Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η ισπανική εκδοχή της κρεμ μπρουλέ

Κρέμα καταλάνα

Το παραδοσιακό γλυκό της Ισπανίας έχει μεγάλη ιστορία πίσω του, με κυριότερο χαρακτηριστικό τον «ανταγωνισμό» του με την κρεμ μπρουλέ για το ποιο είναι το αυθεντικό.

Στην πραγματικότητα, τα δυο γλυκά είναι σχεδόν ίδια, με τη διαφορά ότι το ξύσμα λεμονιού και η κανέλλα δίνουν μια πιο «πικάντικη» γεύση στην κρέμα καταλάνα.

Η ιστορία λέει ότι το γλυκό εμπνεύστηκαν οι εβραίοι κάτοικοι της Βαρκελώνης και προηγείται χρονικά (και γευστικά) της γαλλικής εκδοχής.


Σήμερα, αποτελεί μια από τις must γαστρονομικές επιλογές στη Βαρκελώνη και σερβίρεται σε όλα τα εστιατόρια και τα καφέ.

Η συνταγή είναι γρήγορη και με απλά υλικά.

Υλικά:
1 κιλό γάλα
2 ξυλάκια κανέλας
ξύσμα από 1 λεμόνι
7 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ
180 γρ. ζάχαρη κοινή

Χρόνος προετοιμασίας: 8 λεπτά
Μερίδες: 10

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα 900 γρ. γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την κανέλλα. Μόλις αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα ξυλάκια της κανέλας. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ.

Προσθέτουμε τους κρόκους και τα 100 γρ. από το γάλα. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας και προσθέτουμε αυτό το μείγμα μέσα στο γάλα που έχουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Επαναφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει.

Γεμίζουμε ατομικά χαμηλά πυρίμαχα μπολ, αφήνουμε να κρυώσουν και όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη κοινή την οποία καίμε με φλόγιστρο ή σε πολύ δυνατό γκριλ.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου