ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

0 10 όμορφες αλλά τοξικές κάμπιες

Οι κάμπιες υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα, σχήματα και μεγέθη. 
Η ομορφιά τους μερικές φορές μπορεί να είναι παραπλανητική, αφού το δηλητήριο που μπορεί να περιέχουν είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους και τα ζώα.
 Δηλητηριώδεις κάμπιες μπορούν να βρεθούν παντού, συμπεριλαμβανομένων των κήπων, των πάρκων κ.ά.
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει 10 από τις πιο όμορφες, αλλά και πιο δηλητηριώδεις κάμπιες στον κόσμο.
1.Η κάμπια Saddleback
Αυτή η κάμπια, με την μοναδική εμφάνιση, είναι κυρίως πράσινη με καφέ στις άκρες της. Στην πλάτη της έχει μια καφέ κουκκίδα, μέσα σ΄ένα άσπρο δαχτυλίδι, που μοιάζει σαν να έχει σέλα. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει σε μήκος τα 2,5 εκατοστά και σε πλάτος το ένα εκατοστό περίπου.
Έχει ένα ζευγάρι σαρκώδη κέρατα σε κάθε άκρη της, με ακανθώδεις τρίχες, που εκκρίνουν ένα ερεθιστικό δηλητήριο. Το τσίμπημα μπορεί να είναι επώδυνο, μπορεί να προκαλέσει οίδημα, ναυτία και εξανθήματα που διαρκούν μέρες.
Η κάμπια αυτή μπορεί να βρεθεί σε κήπους, γλάστρες, χωράφια και σε δάση. Τρώει τα πάντα, από φυτά μέχρι θάμνους και δέντρα.
2. Η κάμπια Cinnagar Moth
Αυτό το πλάσμα ξεκινά τη ζωή του με ένα απαλό κίτρινο χρώμα, που αργότερα μετατρέπεται σε ένα φωτεινό πορτοκαλί με μαύρες ρίγες. Διαθέτει ακόρεστη όρεξη και μπορεί να καταναλώσει ολόκληρες περιοχές με ζιζάνια. 
Όταν ξεμείνει από φαγητό, αλλά και χωρίς φανερό λόγο κάποιες φορές έχει κανιβαλική συμπεριφορά. Έγινε εισαγωγή τους στην Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική για τον βιολογικό έλεγχο των δηλητηριωδών βοτάνων ιακωβαίου και θηρανθεμίς.
Πολλές φορές σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τα αρπακτικά.
 Μεγαλώνοντας έχουν την τάση να επιτίθενται η μια στην άλλη. Ο διάρκεια ζωής τους συχνά μειώνεται καθώς καταναλώνουν όλη την τροφή τους, προτού φτάσουν σε ωρίμανση.
3. Η κάμπια Monarch
Αυτή η κάμπια, με τις κίτρινες, μαύρες και λευκές ρίγες είναι τόσο μικρή, μετά την εκκόλαψη, που με δυσκολία μπορεί κάποιος να τη δει. Έχει δύο ζευγάρια μαύρα "νήματα", ένα σε κάθε άκρη της.
 Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, τρώει φύλλα ενός συγκεκριμένου γένους φυτών (milkweed) και δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτά. Όταν αναπτυχθεί πλήρως, φτάνει σε μήκος τα 5 εκατοστά περίπου. Αν και είναι όμορφη, είναι δηλητηριώδης ή δυσάρεστη στη γεύση για τα πουλιά και τα θηλαστικά.
4. Η κάμπια Gypsy Moth
Μαύρη, με σκληρές τρίχες η κάμπια αυτή εμφανίζεται από το Μάιο έως τα μέσα Ιουλίου. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία έχουν πέντε ζεύγη μπλε κηλίδων και έξι ζεύγη κόκκινων κηλίδων στην πλάτη τους, με λιγότερες τρίχες στα σημεία αυτά. Η επαφή με αυτές τις τρίχες μπορεί να προκαλέσει πόνο και δερματίτιδα. 
Προκειμένου να εξαπλωθεί σκαρφαλώνει στις κορυφές των δέντρων, κρέμεται από μια κλωστή και κουνιέται διαρκώς, μέχρι να την παρασύρει ο άνεμος. Τρέφεται με ορισμένα είδη φύλλων, όπως σφένδαμου, φτελιάς και βελανιδιάς.
5. Η κάμπια Bag Shelter

Οι κάμπιες αυτές, που είναι γνωστές για τον τρόπο που περπατάνε, η μία πίσω από την άλλη σχηματίζοντας πομπή,  είναι από τις πιο επικίνδυνες κάμπιες, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αγγίξει κανείς. 
Η επαφή με μια τέτοια κάμπια μπορεί να προκαλέσει εξωτερική η εσωτερική αιμορραγία. Το δηλητήριό τους είναι τόσο ισχυρό, που μπορεί να είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο, προκαλώντας του αιμορραγία. Τα τριχίδια τους μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα και αναπνευστικά προβλήματα.
Έχουν σκούρο καφέ χρώμα, καφέ κεφάλι και μακριά, μαλακά τριχίδια. Ζουν μέσα σ' έναν καφετί κουκούλι από μετάξι και βγαίνουν τη νύχτα για να φάνε. Μπορεί να βρεθούν στη βάση κορμών δέντρων, μεγάλων ή μεσαίου μεγέθους, να ξεκουράζονται, να κρύβονται ή να τρώνε τα φύλλα.
6. Η κάμπια Puss
Η πιο δηλητηριώδης κάμπια στη Βόρεια Αμερική. Μην σας ξεγελάει η εμφάνισή της-μοιάζει με αφράτη μπάλα βαμβακιού. Απελευθερώνει οξύ σε οτιδήποτε την ακουμπά και όλο το σώμα της είναι γεμάτο με δηλητηριώδη αγκάθια, που μπορούν να προκαλέσουν άμεσο και βασανιστικό πόνο. 
Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία και εμετό. Το χρώμα της ποικίλλει από γκριζωπό-λευκό, χρυσό-καφέ έως σκούρο γκρι-ανθρακί και το σώμα της καταλήγει σε μια ουρά. Μπορεί να βρεθεί σε εσπεριδοειδή, λεύκες, βελανιδιές και σε φυτά στον κήπο.
7. Η κάμπια Stinging Rose
Η φανταχτερή αυτή κάμπια είναι μικρότερη από 2,5 εκατοστά και είναι κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη με μωβ και πράσινες ρίγες. Τα έντονα χρώματά της προειδοποιούν για το πόσο επικίνδυνη είναι. 
Αυτό το πολύχρωμο είδος έχει μαύρη μύτη και δηλητηριώδη αγκάθια, που μπορούν να προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα. Βρίσκεται σε ξυλώδη φυτά, όπως  κρανιές, το σφενδάμια, βελανιδιές, κερασιές, μηλιές λεύκες και καρυδιές.
8. Η κάμπια Hickory Tussock
Αυτές οι μαυρόασπρες κάμπιες καλύπτονται από γκριζωπές-άσπρες τρίχες με μαύρα στίγματα στα πλάγια και έχουν μια μαύρη τούφα κατά μήκος της πλάτης. Δύο μακριά, μυτερά, λεπτά τριχίδια προεξέχουν στο μπροστινό και το πίσω μέρος της κάμπιας και συνδέονται με αδένες που περιέχουν δηλητήριο. Η επαφή με αυτά προκαλεί δερματικά εξανθήματα. Εμφανίζονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στο νότιο Καναδά και σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής.
9. Η κάμπια Io Moth
Καθώς αναπτύσσεται η κάμπια αυτή αλλάζει χρώμα, από πορτοκαλί σε έντονο πράσινο με κόκκινες και άσπρες ρίγες κατά μήκος του σώματος. 
Αυτά τα πλάσματα έχουν την τάση να ταξιδεύουν πάνω στα φυτά σε σειρά το ένα πίσω από το άλλο. Δύο είδη δηλητηρίων βγαίνουν από τα αγκάθια τους με το παραμικρό άγγιγμα και προκαλούν κάψιμο και φλεγμονή. 
Τρέφονται με πολλά δέντρα και θάμνους, όπως ιτιές, λεύκες, βελανιδιές, σφενδάμια κ.ά. Εμφανίζεται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο σε δάση και λιβάδια.

10. Η κάμπια Spiny Oak Slug
Μια όμορφη, πολύχρωμη κάμπια. 
Παστέλ χρώματα, πράσινο, μπλε, ροζ και κίτρινο δημιουργούν ένα ουράνιο τόξο σ΄ένα πλάσμα που το μήκος του είναι μικρότερο από 2,5 εκατοστά. Είναι μάλλον επίπεδη και έχει τέσσερις συστάδες αγκάθια. 
Το δηλητήριο που απελευθερώνεται από τα αγκάθια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Τρέφεται με πλατάνια, ιτιές, βελανιδιές, καστανιές και άλλα δέντρα, καθώς και ξυλώδη φυτά. Αυτό το είδος μπορεί να βρεθεί στα δάση, από το νότιο Κεμπέκ έως το Μαίην και νότια στο Μισούρι, το Τέξας και τη Φλόριντα.
Πηγή
http://aksioperierga.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...