ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

0 Μνήμη...ελέφαντα με τη βοήθεια της διατροφής


Τα χρόνια περνούν και η μνήμη εξασθενεί. Μοναδικό "γιατρικό" για μνήμη... ελέφαντα σε κάθε ηλικία κάποιες τροφές που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.

Όλοι λίγο πολύ σήμερα γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε βαθμιαία εξασθένηση της μνήμης μας, με κυριότερο από αυτούς την ηλικιακή μας ωρίμανση και το επερχόμενο γήρας. Ως γνωστό με τον χρόνο, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας εκφυλίζονται και έτσι γερνώντας χάνουμε σταδιακά την άλλοτε ισχυρή μνήμη μας. Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός λόγος.
Ένας άλλος παράγοντας αιφνίδιας εξασθένησης της μνήμης είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Είναι πολύ πιθανό ένα τραύμα στο κεφάλι μας, να έχει επηρεάσει τους νευρώνες του εγκεφάλου μας και να υπάρξει μια απώλεια στη μνήμη μας. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και ένας όγκος εγκεφάλου, αφού ως γνωστό ο εγκέφαλος μας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο.
Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι μια γρήγορη και αυστηρή περιοριστική δίαιτα, μπορεί να είναι η αιτία απώλειας ή μείωσης της μνήμης μας, αφού ξαφνικά στερούμε από τον οργανισμό μας σημαντικά και επομένως πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τον εγκέφαλο μας και την μνήμη μας.
Ας δούμε όμως ποιες τροφές τονώνουν σημαντικά τη μνήμη. Τα ισχυρότερα «βελτιωτικά» της μνήμης μας είναι η ζάχαρη και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες . Η γλυκόζη είναι το βασικότερο «καύσιμο» του εγκεφάλου μας και επομένως αν την στερηθούμε για μακρύ χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα μνήμης. Τροφές όπως το μέλι, η κατανάλωση ζάχαρης σε λογικές ποσότητες, η μαύρη σοκολάτα και άλλες τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες θεωρούνται σημαντικά «όπλα» στον πόλεμο κατά του περιορισμού της μνήμης μας.
Οι τροφές που θεωρούνται πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως είναι τα δημητριακά, τα αυγά, το ψωμί, η σοκολάτα και άλλα, ευνοούν ιδιαιτέρως την εξασθενημένη μνήμη και αποτελούν μια «ασπίδα» έναντι στην εκφυλιστική νόσο Αλτσχάϊμερ. Οι παραπάνω τροφές περιέχουν χολίνη, μια ουσία που βοηθά όχι μόνο τη μνήμη μας αλλά ευνοεί και τη δυνατότητα συγκέντρωσης και ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας που πρέπει να επικεντρώνονται στο μάθημα. Να γιατί ένα σκέτο γάλα για πρωινό δεν αρκεί, αλλά πρέπει να συνοδεύεται πάντα με δημητριακά και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες της ομάδας β.
Τις ευεργετικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων τις ακούμε όλο και περισσότερο τελευταία. Τα ψάρια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια κλπ έχουν ανέβει τελευταία στις διατροφικές μας επιλογές σαν τροφές πολύ πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Οι παραπάνω τροφές με τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν, βοηθούν ιδιαίτερα τόσο στη δομή όσο και στις λειτουργίες του εγκεφάλου μας και επομένως ενδυναμώνουν σημαντικά και τη μνήμη μας.
Τέλος, οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, το ψωμί και τα δημητριακά, θεωρούνται σήμερα ισχυρά όπλα στον αγώνα ενάντια στην εξασθενημένη μνήμη.
SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...