ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

0 Τα σπάνια Dama-dama της Ρόδου εκπέμπουν SOS !!!

Τα ελάφια, σήμα κατατεθέν της Ρόδου, αποδεκατίζονται λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, και εξαιτίας της λαθροθηρίας. Οι Αρχές για την προστασία τους χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή στους...
οδηγούς, ενώ, σε μια προσπάθεια να σωθεί ο πληθυσμός τους, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες σήμανσης που προειδοποιούν για τη διέλευσή τους.

Μέσα στο 2010 έχασαν τη ζωή τους από τροχαία δώδεκα Dama-dama,
αριθμός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να είναι μικρότερος, αν κάποιοι οδηγοί ήταν περισσότερο ευσυνείδητοι. Όπως είπε στην «Espresso της Κυριακής» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου Αικατερίνη Μπαλατσούκα, είναι πολύ θλιβερό να χάνουν τη ζωή τους από απρόσεκτους ή ασυνείδητους οδηγούς τα ελάφια που αποτελούν σύμβολο της Ρόδου εδώ και αιώνες:

«Κάποια από αυτά χάνουν τον προσανατολισμό τους, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στον δρόμο. Εξάλλου, οι ώρες που συνήθως σημειώνονται τα δυστυχήματα αυτά είναι από τις 6 έως τις 8 το πρωί και από τις 6 έως τις 8 το βράδυ, την ώρα δηλαδή που τα πανέμορφα ζώα μετακινούνται κατά ομάδες, είτε αναζητώντας τροφή είτε επιστρέφοντας από τους βοσκότοπους στα δάση». Όπως είπε η κυρία Μπαλατσούκα, αυτήν τη στιγμή στο νησί ζουν περίπου 1.500 ελάφια. 


Ένας τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων με θύματα τα συγκεκριμένα ζώα είναι η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης που θα προειδοποιούν για τη διέλευση ελαφιών, ενώ μια νέα ιδέα είναι τα διαφημιστικά σποτ: «Ηδη έχουν τοποθετηθεί πινακίδες από την Τροχαία στο οδικό δίκτυο, το δασικό, καθώς και στα περισσότερα περάσματα από τα οποία διέρχονται τα Dama-dama. Σκεφτόμαστε, παράλληλα, τη δημιουργία σποτ σε τηλεόραση και τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα οποία θα προβάλλονται και θα ακούγονται κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου, την ώρα δηλαδή που βγαίνουν για τροφή. Έτσι, όποιος εκείνη την ώρα κυκλοφορεί στο δασικό και επαρχιακό δίκτυο θα προσέχει να μην τρέχει».


Ενδημικό είδος

Όπως τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, «ο τοπικός πληθυσμός των Dama-dama (η ελληνική ονομασία τους είναι πλατώνι) δεν απαντάται αλλού, γιατί έχει ένα πολύ ιδιαίτερο γενετικό υλικό. Εχει γίνει πιστοποίηση του DNA τους και βρέθηκε ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά τους είναι διαφορετικά από εκείνα που υπάρχουν σε Συρία, Τουρκία και Ιράκ. Κι αυτό γιατί έχουν απομονωθεί γεωγραφικά στο νησί, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε γηγενή πληθυσμό»

Σημειώνεται ότι τα ελάφια απειλούνται και από τη λαθροθηρία, αφού τα τελευταία χρόνια ασυνείδητοι στήνουν φονικές παγίδες σε δασικές περιοχές, κυρίως στα νότια του νησιού, σκοτώνοντάς τα. Η θέα των νεκρών ελαφιών που εντοπίζονται σε αποσύνθεση προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στους φιλοζωικούς οργανισμούς του νησιού. Σύμφωνα πάντως με την κ. Μπαλατσούκα, «κρούσματα λαθροθηρίας υπάρχουν, ωστόσο, έχουν μειωθεί σημαντικά».


Από την πλευρά του, ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου Μανόλης Στέργου έκανε λόγο για τουλάχιστον 50-60 πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη του νησιού, προειδοποιώντας τους διερχόμενους οδηγούς για τη διέλευση των Dama-dama: «Κάθε μήνα, ο Κυνηγετικός Σύλλογος τα καταμετράει σε συνεργασία με τον δασολόγο - περιβαλλοντολόγο Νίκο Θεοδωρίδη και με τον Ιταλό Βιολόγο Μάρκο Μασέτι. Τα ελάφια της Ρόδου είναι πιο μικρόσωμα και έχουν αναπτύξει διαφορετικές συνήθειες, ενώ στο αίμα τους εντοπίζονται διαφορές στα χαρακτηριστικά, επειδή ζουν μέσα στο νησί».


Η ιστορία τους

Σύμφωνα με την παράδοση, τα Dama-dama ήρθαν στη Ρόδο με τους Σταυροφόρους. Επειδή το νησί είχε πολλά φίδια, οι Σταυροφόροι πήραν μαζί τους τα ελάφια για να τα χρησιμοποιήσουν σαν φύλακες γύρω από τα στρατόπεδά τους, για προστασία από τα φίδια. Αν και τα πανέμορφα ζώα δεν κυνηγούν τα ερπετά, παρ’ όλα αυτά, τα κέρατά τους εκκρίνουν αλκάλιο, η μυρωδιά του οποίου τα απωθεί. Μάλιστα, ακόμη και στις ημέρες μας, οι ιδιοκτήτες σπιτιών σε διάφορα χωριά της Ρόδου τοποθετούν στις αυλές κέρατα ελαφιών για να προστατευθούν από τα φίδια.
http://parapona-rodou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...