Ο Δρυμώνας Τριχωνίδας βρίσκεται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και σε απόσταση 15 km από το Θέρμο σε δεσπόζουσα θέση με υψόμετρο 900μ.
Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. H ονομασία του παλαιότερα ήταν Μπερίκος και προερχόταν από τα πολλά μπερικέτια, γεωργικά εισοδήματα που παρήγαγε. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 και έγινε θέατρο συγκρούσεων κατά την εποχή του εμφυλίου πολέμου 1946 - 1949. Αποτέλεσε έδρα του δήμου Αμβρακίας και ήταν το σημαντικότερο κεφαλοχώρι της ορεινής Τριχωνίδας έχοντας Αστυνομικό τμήμα, Δασαρχείο και Δημοτικό Σχολείο με πολλούς μαθητές και νηπιαγωγείο. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του Νομού μιας και χαρακτηρίζεται για το ξηρό του κλίμα, το ελατόδασος και τον πολύ ανοιχτό του ορίζοντα, που εκτείνεται από τα Βαρδούσια και τα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας ανατολικά, ως την Αχαΐα και τον Πατραϊκό κόλπο νότια και τα νησιά του Ιονίου δυτικά. Έτσι έχει χαρακτηριστεί ως ‘’το μπαλκόνι της Ρούμελης’’. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται στους 253, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Μέχρι και τις ημέρες μας διατηρεί μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο. Από τον Απρίλιο του 2009 έχει ξεκινήσει και λειτουργεί η ξενοδοχειακή μονάδα ''Δρυμώνας'' κατηγορίας τριών αστέρων.
Το κλίμα. Το κλίμα του χαρακτηρίζεται ως ξηρό. Παλαιότερα (1940 και μετέπειτα), όταν η φυματίωση βρισκόταν σε έξαρση, ασθενή άτομα κατέφευγαν σε σπίτια του Δρυμώνα τους θερινούς μήνες, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία τους, επειδή το κλίμα θεωρούνταν κατάλληλο για θεραπεία της ασθένειάς τους. Χλωρίδα – Πανίδα. Η άγρια χλωρίδα εκτός από τα έλατα περιλαμβάνει αυτοφυή: κέδρα, βελανιδιές, μελιούς, πουρνάρια, φτελιές, σφενδάμια, αγριοκορομηλιές, αγριοαχλαδιές (γκορτζιές), τσαπουρνιές, αριές κ.λ.π.. Η ήμερη χλωρίδα περιλαμβάνει πολλές μουριές, μηλιές, κορομηλιές, δαμασκηνιές κ.λ.π.. Στην περιοχή φύονται ρίγανη, μέντα, αλίσφακος κ.α.. Η ρίγανη του Δρυμώνα φημίζεται για την πολύ καλή ποιότητά της, το μοναδικό άρωμά της, και υπάρχει διάσπαρτη στη περιοχή που τον περιβάλλει. Η άγρια πανίδα περιλαμβάνει λαγούς, αλεπούδες, τσακάλια, αγριογούρουνα, λύκους, ζαρκάδια, ασβούς, σκίουρους (βερβερίτσες), σκαντζόχοιρους, χελώνες, πέρδικες, κοτσύφια, γερακότσιχλες, φάσες, κίσσες κ.λ.π.. Περιοχές ειδικού φυσικού κάλλους. Οι πιο γνωστές περιοχές ξεχωριστού φυσικού κάλλους του Δρυμώνα είναι: Το Κουρί, που είναι ένα πυκνό ελατοδάσος και στεφανώνει το χωριό. Το Θεοτικό, που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού και ξεχωρίζει για το σπάνιο φυσικό γεφύρι. Από κάτω περνά το ποτάμι Φιδάκια που χύνεται στα Φιδάκια. Η οργιώδης βλάστηση που αποτελείται από πλατάνους, φτέρες, βελανιδιές και αλλά δέντρα εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. (δείτε σχετικές φωτογραφίες εδώ) Αγία Τριάδα (Ζιόμπος) - Άνω Δρυμώνας, που βρίσκονται 2 km και 3 km αντίστοιχα βόρεια του Δρυμώνα στον άξονα του δρόμου Δρυμώνα - Χαλικίου. Το πυκνό ελατοδάσος σε συνδυασμό με τα πλατάνια και τις πηγές της περιοχής έδωσαν το χαρακτηρισμό ‘’Νέα Ελβετία’’ στο εξοχικό κέντρο του συνοικισμού Άνω Δρυμώνα. Η Βρετού, που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού. Τη διαρρέει ο παραπόταμος του Ευήνου Φιδάκια, έχει οργιώδη βλάστηση και θεόρατα πλατάνια και άλλες γραφικότητες που μπορεί να θαυμάσει ο κάθε επισκέπτης με τοπίο που κυριολεκτικά θα τον μαγέψει. Στην περιοχή μέχρι το έτος 1955 υπήρχε κρεμαστή ξύλινη συρματόσχοινη γέφυρα. Επίσης ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χαρακτηρίζονται οι περιοχές: Νιούτσικα, Ρεματάρια και Σιαδημέικα. http://www.drymonas.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου