ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

0 Δορυφόρος κατέγραψε "λιβάδια" από φύκια!

 Το γαλαζοπράσινο στρώμα που σχηματίζουν τα μονοκύτταρα φύκη απαθανάτισε στις 17 Αυγούστου ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Envisat. Η ύπαρξη του θαλάσσιου φυτοπλαγκτού είναι για το περιβάλλον εξίσου σημαντική με εκείνη των δασών, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

  Στην πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία που βλέπετε, το φυτοπλαγκτόν χάρη στον καλοκαιρινό ήλιο και στα θερμά θαλάσσια ρεύματα δίνει έντονο πράσινο και μπλε χρώμα στις δίνες της Θάλασσας του Μπάρεντς, στα ανοιχτά του βορειότερου σημείου της ηπειρωτικής Ευρώπης, του Κέιπ Νόρντκιν της Νορβηγίας.


  Παρά το μικροσκοπικό μέγεθος του φυτοπλαγκτού, η χλωροφύλλη που χρησιμοποιεί μαζικά για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης χρωματίζει με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο το νερό του ωκεανού, κάτι που επιτρέπει στα μονοκύτταρα φύκη να είναι ανιχνεύσιμα από ειδικούς αισθητήρες "χρωμάτων του ωκεανού", όπως αυτός του Envisat, εξηγεί η ESA στην ιστοσελίδα της. Το Απεικονιστικό Φασματόμετρο Μέσης Ανάλυσης είναι ευαίσθητο στα μήκη κύματος στα οποία ανακλά ακτινοβολία η χλωροφύλλη των φυκών.





  Το συγκεκριμένο τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς στα βόρεια της Νορβηγίας παραμένει ελεύθερο από πάγο ακόμα και τον χειμώνα, χάρη στο βορειοατλαντικό ρεύμα που φέρνει θερμό νερό από τον Νότο και σε συνδυασμό με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, το ρεύμα αυξάνει τη βιολογική παραγωγικότητα στα νερά της περιοχής.

  Η ύπαρξη του θαλάσσιου φυτοπλαγκτού είναι για το περιβάλλον εξίσου σημαντική με εκείνη των δασών, αφού τα μονοκύτταρα φύκη που συσσωρεύονται κοντά στην επιφάνεια του νερού απορροφούν από την ατμόσφαιρα περίπου την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με τα χερσαία φυτά. Επομένως, εκτός από βασική πηγή τροφής για τα θαλάσσια είδη, βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο. Ωστόσο είναι γεγονός ότι το φυτοπλαγκτόν είναι ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές μεταβολές, έτσι η διαρκής παρακολούθησή του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

http://www.pyles.tv/News/Ecology-Environment/envisat.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...