Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Λεμονοτάρτα με μαρέγκα



Για τη βάση:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν
125 γρ βιτάμ
6 κουταλιές παγωμένο νερό

Για την γέμιση:
8 κουταλιές νισεστές
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
Ελάχιστο αλάτι
1 ½ φλυτζάνι νερό
Ξύσμα από 3 μεγάλα λεμόνια
½ φλυτζάνι χυμός λεμονιού
2 κουταλιές βιτάμ
3 κρόκοι

Για την μαρέγκα:
3 ασπράδια
½ φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά ξύδι

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το μπέικιν.   
 Κόβουμε το βιτάμ σε κομματάκια, το προσθέτουμε στο αλεύρι.
 Τρίβουμε με τα χέρια μας,
 προσθέτοντας κουταλιά-κουταλιά το νερό,
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Την καλύπτουμε με μεμβράνη
και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
 Βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα,
ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο
(εγώ την άνοιξα με τα χέρια)
και καλύπτουμε καλά τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
 Ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να ροδίσει, στους 180ο.
Μέχρι να ψηθεί η τάρτα, ετοιμάζουμε την κρέμα:
Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα το νισεστέ, τη ζάχαρη,
 το αλάτι και το νερό.
 Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς,
μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
 Αποσύρουμε από τη φωτιά
και προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους,
το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το βιτάμ. 
 Ανακατεύουμε συχνά για να μην πιάσει κρούστα από πάνω
και μόλις κρυώσει την αδειάζουμε πάνω στην ψημένη τάρτα. 
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα
 και λίγο πριν ετοιμαστούν προσθέτουμε το ξύδι με την άχνη.
 Αδειάζουμε την μαρέγκα πάνω στην κρέμα προσεκτικά,
 να καλύψει καλά όλη την επιφάνεια.
 Ψήνουμε στους 180ο για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα.
 Αφήνουμε να κρώσει πριν σερβίρουμε,
θεωρώ δε ότι είναι πολύ καλύτερη αν μπει για λίγο στο ψυγείο!

2 σχόλια:

  1. Μμμμ. Νόστιμο μου φαίνεται!
    Δεν γνώριζα για το ξύδι στην μαρέγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η αληθεια ειναι ουτε εγω αλλα αυτην την γλυκοξινη γευση που θα κανει θα ειναι πολύ καλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή