίκους απομονωμένων νησιωτικών περιοχών, όπως η Ικαρία. Ίσως έτσι αποδειχθεί ότι η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως εικάζουν κάποιοι εκ των κατοίκων, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής».

Ο κ. Στεφανάδης παρουσίασε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάπτυξη νέων stent, στην επεμβατική αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, στην ανίχνευση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας και στη διαδερμική αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών.

Ελενα Φυντανίδου στο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...