Νέες ποικιλίες ντοματών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τον καρκίνο ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία. Μάλιστα οι νέες βελτιωμένες ντομάτες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά.

Οι αντικαρκινικές ντομάτες είναι ενισχυμένες με σελήνιο, μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και την κακοήθεια. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», οι σούπερ ντομάτες έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στα ράφια της αλυσίδας καταστημάτων «Marks & Spencer» (τα 300 γραμμάρια κοστίζουν 2,26 ευρώ).

Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε σελήνιο είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα καρύδια Βραζιλίας (δύο από τα καρύδια Βραζιλίας εμπεριέχουν επαρκή ποσότητα σεληνίου για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού).

Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει στη διάρκεια ερευνών τους ότι όσοι άνδρες κατανάλωναν σελήνιο είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Οπως εξηγεί στη βρετανική ταμπλόιντ η καθηγήτρια Καρίνα Νόρις, κορυφαία Βρετανή διατροφολόγος που συμμμετέχει στην επιστημονική ομάδα που δημιούργησε τις αντικαρκινικές ντομάτες, «προτιμήσαμε να ενισχύσουμε το λαχανικό αυτό με σελήνιο γιατί η αντιοξειδωτική αυτή ουσία δεν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο ?πιάτο? των Βρετανών καταναλωτών».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ντομάτα, ειδικά όταν καταναλώνεται μαγειρεμένη και όχι ωμή, αποτελεί ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στην οστεοπόρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οπως αναφέρει η «Ντέιλι Μέιλ», που επικαλείται το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Biomakers and Prevention», όσοι καταναλώνουν ωμές ντομάτες σε μεγάλες ποσότητες, ακόμα και αν δεν είναι μεταλλαγμένες, έχουν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Η ντομάτα οφείλει τις ευεργετικές της ιδιότητες κυρίως στο λυκοπένιο, μία χρωστική ένωση με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στο λαχανικό.