ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

0 Επίδαυρος: Το Φεστιβάλ είναι μόνο η αφορμή


Photo: credit visualphotos.com   
Με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών στην Επίδαυρο, το thea προτείνει ιδέες για να μετατρέψετε την πολιτιστική απόδραση σε ένα break γεμάτο θάλασσα και καλοκαιρινό ήλιο.
 

Για 56η χρονιά το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επανέρχεται και φέτος με την πεποίθηση ότι η τέχνη φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και δημιουργεί «αντισώματα αισιοδοξίας» ενάντια στην κρίση που βιώνουμε καθημερινά.


Οι παραστάσεις και οι συναυλίες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα θα λάβουν χώρα τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου στο Μεγάλο και στο Μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Συνδυάστε τες με μια μικρή περιήγηση στους μύθους, την ιστορία και τη φύση της Αργολίδας και ξεχάστε την πίεση της καθημερινότητας. Κι όταν μετά την παράσταση, όλοι θα ετοιμάζονται να πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, το δικό σας ταξίδι μόλις θα ξεκινάει. 

Τμήμα του οικισμού που βρίσκεται δίπλα στο Νησί


Must see

Ασκληπιείο Επιδαύρου
Πρόκειται για το μεγαλύτερο θεραπευτήριο της αρχαιότητας και ένα από τα μεγαλύτερα πανελλήνια ιερά. Εδώ προσέφευγαν για αιώνες οι άνθρωποι προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθεια του θεού για να θεραπευτούν. Ο Ασκληπιός, ο θεός της υγείας, λέγεται ότι κατοικούσε μέσα στη γη και εκεί θεράπευε τους πιστούς με τη μυστηριακή λειτουργία της εγκοίμησης. Στην ορεινή κοιλάδα του Ασκληπιείου συνυπάρχουν 70 περίπου μνημεία διαφορετικών εποχών τα οποία σταδιακά αποκαλύπτονται και ενσωματώνονται στον αρχαιολογικό χώρο. Εκτός από το θέατρο, το στάδιο που τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες και το ναό που στέγαζε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού, το πιο εντυπωσιακό μνημείο είναι η Θόλος ή Θυμέλη (365 ως 335 π.Χ.) που αποτελούσε την υπόγεια κατοικία του Ασκληπιού και σήμερα θεωρείται ως το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα βρείτε επίσης το αρχαιολογικό μουσείο Επιδαύρου, το οποίο έχει εκθέματα από τις ανασκαφές στην περιοχή.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου είναι ανοικτός καθημερινά 08.00- 19.30 (τους καλοκαιρινούς μήνες)

Το ιερό του Ασκληπιού

Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου βρίσκεται το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Το έχουν χαρακτηρίσει «κοχύλι» και «ανθρώπινο αυτί» και αποτελεί χωρίς αμφιβολία το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε μία αρχαία ελληνική τραγωδία. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο, χωράει 12.000 θεατές και φημίζεται για την ακουστική του ακόμα και στις πιο μακρινές από την ορχήστρα θέσεις, γι’ αυτό και οι ηθοποιοί συνήθως δεν χρησιμοποιούν μικρόφωνα. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και απέκτησε την τελική του μορφή το 2ο αιώνα π.Χ. Έκτοτε, και σε αντίθεση με άλλα θέατρα των κλασικών ή ελληνιστικών χρόνων, δεν δέχτηκε μετατροπές με αποτέλεσμα να διατηρείται στην αυθεντική μορφή του μέχρι σήμερα. Στην αρχαιότητα οι παραστάσεις στο Θέατρο αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της λατρείας του Ασκληπιού, ενώ σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Παλιά Επίδαυρος
Η Παλιά ή Αρχαία Επίδαυρος μέχρι τη δεκαετία του ’50 δεν ήταν παρά ένα μικρό ψαροχώρι. Καταλαμβάνοντας την ίδια θέση από την αρχαιότητα, ο οικισμός γύρω από το λιμανάκι της εξελίχθηκε σε ένα καλοκαιρινό θέρετρο, κυρίως λόγω του Φεστιβάλ και του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται πολύ κοντά. Στη γραφική του προκυμαία, διοργανώνονται κάθε Ιούλιο από το 1998 οι Γιορτές Αγροτουρισμού, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα απ’ όλη την Πελοπόννησο.

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου

Στη στοά του Μουσείου

Tο «Νησί»
Στο «Νησί», τη χερσόνησο δίπλα ακριβώς στην Παλιά Επίδαυρο βρίσκονται τα απομεινάρια της Ακρόπολης της Βασσάς και των ρωμαϊκών τειχών καθώς και το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Η Ακρόπολη και ο οικισμός γύρω της χρονολογούνται από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. και τμήμα του βρέθηκε μέσα στη θάλασσα στα 3-4μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Μικρό Θέατρο –που κάθε άλλο παρά μικρό είναι αφού χωράει 6.000 θεατές- χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένο στο Διόνυσο. Το θέατρο αυτό, που μέχρι το 1971 ήταν θαμμένο σε βάθος έξι μέτρων, φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια το Μουσικό Ιούλιο, μια σειρά μουσικών συναυλιών που λαμβάνουν χώρα παράλληλα με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Νέα Επίδαυρος
Περίπου 7χλμ. βορειότερα της Παλιάς Επιδαύρου βρίσκεται η Νέα Επίδαυρος. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο «νέα», καθώς πρόκειται για τη μετονομασία του παλιότερου χωριού Πιάδα και απλώνει τις γειτονιές της πάνω στις βραχώδεις πλαγιές. Διαθέτει επίσης απάνεμο λιμανάκι, στη μαρίνα του οποίου αράζουν τα σκάφη των επισκεπτών κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημαντικό αξιοθέατο στην περιοχή αποτελεί το Κάστρο της Νέας Επιδαύρου, το οποίο κατά τη βυζαντινή περίοδο ενισχύθηκε με επιπλέον τείχιση και το 1205 περιήλθε στη κατοχή των Ενετών. Η πρόσβαση στο κάστρο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς θα πρέπει να περάσετε μέσα από τις αυλές των γύρω σπιτιών. Τέλος, στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε το μνημείο για την Α’ Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε εδώ το Δεκέμβριο του 1821.

Photo: credit wikimedia commons  
Λυγουριό
Πρωτεύουσα του Δήμου Επιδαύρου, το ορεινό χωριό Λυγουριό είναι ο πιο κοντινός οικισμός στο Θέατρο. Έγινε διάσημο χάρη στην ταβέρνα του Λεωνίδα, το κλασικό στέκι των ηθοποιών και των συντελεστών μετά τις παραστάσεις αλλά και των «μυημένων» θεατών. Αξίζει να περπατήσετε στην πλακόστρωτη πλατεία του, να πιείτε ένα καφεδάκι σε ένα από τα  παραδοσιακά καφενεία.

Μυκήνες
Οι Μυκήνες μπορεί να βρίσκονται λίγο πιο μακριά, όμως αν χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο το Ναύπλιο, πρέπει σίγουρα να τις επισκεφθείτε. Το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα και βάση ενός από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας βρίσκεται μόλις 25χλμ. από το Ναύπλιο. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε τον τάφο του Ατρέα, τα περίφημα Κυκλώπεια τείχη και την Πύλη των Λεόντων, την είσοδο δηλαδή της μυκηναϊκής ακρόπολης που αποτελεί και το αρχαιότερο δείγμα γλυπτικής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το μύθο, η γιγάντια αυτή κατασκευή ήταν έργο των Κυκλώπων, μιας φυλής γιγάντων από τη Μικρά Ασία.

Παλιά Επίδαυρος

Παραλία Καλαμάκι


Οι καλύτερες βουτιές

Κι επειδή οι καλοκαιρινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου χρειάζονται θάλασσα και ηλιοθεραπεία για να θεωρούνται ολοκληρωμένες, οι παραλίες της περιοχής θα αποδειχθούν αντάξιες των προσδοκιών σας. Στην Παλιά Επίδαυρο, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα βρείτε την παραλία της Βαγωνίας. Αν θέλετε περισσότερη ησυχία και απομόνωση, ακολουθείστε από εκεί το μονοπάτι μέσα από το πευκοδάσος προς την παραλία Καλαμάκι. Αν δεν θέλετε η παραλία να έχει ίχνος οργάνωσης, τότε πρέπει να πάτε στην Πολεμάρχα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Παλιά και τη Νέα Επίδαυρο και αποτελείται ουσιαστικά από δύο διαδοχικές παραλίες πλαισιωμένες από πυκνό πευκόδασος. Πιο οργανωμένη είναι η παραλία στο Γιάλασι, η οποία βρίσκεται νότια της Παλιάς Επιδαύρου και έχει βότσαλα και διάφανα νερά. Κοντά στη Νέα Επίδαυρο, αφού διασχίσετε πορτοκαλεώνες και δάση με λεμονιές και ροδιές, θα βρείτε την παραλία Αλιότου που έχει κι αυτή βότσαλα και βαθιά νερά.

Το Κάστρο της Νέας Επιδαύρου


Γιαλάσι

Η μαρίνα στη Νέα Επίδαυρο

Παραλία Αλιότου



http://www.thea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...