ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

0 Τεχνολογικά θαύματα της αρχαιότητας.

Οταν κάποιος νομίζει οτι οι εφευρέσεις των αρχαίων είναι ένα σύνολο πρωτόγονης και υποτυπώδης τέχνης αμφιβόλου απόδοσης, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν κάποιες εξελιγμένες συσκευές, οι οποίες μέχρι σήμερα μας κάνουν να μένουμε με το στόμα ανοιχτό. Αυτόματες πόρτες, αυτόματες μηχανές, αριθμομηχανές αστρονομικά ... που η καταγραφή και η αναπτυξη θα γινόταν βιβλίο. Ας δούμε τις πιο σημαντικές:


1. Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης πώλησης.


Όπως και πολλές άλλες συσκευές, αυτό το μηχάνημα δημιουργήθηκε από τον μαθηματικο Ήρων τον πρώτο μ.Χ. αιώνα. Η συσκευή, που βρισκόταν στην είσοδο των ναών, έδινε μια μικρή ποσότητα αγίασμα σε αντάλλαγμα για ένα κέρμα. Το σύστημα ήταν πολύ απλό: αφήνοντας το νόμισμα να πέσει, χτυπούσε ένα μοχλό που άφηνε το υγρό αγίασμα να πέσει έξω για μερικά δευτερόλεπτα. Το μελέτησε και το κατασκευασε μετά από παραγγελία κάποιου ναού. Χωρίς αμφιβολία ο πρόδρομος του καπιταλισμού ήταν η εκκλησία.







2. Ο Μηχανισμός... των Αντικυθήρων.


Ίσως το πιο συναρπαστικό τεχνούργημα-μεγαλούργημα της αρχαιότητας. Πολυάριθμες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν ένα εξελιγμένο αστρονομικό όργανο να προβλεπει τις θέσεις στα αστέρια. Η νέα έρευνα έχει καθιερώσει την ημερομηνία κατασκευής μεταξύ 150 και 100 π.Χ. Μια πιο πρόσφατη μελέτη θέτει το ενδεχόμενο ότι ήταν ένας μηχανισμός που προέβλεπε με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.





3. Η Aeolipile (Η πρώτη ατμομηχανή)


Αλλη μια δημιουργία του Ηρων. Αν και θεωρείται ένα παιχνίδι, δεν παύει αυτή είναι η πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Ο μηχανισμός αποτελούνταν από ένα μεταλλικό δοχείο γεμάτο με νερό και για την περιστροφή ενα άξονα με μια μπάλα με δύο ακροφύσια. Μόλις μπεί η φωτιά, ο ατμός φεύγει από δύο σωλήνες που υπάρχουν στις πλευρές, έτσι ώστε η δύναμη πρόωσης να στροβιλίζει το μηχανισμο. Οι αρχές που τον οδήγησαν να δημιουργήσει αυτό το παιχνίδι, στο μέλλον τον επηρέασαν να κάνει ολο και πιο σύνθετες κατασκεύες.






4. Ο κοχλίας του Αρχιμήδη


Παρά τη φαινομενική απλότητα του, ο μηχανισμός είναι τόσο αποτελεσματικός ώστε να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.Είναι μια περιστρεφόμενη βίδα που μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενο μέσω της απλής εναλλαγής. Έχει χρησιμοποιηθεί για την ανύψωση νερού, αλεύρι ή δημητριακώ. Αυτή η εφεύρεση του Αρχιμήδη έγινε στον τρίτο αιώνα π.Χ.






5. Η armillary σφαίρα



Εφευρέθηκε απο τον Ερατοσθένη, το 255 π.Χ. Η armillary σφαίρα ήταν μια αναπαράσταση του σύμπαντος, του τότε γνωστου στην αρχαιότητα, μια συσκευή που αντιπροσωπεύει τα αστέρια και τους αστερισμούς, καθώς πίστευαν ότι γυρίζουν γύρω από τον πλανήτη μας. Η Μηχανική πολυπλοκότητα του συνέβαλε στη βελτίωση της γνώσης και της τεχνικής. Κατά την Αναγέννηση, έγινε σύμβολο της γνώσης και της σοφίας.




Μετά μεσολάβησε ο Μεσαίωνας (Μεσαίωνας ονομάζεται η χρονική περίοδος της ανθρώπινης ιστορίας που διαδέχεται την περίοδο της Αρχαιότητας και τελειώνει με την περίοδο της Αναγέννησης. Διήρκεσε περίπου 1000 χρόνια. Επηρεασμένοι από τη σύγκριση με την περίοδο της Αναγέννησης και της έντονης καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, οι ιστορικοί, κυρίως της εποχής του Διαφωτισμού, χαρακτήρισαν το Μεσαίωνα περίοδο θρησκευτικού φανατισμού και οπισθοδρόμησης) και πάγωσε τα όπια βήματα επιστημονικά είχαν κάνει οι Ελληνες. Με την καθιέρωση του χριστιανισμού τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν εχουν προηγούμενο. Ενα μόνο φανταστητε: Τεχνολογικά και Επιστημονικά θα είμασταν 1.000 χρονια μπροστά. Συνεπως ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία εχει κάνει τοσο κακό που ομοιό του δεν υπάρχει σε ολη την πορεία του ανθρώπινου είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...