Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ο Σεφέρης, ο Καββαδίας και η Βηρυττός. Μια ιστορία ανάλογη με τις σχέσεις των δύο αυτών μεγάλων ποιητών...


Για περισσότερα θέματα λογοτεχνίας δείτε το Ποίηση και Λογοτεχνία


* Σε ορισμένα σημεία της ιστορίας θα χρησιμοποιηθούν εκφράσεις ακριβώς όπως είναι και όχι καλυμμένες πίσω από αστεράκια ή τελίτσες, καθώς έτσι ακούστηκαν και στην πραγματικότητα. 


Κάποτε ο Νίκος Καββαδίας είχε πάει με το πλοίο στη Βυρηττό, εκεί τότε ήταν πρεσβευτής ο Γιώργος Σεφέρης κι έτυχε να έχουν κάποιες κοινές συνεστιάσεις. Μια μέρα ο Γιώργος Σεφέρης ήθελε να πάει στην εκκλησία καθώς ήταν και εθνική εορτή και ο Καββαδίας είχε την καλή πρόθεση να τον πάει εκείνος  << άσε να σε πάω εγώ>>...






 Πράγματι τον πήρε. Τον πέρασε από έναν δρόμο που ήταν γεμάτος Ελληνικές σημαίες γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη για τον Σεφέρη ο οποίος είπε << Εδώ είναι Ελλάδα! Δεν τον ήξερα αυτό τον δρόμο>> και ο Καββαδίας αμέσως του απαντάει << εδώ είναι τα Ελληνικά μπορντέλα>>. Ο Γιώργος Σεφέρης τότε θυμωμένα αποκρίθηκε << Κύριε, ή εσείς θα κατεβείτε απ' το αμάξι ή εγώ>> και κατέβηκε ο Καββαδίας. 


Αυτή η ιστορία είναι ίσως αντιπροσωπευτική για τις σχέσεις των δύο αντρών όμως δεν λείπουν και στιγμές που αποτελούν εξαίρεση. Όπως όταν ήταν μια φορά μαζί στην Μ. Ασία, ο Σεφέρης βλέποντας το σπίτι που γεννήθηκε κλονίσθηκε πολύ με αποτέλεσμα να βρει στήριγμα στον Νίκο Καββαδία και να ακουμπήσει πάνω του με όλο το βάρος του.



http://poihsh-logotexnia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου