ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

0 Τα 50 καλύτερα μέρη της Ελλάδας που πρέπει να επισκευθείς (Νο 46-42): Μεσσηνία-Λακωνία


Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας
Το thea συνεχίζει το ταξίδι του στις ωραιότερες εικόνες της Ηπειρωτικής Ελλάδας, εξερευνώντας δύο ακόμη νομούς της Πελοποννήσου.


Μεσσηνία

46. Φαράγγι του  Βυρού


Το φαράγγι του Βυρού με τον Μοναστήρι του Σωτήρος και το Μεσσηνιακό κόλπο στο βάθος

Συγκαταλέγεται στα πιο δύσκολα αλλά και στα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας. Για να το περπατήσετε μπορείτε να ξεκινήσετε από την παλιά Καρδαμύλη ακολουθώντας τις ταμπέλες για τη Μονή Λυκάκη και στη συνέχεια τη Μονή Σωτήρος. Το μονοπάτι δεν είναι πάντα εύκολο και ευδιάκριτο, όμως μην τα παρατήσετε. Μετά το χωριό Πεδινό και φτάνοντας στα Τσέρια, αναζητήστε τον πύργο του καπετάν Ζαχριά και το καλντερίμι Λιούτη που υπόσχεται την καλύτερη θέα στην περιοχή.



45. Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

Η Γιάλοβα από τον Αντρέα Μπονέτι

Γνωστή και ως Διβάρι, θεωρείται από τις σημαντικότερες λιμνοθάλασσες των Βαλκανίων, όμως, πέραν του οικολογικού ενδιαφέροντος, οι εικόνες εδώ είναι ασύλληπτες: Ο Ελβετός Andrea Bonetti κέρδισε το Α’ βραβείο φωτογραφίας του περιοδικού BBC Wildlife με υλικό από τη λιμνοθάλασσα, ενώ το 1999 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μια μέρα στη Λιμνοθάλασσα (εκδ. Σύνολο). Η Γιάλοβα είναι το μεγαλύτερο νότιο πέρασμα αποδημητικών πουλιών, γι’ αυτό εδώ υπάρχουν και ειδικά παρατηρητήρια από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία τους κάθε άνοιξη.


Ο ποταμός Νέδα

- Guess what
Γνωρίζατε ότι τη βορεινή άκρη της Μεσσηνίας διασχίζει το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας, η Νέδα;


Η Βοϊδοκοιλιά με φόντο τη Γιάλοβα

Από εδώ μπορείτε να:
-Να επισκεφτείτε την ιδιόμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, με τα απίστευτα χρώματα και τον όρμο σε σχήμα άψογου ημικύκλιου!




Λακωνία

44. Κάστρο Μονεμβασιάς


Η πλατεία του Ελκόμενου Χριστού με το παλιό τζαμί και την Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα με φόντο τον βράχο και το κάστρο
Η παλιά πόλη (αριστερά), η Αγιά Σοφία (κέντρο) και ο βράχος της Μονεμβασιάς (δεξιά)

Περνώντας το μικρό γεφυράκι και φτάνοντας στο πάρκινγκ του Κάστρου, κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τη συνέχεια. Κι αυτό γιατί η πύλη του Κάστρου της Μονεμβασιάς είναι μια πραγματική πύλη στο χρόνο, βγαλμένη από σελίδες βυζαντινού παραμυθιού. Όσο και αν μπείτε στον πειρασμό να κάνετε στάση στην αυλή της εκκλησίας της Μητρόπολης του κάστρου, η κουραστικά ανηφορική διαδρομή μέχρι την Πάνω Πόλη επιφυλάσσει διπλή ανταμοιβή: Την περιπλάνηση σε όλο τον παραδοσιακό οικισμό αλλά και την εκπληκτική θέα από την κορυφή του βράχου. Για να πείτε πως ξέρετε καλά τη Μονεμβασιά, αναζητήστε κοντά στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας τη Νότια πύλη, το «Πορτέλο», που οδηγεί σε μια μικροσκοπική παραλία πάνω  στη θάλασσα.



43. Σπήλαιο Διρού


Το σπήλαιο του Δυρού
Ο φιδωτός, βοτσαλωτός δρόμος που σας οδηγεί στη θάλασσα και στην είσοδο του σπηλαίου είναι από μόνος του ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός, ειδικά αν βρεθείτε εδώ στην καρδιά του χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν έρχεται η στιγμή να φορέσετε τα σωσίβια και να επιβιβαστείτε στις βάρκες για την εξερεύνηση του σπηλαίου. Απίστευτα χρώματα και μοναδικοί συνδυασμοί σταλακτικών και σταλαγμιτών παίρνουν διαφορετική μορφή στο μυαλό σας μέσα από τις ευφάνταστες διηγήσεις των ξεναγών.



42. Καστροπολιτεία Μυστρά


Ο λόφος του Μυστρά

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν συνδυάζονται τόσο μοναδικά το ιστορικό ενδιαφέρον και η επιβλητική ομορφιά. Όρεξη για πεζοπορία να έχετε και θα δείτε να σας αποκαλύπτεται η μαγεία της Καστροπολιτείας που δίνει την εντύπωση ενός απότομου rewind στο χρόνο. Και για να μην τα παρατήσετε στο μέσον της διαδρομής, ξεκινήστε την περιήγησή σας από την επάνω πύλη του κάστρου (Άνω Χώρα) και κατηφορίστε προς την κύρια.

Η Βάθεια





  
Το ακρωτήριο του Μαλέα (αριστερά), το σπήλαιο της Καστανιάς (κέντρο), πυργόσπιτα στη Βάθεια (δεξιά)

Από εδώ μπορείτε να:
- Επισκεφθείτε τον οικισμό της Βάθειας στη Μάνη, μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια αναπαλαίωσης ενός απόλυτα αυθεντικού παραδοσιακού μανιάτικου χωριού.
- Μαγευτείτε από ακόμα ένα Σπήλαιο, αυτό της Καστανιάς κοντά στο ακρωτήριο του Μαλέα, που κατατάσσεται δεύτερο σε ενδιαφέρον σε ολόκληρη την Ευρώπη.
- Θαυμάσετε τις δίδυμες εκκλησίες στο χωριό Κηπούλα. Κλεισμένες σαν ρώσικες κούκλες, η μια μέσα στην άλλη, αποτελούν πραγματικό αξιοθέατο.


Το ακρωτήριο Ταίναρο με το Πόρτο Κάγιο αριστερά και το Μαρμάρι δεξιά.
10a,b Το Πόρτο Κάγιο (αριστερά) και ο φάρος στο ακρωτήριο Ταίναρο (δεξιά)  

Μη φύγετε αν δεν:
- Δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα και την καλή ατμόσφαιρα της ταβέρνας Ματούλα εντός των τειχών του κάστρου της Μονεμβασιάς.
- Φάτε ψάρι στο γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο.


 http://www.thea.gr

Δείτε και αυτό:  (Νο 50-47): Κορινθία-Αρκαδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...