![](http://1.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFbtUCkDYI/AAAAAAAACTQ/ia1TeyZliBA/s400/DSC08942.JPG)
Βγήκαν 72 μελομακάρονα:
1200 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια σπορέλαιο
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
1 ½ κουταλάκι γλυκού σόδα
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια μέλι
2-3 κουταλιές κονιάκ
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα και χτυπάμε λίγο το μείγμα.
![](http://2.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFYe14r7FI/AAAAAAAACSA/IQkAl5SfSKE/s400/DSC08907.JPG)
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό και μέσα διαλύουμε τη σόδα με προσοχή γιατί φουσκώνει.
![](http://3.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFYkyIUchI/AAAAAAAACSI/kN5V7HALpwQ/s400/DSC08911.JPG)
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα του λαδιού, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. Η ζάχαρη δεν πρέπει να λιώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και κατόπιν, ανακατεύοντας διαρκώς, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το. Ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα του αλευριού, εδώ επικρατεί η λογική του «όσο σηκώσει». Η ζύμη θα πρέπει να γίνει σφιχτή αλλά να πλάθεται εύκολα και να μην τρίβεται.
![](http://4.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFYz-2xuLI/AAAAAAAACSQ/tVdz7XNGLbo/s400/DSC08912.JPG)
Πλάθουμε μικρά τα μελομακάρονα, για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι και τα αραδιάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα.
![](http://4.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFaTgrOXuI/AAAAAAAACSw/V2p5DvE2NBQ/s400/DSC08918.JPG)
Πατάμε επάνω ελαφρά τον τρίφτη του κρεμμυδιού ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τα ψάρια για να κάνουμε σχέδιο
![](http://3.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFZUNJzEvI/AAAAAAAACSY/hmitMt845b8/s400/DSC08925.JPG)
και τα ψήνουμε για 25 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
![](http://2.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFal1sD7eI/AAAAAAAACS4/lDcJIi4VI2k/s400/DSC08921.JPG)
Σε φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε 2 ποτήρια ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό. Μόλις δέσει λίγο το σιρόπι, σε 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να μισοκρυώσει.
![](http://2.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFZoiisOmI/AAAAAAAACSg/3nMF3jBxOcY/s400/DSC08928.JPG)
Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε με προσοχή τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι, τα αφήνουμε για 1 λεπτό και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
![](http://3.bp.blogspot.com/_zSSwZZJWJeo/SyFZvcTm3PI/AAAAAAAACSo/zIN3ZQRpIaQ/s400/DSC08930.JPG)
Πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι κοπανισμένο.
Και του χρόνου !!!
greekfoodblogs.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου